Túra és Túratárs kereső közösségi oldal
Üdv a Túratárs-on, jelenleg Vendégként vagy itt. Jelentkezz be vagy Regisztrálj itt <<<
TÚRATÁRS CHAT | RAKJ A KEDVENCEKBE
TÚRABLOGOK  
 

Országos Kéktúra - Ahol nincs jelzés
2012/07/14 15:33:15 Küldte: robertbardos

Igaz, hogy már csak 24 km van hátra az Országos Kéktúra teljesítéséből, de most jártam olyan szakaszokon, ahol teljesen hiányoztak a jelzések. Eldöntöttem, hogy ha megkésve is, leírom a többi túratársnak a kritikus szakaszokat. Szerencse, hogy bronzjelvényes túravezetőként van már tapasztalatom és nem kell csak a (nem létező) jelzésekre hagyatkozni. Igyekszem majd emlékezetből is leírni néhány korábbi szakaszt és minden hasznos megjegyzést, hozzászólást beépítek a leírásba.

OKT 2. Sárvár-Gérce

A térképen is fel van tüntve, hogy "hiányosan jelzett útszakasz". Ez még mindig érvényes, ráadásul elég bozótos az ösvény. Néhol nem a bejárt út az igazi, ezért tájoló ajánlott, amivel a Dél, majd a Kelet irány követhető.

OKT 9. Bakonynána-Jásd

Nagyon sáros volt az út, a jelzések sokszor nem voltak megfelelőek az elágazásoknál, néha a járt ösvényről trükkösen alig láthatóan letér a kék. A jelzések itt a legnehezebben követhetők, mert hirtelen alig, vagy egyáltalán nem látható ösvényekre tér le, de ha nagyon figyelmesek vagyunk, akkor észre lehet venni - télen.

OKT 23. Bánkút

Bálapátfalváról jövet Bánkúthoz közel a csurgói erdészház körül eltünnek a jelzések. Kb. 500 méteren kell haladni a köves úton, majd ismét megjelenik a kék, amelyik bevisz Bánkútra.

OKT 24. Gömörszőlős-Zádorfalva

Gömörszőlős felől a falu után csak egy jelzést láttam a Karu-fészke-tető környékén, mint kiderült az erdő leégett, a jelzésekkel együtt. Egészen Zádorfalváig tájolóval mentem, egy térkép és a megfelelő irányszög tartásával a falu egész jól megközelíthető. Először ÉK irányt, majd a DK irányt kell követni. Mérhető pont a térképen is látható vízmű akna. Két kúp között vezetne át az út, én inkább a Karu-fészke-tető felé mentem. A nyilt terepen át lehet vágni, de a nadrágom a fáktól kormos lett. Szerencsére a domborzat is "beszédes". Ezután ÉK irányt kell tartani, a Bors-völgyben az út adja magát és mint kiderül, a faluban egyből megjelenik a kék jelzés.

OKT 25. Rakacaszend-Felsővadász

Igyekesztem előítélet mentesen közelíteni a Csereháthoz, de ezen a szakaszon (másokkal együtt) én is kiborultam.

A kánikulát felváltó szakadó esőben a Kopasz-hegyen volt az első eltévedés, ugyanis egy kis mértékű elágazásnál nem volt iránytmutató jelzés és a szélesebb út nem a Kék volt. Ezt akkor vettem észre, mikor már DNY felé tartottam. Kb. 40 percemet vesztettem, mert sehol sem tudtam átvágni az erdőn, így vissza kellett menni egészen a tetőig. Természetesen a helyes ösvényen 500-600 méter után megjelentek a jelzések...

A második hiányos pont a Kecske-padnál volt. A munkagépekkel szétjárt utakban víz és masszív sár, az utolsó Kék egy elágazás előtt jelent meg, utána csak a P+ volt látható (a 2006-os térképen ilyen nincs, se a turistautak.hu). Irányszögben indultam el és elég hosszú ideig vártam a jelzéseket - hiába. Végül megjelent a Kék (egyszer) majd utána a Sárga (!) jelzés. Persze, ilyen sincs a térképen!  Maradt az irányszög és a dagonya. Viszonylag sokáig mentem D irányban, mikor kiértem egy tisztása, na ekkor megpillantottam a KP jelzéseket. Általános tapasztalatként mondtható, csak ott van jelzés, ahol már egyértelmű az út...

A faluból kivezető úton a jelzés egyből eltünt, pedig ott van a kerítés, oda lehetett volna festeni. Maradt a tájoló és a várakozás az első jelzésre. 1 km után néhány kék szalag megjelent, annak ellenére, hogy fák is voltak szép számban. ÉK irányban mentem a Cigány-hegyig, ahol végre a Cincég-erdőben megjelentek és jól követhetőek voltak a Kék jelzések. Felsővadász előtt ahol a Piros bejön a Kékbe, szintén eltünt a jelzés, de onnan már iránymenet a faluig.

Felsővadászig az út közel 6 óráig tartott, ilyen lassan még sosem tettem meg (papíron) 16 km-ert.

OKT 25. Felsővadász-Nyésta

A faluból kivezet a jel, majd egyből el is tűnik. A térkép alapján tartottam ÉK irányt, és vártam, mikor fordulhatok DK-re. Jelzéseket már nem is vártam. Elég sok ideig mentem, egy búzatáblát megkerülve, majd jött a várt irány. Felértem egy csúcsra és az ösvény Délre illetve Északra vitt. Megpróbáltam Dél felé átvágni az erdőn, de lehetetlen volt. Elindultam Északnak, majd ismét találtam egy DK ösvényt. Hosszú ideig lefelé mentem, ki az erdőből. Ezután újra volt egy út DK irányba, fel egy újabb dombra. Remélhetőleg ott várt volna Nyésta. Azonban felfelé menet láttam két templom tornyot és bemérve Dél irányban voltak. Visszamentem és tartottam ezt az irányt. Hamarosan feltünt a falu és a Kék jelzés is. Természetesen, már csak a faluban.

OKT 26. Eszkála erdészház-Makkoshotyka

Matisz-rét környéke sárdagasztás, a falu előtt kb. 1km-re (Eszkála felől jövet) sok a kidölt fa. Ezután a jelzés teljesen eltünik és a legcsalánosabb, benőtt ösvényen fél óra bolyongással bejutottam a faluba. Tájoló nélkül esélytelen. Nemrég újra jártam ezt a szakaszt egy teljesítmény túrán, jól ki volt szalagozva - hátha ez a kéktúrásoknak is segíteni fog.

OKT 27. Füzérkomlós-Bózsva

Az ösvény a Nyíri-patak mellett megy, enyhén bozótos, majd nyakig érő, végül egyre durvábban csalánossá váló az út. A jelzések nagyon ritkán találhatók! Ez az a szakasz, amit soha senkinek nem ajánlok - csak OKT-s személyeknek. Az irányszöget szerencsére jól lehet tartani, DNY, D és DK irányban.

Címkék: Országos Kéktúra





Bejegyzések 1 - 1-ig. Összes bejegyzésed: 1

dalos
2012/07/27 07:14:56

Nagyon hasznos hiánypótló! Köszönjük! 

Gondolkodtam már azon, miszerint az MTSZ honlapján is hirdeti; a túrázók jelezzék a hiányosságokat...

Hiú ábránd, ha ezt megtesszük, történik valami?





*** Túratárs.com - Túra és Túratárs kereső közösségi oldal ***

Rendszerünkön keresztül a túrát és egyéb outdoor programokat kedvelő emberek megismerkedhetnek egymással, közös túrákat szervezhetnek melyet a túranaptárban helyezhetnek el vagy együtt csatlakozhatnak egyéb szervezett túrákhoz. Az oldalon lehetőség van saját profil kialakítására, melyen keresztül a tagok bemutatkozhatnak egymásnak, illetve feltölthetik kedvenc túrafotóikat. A kapcsolatfelvételről üzenőrendszer és chat gondoskodik.