Túra és Túratárs kereső közösségi oldal
Üdv a Túratárs-on, jelenleg Vendégként vagy itt. Jelentkezz be vagy Regisztrálj itt <<<
TÚRATÁRS CHAT | RAKJ A KEDVENCEKBE
TÚRABLOGOK  
 

A krizantén
2012/10/27 16:37:49 Küldte: Gejza

A beígért eső már megjött.   Holnapra a műhold képek alapján erős lehűlést jósolnak a mete-Urológusok. Vasárnapi túrámra hívogatva túratársaim közül többen azt mondták:

- Dehogy megyek! Ilyen hidegbe? Inkább maradok a jó meleg szobában!

 

Pedig inas koromban hogy vártuk ezeket az október végi fagyokat! Egész évi munkánk eredménye, vagy eredménytelensége múlott rajta.

A krizantén (Crisanthenum sp.) Japánból származó, rövid nappalos növény. Ez azt jelenti, hogy ősszel, amikor korábban kezd lenyugodni a nap, az hozza ki a növény bimbóit. Egyes fajták nálunk éppen halottak napjára nyílnak ki. Mások Erzsébetre, Katalinra, vagy éppen Mikulásra.

Mind ebből persze az is következik, hogy pótmegvilágítással késleltethető is a virágzás. Sötétítéssel pedig valójában az év bár mely napjára bevirágoztatható.

Mi nem jártunk kondi terembe. Ősz végén az istállótrágyát villáztuk szét a földeken, hogy aztán beszántva, tavasszal oda ültessük ki a tél folyamán meggyökereztetett dugványokat.

Úgy mondják, a kertész abban különbözik a normál embertől, hogy míg amannak a feje van legfelül, nekünk a seggünk. Ennél a virágnál ez főleg így van. Mert a visszatörések, kapálás, hónalj-hajtások kitörése, végül a bimbózás, öntözés, permetezések bizony sok hajlongással járnak

A szorgos munka eredménye a szép virág. De hogy az mennyit fog érni, azt az október végi lehűlés határozza meg. Ha nem jön fagy, nincs ára a növénynek. Jó, ha a ráfordított költséget visszaadja. De ha a kiskertekben az öreg nénikék virágai elfagynak, akkor jól élnek a kertészek

Hát ezért vártuk annyira a fagyot.

 

És várom most is,  mert nincs is jobb a dér csípte csipkebogyónál.  A feketére érett kökénynél.  A kárminpirosba öltözött vadkörtefáknál, sárguló juharoknál, s az okker ezer árnyalatában tündöklő bükkösöknél… 

Címkék: Halottaknapja





Bejegyzések 1 - 2-ig. Összes bejegyzésed: 2

petour
2012/10/29 11:05:24

Kedves Hargita, igazad van, e szép virág pontos megnevezése: Krizantém, - de gyakran találkozhatunk a név krizantén alakjával is, - ez egy kissé népiesen módosult változat.

Ha már a betűhűségnél tartunk, a nemzetség tudományos neve: CHRYSANTHEMUM. (Számítok rá, hogy ezért a kiigazításért kapok majd megint Gézától egy fogcsikorgatva mosolygó szmájlit...)

Egyébként a blog szakmailag teljesen korrekt, és hangulata oly megragadó, hogy engem is blogírásra inspirált, - túl azon, hogy sokakkal együtt nagyon kedvelem ezt a csodás őszi virágot. Ez a kedvenc színem... Küldöm mindenkinek, aki hasonlóan érez!




Hargita
2012/10/29 09:33:41

Először én is elbizonytalanodtam, de szerintem krizantém.




*** Túratárs.com - Túra és Túratárs kereső közösségi oldal ***

Rendszerünkön keresztül a túrát és egyéb outdoor programokat kedvelő emberek megismerkedhetnek egymással, közös túrákat szervezhetnek melyet a túranaptárban helyezhetnek el vagy együtt csatlakozhatnak egyéb szervezett túrákhoz. Az oldalon lehetőség van saját profil kialakítására, melyen keresztül a tagok bemutatkozhatnak egymásnak, illetve feltölthetik kedvenc túrafotóikat. A kapcsolatfelvételről üzenőrendszer és chat gondoskodik.