Túra és Túratárs kereső közösségi oldal
Üdv a Túratárs-on, jelenleg Vendégként vagy itt. Jelentkezz be vagy Regisztrálj itt <<<
TÚRATÁRS CHAT | RAKJ A KEDVENCEKBE
TÚRABLOGOK  
 

Ének az esőben
2012/10/29 14:54:10 Küldte: Gejza

Tegnap este a TV-ből tudtam meg, hogy mi valójában pocsék  időben túráztunk!?? Pedig Budapestről, Ceglédről, Diósjenőről, Nagykovácsiból, Pomázról és Vácról összesen tízen indultunk neki Zebegényből a szemerkélő esőben. Mi lettünk volna nagyon elszántak? Vagy a meteorológus nem dugta ki az orrát az odvából?  Minden esetre bánhatja, aki otthon maradt!

Kicsit ugyan megijedtem mikor egyik túratársnőm lábán sima talpú vászoncipőt láttam, de ő is hősiesen végig küzdötte magát a felázott meredek oldalakon. A Borostyán-kői pihenő felett jobbnak láttam a jelzésről letérve, a sombokrokba kapaszkodva, a vastag avarban a gerincen felkapaszkodni. Látva társaim küzdelmét a régi barlangász nóta jutott eszembe:

 

Hülyék vagyunk, de jól esik, ez a jelszavunk

Eshet eső, fújhat a szél mi tovább baktatunk!

Jöhet akármily szakadék, vagy égig érő hegy,

Eshet a hó, fúhat orkán az nékünk egyre megy!

Azt mondjuk:

Hej hó, hülyeség, de jól esel nekünk,

Nélküled mit sem ér hitvány életünk!

Hegyre fel, völgybe le, lyukakba fel-le,

Énekeljük jelszavunk, hogy Há-Vé-Dé-Jé-E!

………

 

Esik eső, csikorog a hideg odakint,

Rendes ember meleg helyről még ki sem tekint!

Kicsiny csapat bandukol a nagy hegyek között,

Alig lát már, alig él és alig nyöszörög

Azt mondjuk:

Hej hó, hülyeség, de jól esel nekünk,

Nélküled mit sem ér hitvány életünk!

Hegyre fel, völgybe le, lyukakba fel-le,

Énekeljük jelszavunk, hogy Há-Vé-Dé-Jé-E!

 

A háromszög jelzést elérve az eső is elállt. Hegyes-tetőn a kilátó felső teraszát az erdészet szépen felújította. Az is szóba került, hogy még egy emeletet építenek rá. Végül inkább a túl magasra nőtt fákat vágták ki a környékéről, hogy teljes legyen a körpanoráma. Harapunk pár falatot, majd a meredeken leóvatoskodunk.

Köves-mező onnan kapta nevét, hogy a környékén, az erdő alján, vastagon áll a folyami kavics. Ha a csúcsról a pilisi-hegyeket nézzük, a legtöbb hegyet mintha késsel elvágták volna, nincsen csúcsuk. (PL.: Dobogókő, Urak-asztala, Prédikálószék, visegrádi Vár-hegy, stb.) Ennek az az oka, mert egykor valamennyi Duna meder volt. Meg is található mindegyiken a folyami kavics!  A Duna csak pár millió éve folyik erre. Lassan vágja be magát a Visegrádi-szorosba, míg a környező térszín egyre emelkedik. A Dömösi-átkelés felett összesen tizenegy párkányt találunk, míg felkapaszkodunk a Szentmihály-hegyre.

Körtvélyes fele haladva már a nap is bujkál. Idén a hosszú szárazság után egyszerre jöttek ki a nyárvégi, és a késő őszi gombák. Most gyűrűs tölcsér gomba, bimbós pöfeteg és tarló őzláb kerül a szatyorba.

Jólesik a meleg leves a Török-mezői turistaházban. Épp délre értünk oda. Bőséges a választék és jól főznek! Egyeseknek még palacsintára is futotta.

Éhünket elverve Nagymarosnak vettük az irányt. Útközben a „mező” szóról mondtam el pár gondolatot.

Petőfi Sándor „Alföld” című versében ezt olvashatjuk:

 

Lenn az alföld tengersík vidékén

Ott vagyok honn, ott az én világom;
Börtönéből szabadult sas lelkem,
Ha a rónák végtelenjét látom.

 

Ez alapján azt gondolhatnánk, hogy a sík, és a róna kifejezéseink ősi szavaink. Ez azonban csak részben igaz. A középkorban még a sík szón a jég síkosságát értették. (A székely bácsi is úgy mondja: „A sok káposztától megsíkosodott a székletem!”) Csak később értették a sík jégre, és Tompa Mihály verseiben jelent meg az sík föld értelmezésében.

A róna a felső-Tisza vidék tájszava volt. A nyelvújítók tették általánosan használttá. Nem kis szerepe volt ebben Petőfinek, amikor vándorszínészként a Rónai Sándor álnevet vette fel.

Szépapám latin-magyar szótára még így magyarázza a sziksót. „Az mezőföldnek az tajtékja” Tehát abban az időben még a sík helyett a mező szót használták erre a fogalomra.

Mindebből nekünk, turistáknak az a fontos, hogy ahol hegység térképeinken a mező (Istenmezeje, Kis-mező, Nagy-mező, Mezőföld, Mezőség, Törökmező, Köves-mező, stb.) és a róna helyneveket találjuk, (Zagyvaróna, Róna-havas, Teplicróna, stb) ott mindenütt viszonylag lapos, füves hegyhátakra, szántásra alkalmas területekre számítsunk.

Aki sietett, vonatra szállt. A torkosabbak még betértek Nagymaroson az Édes cukrászdába a leadott kalóriákat pótolni…

 

Címkék: Zebegény Hegyes-tető Török-mező





Bejegyzések 1 - 4-ig. Összes bejegyzésed: 4

Gejza
2012/10/30 09:55:31

Örülök Paya, hogy a humorod  most sem hagyott el



Paya
2012/10/29 23:06:48

A "sík" szó eredete kezd alakulni. De, honnan ered a vízben úszó "csík"? Csúszik, mint a sík=csík? Rákeresünk az értel"mező" szótárban. (ez nagyon fájt)

A körpanoráma kialakítása fakivágással, igen ötletes, természetbarát megoldás. Ettől csak az melengeti jobban a szívemet, mikor a ház előtt, kilátási célzattal, derékban vágják ketté a fákat. 

A szederbekapaszkodás elmélete ott szokott néha megbicsaklani, mikor a növény gyökerestől kiszakad a megterhelés folytán és hanyattesés következik be. Nyilván, ilyen fokú igénybevétel túratársnő esetében nem fordulhat elő. Ha jól emlékszem, egy-két férfi túratárs akciójában láthattunk ilyet, akik még a fogyókúra kezdeti fázisában tartottak.

A szederinda súrlódási tényezője kiváló, biztos, hogy kézben nem csúszik. Azaz, nem sík.



Gejza
2012/10/29 21:46:37

Én épp ellenkezőleg azt javasoltam, hogy a szederbe azért JÓ kapaszkodni, mert az biztosan nem fog kicsúszni a kicsi kezedből!


Tudod a figyelmes túratársak jóvoltából mindég tanul az ember!  Most éppen figyelem fejlesztő gyakorlaton vehettem részt. Ez úton is köszönöm!



Gejza
2012/10/29 15:03:11

Ajánlott irodalom:


Mészöly Gedeon: Ómagar szövegek nyelvtörténeti magyarázatokkal. Tankönyvkiadó, Budapest 1956




*** Túratárs.com - Túra és Túratárs kereső közösségi oldal ***

Rendszerünkön keresztül a túrát és egyéb outdoor programokat kedvelő emberek megismerkedhetnek egymással, közös túrákat szervezhetnek melyet a túranaptárban helyezhetnek el vagy együtt csatlakozhatnak egyéb szervezett túrákhoz. Az oldalon lehetőség van saját profil kialakítására, melyen keresztül a tagok bemutatkozhatnak egymásnak, illetve feltölthetik kedvenc túrafotóikat. A kapcsolatfelvételről üzenőrendszer és chat gondoskodik.