Túra és Túratárs kereső közösségi oldal
Üdv a Túratárs-on, jelenleg Vendégként vagy itt. Jelentkezz be vagy Regisztrálj itt <<<
TÚRATÁRS CHAT | RAKJ A KEDVENCEKBE
TÚRABLOGOK  
 

Kullancslegyek támadása
2012/11/20 14:21:24 Küldte: easybiker

Kullancslegyek támadása

Ezúttal egy hónapokkal ezelötti kellemetlen élményemről számolok be nektek...

Még szeptember derekán történt, hogy a Vértesbe indultam túrázni egyet. A gyönörű napsütésben meneteltem, mikor felfigyeltem pár rovarra ami folyamatosan  a feljem körül keringett. Elösször azt gondoltam valami légy piszkál, nem törödtem vele. Ezen jószágok folyamatosan egyre intenzívebben zaklattak, már már elviselhetetlen szemtelen módon. Egy magaslati pontnál megálltam akkor rámszállt az egyik. Azon nyomban a ruházatom alá igyekezett. Ösztönösen megpróbáltam leütni, de nem járt sikerrel.

-Mi a sz-r ez?

Jobban megnéztem mi az ami kapállódzik az ujjaim között, jött a felismerés:

Ez kullancslégy ami hát a szarvasok élősködője. Nohát nekem szarvam nincs, még akkor sem ha néha olyan vagyok mint egy ördög! Közben mintha ez a dög a társait hívta volna úgy szálltak rám csapatostul. Roppantul idegesítettek, és azon fáradoztam minnél hamarabb elhagyjam a helyszint, miközben a szemem fülem célozták meg maguknak ezek a vérszívók. A meleg napsütéses idő ellenére a zsákomból előkerült a polárom amit magamra vettem. Nem érdekelt hogy a pokol hőségét szabadítottam magamra, csak hogy távol tartsam magamtól ezeket a kellemetlen támadókat.

Látszólag úgy tünt, sikerül tezzel megoldanom a problémát. Nyugodtan túrázgattam tovább bosszankodva hogy hát sosem tapasztaltam ezeknek az invázióját a vértesben sőt másutt sem. Soha életemben nem támadtak rám ezek férgek. Nincs már szarvas? Már jó nekik az ember is?

Nap végére egy kellemes 25km körüli táv legyűrése után vártam a buszt ami haza repít. Akkor éreztem egy kis viszketést a karomon. Mikor megnéztem mi az látszott hogy bizony rovarcsípés.

-Ügy látszik mégis bejutott egy a polár alá! vettem tudomásul mérgesen.

Azt gondoltam majd elmúlik aztán nem is foglalkoztam vele. Sajnos a csipés egyre jobban viszketett, aztán mikor megnéztem döbbenet ült az arcomra. Egy jókora, 4cm átmérőjű kokárda folt lett a csípés körül. -ÓÓÓ a francba! Mi ez? Lyme-kór?

Irány az orvos, aki megvizsgált és hát szerinte nem lyme kór, mert a csípés gyulladt, tapintásra meleg volt. írt fel antibiotikumot, és biztos ami bizt. további vizsgálatra küldött. Két hét levertség és antibiotikum szedés után teljesen rendbejöttem.

Kiderült hogy valami fertőzést kaptam a rovartól, és megtudtam azt is hogy a Lyme -kórt elsősorban a kullancsok terjesztik.

Még szerencse mert elfutni lehetetlen e gyors röptű "szörnyetegek" elöl...

Címkék: Easybiker Kalandjai





Bejegyzések 1 - 4-ig. Összes bejegyzésed: 4

Crusader
2012/12/02 12:27:37

sikerült nekem is többször összefutni velük, ami talán érdekes, hogy csak a Vértesben gonoszkodtak velem. Kifejezetten utálom őket, mert egyszerűen lerázhatatlanok.



Gejza
2012/11/21 21:00:09

A dologgal kapcsolatban két megjegyzésem van még:


Ahogy a "Kell-e félni a kígyóktól" című blogomban is írtam, a kígyóméreg kiszívó, tehát az aspivenin készülék, ami egyszerű műanyagból készült, inyekciós fecskendőre emlékeztető szerkezet. A kígyó mérgenkívül skorpió, pók, darázs, kullancslégy és egyéb aranyos jószágok méreg anyagának kiszívására is alkalmas. (Én 2008-ban a Montexben 5.000.- forintos árban vásároltam.) Feltehetően a kullancslégynél alig egy-két köbmiliméterni vérsavót, és a méreganyagot tudná kiszívni. De ha a csípés utáni percekben használjuk, akkor megyszünik a viszketés, fájdalom, mert nem tud felszívódni, amit belénk fecskendezett.


A másik dolog: Ha izzadt, poros testünkön bármilyen csípést (akár szúnygot is) elvakarunk, az így keletkezett hámsérülésbe a porral bekerült baktériumok is gyulladást okozhatnak. Ennek az eredeti csípéshez már senmmi köze sincsen! Egyszerű fertőtlenítéssel pár nap allatt elmúlik. Esetleg azért érdemes leragasztani, hogy az újabb vakarózásnak elejét vegyük.



ZsZs
2012/11/21 18:21:22

Én is összefutottam már párszor velük, és engem talán 1x szúrhattak meg. Mintha azt olvastam volna anno, hogy fajspecifikusak. (Másszóval lehet kihaltak a környéken a szarvasok és éhesek voltak... :) )

A nagy vörös foltot (szvsz) az okozza, hogy az immunrendszered számára ismeretlen anyagokat (fehérjéket) nyom beléd, és az immunrendszered erősen reagál rá. Pár alkalom után az immunrendszered felismeri, hogy 'jé a repülő kullacs jött látogatóba' és kiküldi a megfelelő nyiroksejteket és azok lerendezik kis cécóval gyorsan. Nekem és legtöbb embernek a böglyökkel van/volt hasonló tapasztalatuk: elsőre hatalmas nagy dagad, duzzadt, vörös folt, aztán megszokja az ember...

Persze egy orvos lehet nem ezt mondaná... :)


(Amúgy a repülő kullancsnak van egy másik sajátossága is: mintha gumiból lenne, szinte lehetetlen leütni, inkább csak elkapni és körömmel elnyomi lehet őket.)



Gejza
2012/11/20 22:29:08

A kullancslegyekkel általában a fülledt nyári lomberdőkben taklálkozhatunk. Állítólag a kilehelt széndioxidra jönnek. Kellemetlenek, mert az ember arca körül repkednek. S bár jobbára ilyenkor félmeztelen túrázok  (és izzadok) csípésüket még nem tapasztaltam.




*** Túratárs.com - Túra és Túratárs kereső közösségi oldal ***

Rendszerünkön keresztül a túrát és egyéb outdoor programokat kedvelő emberek megismerkedhetnek egymással, közös túrákat szervezhetnek melyet a túranaptárban helyezhetnek el vagy együtt csatlakozhatnak egyéb szervezett túrákhoz. Az oldalon lehetőség van saját profil kialakítására, melyen keresztül a tagok bemutatkozhatnak egymásnak, illetve feltölthetik kedvenc túrafotóikat. A kapcsolatfelvételről üzenőrendszer és chat gondoskodik.