Túra és Túratárs kereső közösségi oldal
Üdv a Túratárs-on, jelenleg Vendégként vagy itt. Jelentkezz be vagy Regisztrálj itt <<<
TÚRATÁRS CHAT | RAKJ A KEDVENCEKBE
TÚRABLOGOK  
 

Édes anyanyelvünk 13.
2012/11/20 09:08:56 Küldte: Gejza

A Kulatorony

 

Erdélyt járva egyik barátom egyszer azt mondta:

-         A mi anyanyelvünk a magyar, az apanyelvünk pedig a román.

Nálunk, itt az anyaországban több megszálló sereg is megfordult, így számos „apanyelvvel” büszkélkedhetünk. Például az ideiglenesen hazánkban állomásozó (százötven évig) török seregek emlékét őrzi a címben szereplő Kulatorony.

De hát, mi is valójában az a kula? Tudom, többen most elmosolyodnak a bajuszuk alatt, és hát abban is van valami igazság, de ezt hagyjuk a végére!

 

Gárdonyi Géza: Egri csillagok című regényéből tudjuk, hogy miután a török csellel elfoglalta Budát, a szultánhoz követségbe menők közül Török Bálintot ott fogták. Majd Konstantinápolyba szállították és a Jedikulába, vagy is a Héttoronyba zárták örökös rabságra.

 

Ha valaki a Duna mentén a Vaskapu-szorosba érve a román oldalon halad, - vízállástól függően - egymás közelében két, vagy három középkori lakótorny romjait láthatja. Egynek már csak az alapfalai állnak ki a vízből, a másiknak a Duna felöli oldala omlott a vízbe. Csak a harmadik van még viszonylagos épségben, de ennek is meg vannak számlálva a napjai. Ez a Trikula, vagy magyarul Háromtorony.

 

Ha pedig Székesfehérvárról a Balaton felé utazunk, - és időnk engedi, - érdemes megnéznünk Szabadbatyánban, a Kulatornyot. Mint látjuk ez valójában torony tornyot jelent. Olyan ez is, mint a champignon gomba.

 

-----                                              -----                                           -----

 

Pár éve, két sepsiszentgyörgyi ismerősömmel jártam a Pireneusokban. Egyikőjük evés közben hatalmas, égzengésnek is beillő morajlással böfögte ki a lenyelt levegőt. Majd elégedett vigyorral nyugtázza a dolgot.

– Ahány ház, annyi szokás. – tartja a magyar közmondás. Mi felénk, ha valaki ilyet tenne, azt hamar kiutálnák a társaságból. Nem hívnák többet sehová sem.

De hát nálunk sem volt ez mindig így. Amikor inas voltam, a termelő szövetkezetben egy öreg paraszt bácsi mesélte, hogy legény korában (tehát, úgy 1920 körül) még nem a „hosszú combú, gebe nő” volt a szépség ideál. – Ahogy ő mondta:

-         A csecses, faros, nagydarab, fehérnép volt a szemre való. Akikből jó feleség vált, s 8-10 gyereket gond nélkül kipottyantott. Ugyan így, a nagy belű, nagy ivó, tenyeres, talpas legényt tekintették jó partinak. Akkoriban még nem igen volt a ház mögött latrina, csak a kert végébe jártak, s a fiú így dicsekedett a szomszéd lányának:

-         Láttad ott azt a nagy rakást? Azt mind én szartam! Akkorát kuláltam, hogy úgy kellett a végén leugrani róla!

S a lány csillogó szemmel, pirulva hallgatta…

 

Szádeczky-Kardoss Géza

szadeczky-kg@freemail.hu

+3630/35-439-35

 

Címkék: Vár Lakótorony Kula





Bejegyzések 1 - 3-ig. Összes bejegyzésed: 3

Paya
2012/11/20 22:38:23

Trákia földjén közelítve meg Törökországot, az első település a határ után: Kapikule. Valamiféle Kaputorony jelentéssel bír. Aki némi hasonlóságot vél felfedezni az első szó (a kerítéselem) magyar és török alakjában, az már nem botorkál elveszetten a lingvisztika világában. Ahogy a blogban is szerepel, van számunkra ismertebb „kula” hely is. A „Yedi Kule”, ahogy valami miatt (gondolom, a mély hangrend jobban tetszett és így maradt) mi mondjuk, igazán férfiasan, mint a kertvégi legény: „Jedikula”. Néhány régi, rebellis honfitársunk töltötte itt all inclusíve nyaralását. Az „all” szolgáltatásai ebben az esetben: priccs, száraz kenyér, poshadt víz, bilincs. A fakultatív programok között nem szerepelt az egész estés háremlátogatás.  



Gejza
2012/11/20 22:21:29

Sajnos nem ismerem az általad említett tornyokat. A kula valóban csak tornyot jelent. A Jedikula sem egységes építmény. Első három tornya inkább a mi rotundáinkra hasonlíthatott. Csak az utóbbi négy volt téglalap alapú. A földrengések következtében mára már csak  egyetlen torony áll belőle, de azt legalább szépen rendbe hozták.



Pal_Andras
2012/11/20 11:39:47

Szeretnék némi kiegészitést hozzátenni. Romániában a Kárpátokon túl több helyen is lehet kulákat látni, Horezu mellett van egy kula-együttes, ami ma múzeum.  Ezek voltak az itteni bojárok lakótornyai, a magyarázat szerint védelmi szereppel. Védelmi szempontból nem lehet őket a mi öregtornyainkkal összehasonlitani.  A kula kialakitása és a megmaradt védművek igazolják ugyan a fenti szerepet, de a kula nagyon sebezhető volt: nem védhette meg a tulajdonost a töröktől, legfönnebb a feldühödött parasztoktól.  A XIX. században még lakták őket, de általában a szomszédságukba a tulajdonos kényelmes udvarházat épitett. (lásd Duca kula Horezu mellett) 




*** Túratárs.com - Túra és Túratárs kereső közösségi oldal ***

Rendszerünkön keresztül a túrát és egyéb outdoor programokat kedvelő emberek megismerkedhetnek egymással, közös túrákat szervezhetnek melyet a túranaptárban helyezhetnek el vagy együtt csatlakozhatnak egyéb szervezett túrákhoz. Az oldalon lehetőség van saját profil kialakítására, melyen keresztül a tagok bemutatkozhatnak egymásnak, illetve feltölthetik kedvenc túrafotóikat. A kapcsolatfelvételről üzenőrendszer és chat gondoskodik.