Túra és Túratárs kereső közösségi oldal
Üdv a Túratárs-on, jelenleg Vendégként vagy itt. Jelentkezz be vagy Regisztrálj itt <<<
TÚRATÁRS CHAT | RAKJ A KEDVENCEKBE
TÚRABLOGOK  
 

Vízesések Közép-Európában
2012/11/29 20:31:21 Küldte: Ervin

Először is meg szeretném köszönni a múltkori tengerszemes blogomnak a sok-kok facebook-os megosztását és a like-ot, most pedig egy újabbal jelentkeznék, amelyben Közép-Európa vízesései közül mutatnám be azokat, amelyekről vannak saját fényképezőgépem által készített képek, videók.

Magyarország

1. Rám-szakadék vízesései: ezek gondolom, hogy sokak számára ismerősek, egy képet, valamint egy videót tennék fel róla, amelyen két vízesés is látható, javaslom mindegyik videómat végignézni, mert egy klippen belül több vízesés is szerepelhet.

A Rám-szakadékban készült videó a http://youtu.be/Ojl5Mm8GKfU linken érhető el.

Próbálkoztam a videók beágyazásával is, a szerkesztőablakon meg is jelenik a kívánt videó, azonban a kész felületen valamiért nem, így egyelőre csak a linkeket tudom elhelyezni, ha valaki elárulja a videók beágyazásának a titkát, akkor átszerkesztem majd a blogot. A videóklippek fényképezőgéppel készültek, így a minőségük nyílván nem kifogástalanok.

2. Kisebb vízesések találhatók a Holdvilág-árokban is,

és a Salabasina-árokban is: http://youtu.be/kXxYZj4wkZs.

3. A Budai-hegységben található Alsó-Jegenye-völgyben is létezik egy kisebb vízesés: http://youtu.be/SnAXBE-jjbg

4. Ilona-völgyi-vízesés: ez Magyarország legnagyobb esésű és talán a legszebb vízesés is ami Parádfürdő alatt található. Ennek ellenére valamiért mégis kevésbé ismert a bükki testvéreihez képest: http://youtu.be/b8olw-QiMq

5. Mátrakeresztes mellett is találhatók vízesések, konkrétan a Felső- és az Alsó-vízesések, az utóbbi a látványosabb, amiről valamilyen rejtélyes oknál fogva csak videót készítettem róla: http://youtu.be/rnKGb2BLS_w.

A Mátrában ezenkívül még a Tarjánka-szurdokban is található vízesés, de oda nagyon-nagyon sajnos még nem sikerült eljutnom.

6. Szalajkavölgyben található Magyorország legnagyobb (de nem a legnagyobb esésű) vízesése, a Fátyol-vízesés:

A Bükkben még Lillafüreden is létezik vízesés, de amikor tavaly ott jártam, ki volt száradva.

7. Római-fürdő Bakonynána mellett:

Mivel a képek fényszegény környezetben készültek, így nem igazán adják vissza a hely szépségét, de Magyarország egyik legszebb szurdokvölgyéről van szó, nagyon ajánlom a felkeresését.

Szlovákia

1. Bystre-vízesés a Polyánában:

Polyána Zólyomtól keletre lévő, magyarok által szinte ismeretlen vulkanikus középhegység.

2. Sutovói-vízesés a Kis-Fátrában:

3. Szintén a Kis-Fátrában található Jánosík-szurdokok vízesései:

A Jánosík-szurdokok bejárását célszerű a sziklás Rozsutec csúcsok mászásával összekötni, ez az útvonal pályázhatna a Kárpát-medence legszebb túraútvonala címéért, nálam biztos nyertes lenne, fantasztikusan szép útvonal, aki szeret túrázni, mindenféleképpen ajánlom ezt a túrát, felejthetetlen élményben lenne része! Két videófelvételem is van innen: http://youtu.be/XyAn0I7Fhm8http://youtu.be/7TDJIsBTXRU.

4: Száraz-Fehér-völgy (Suchá Belá) vízesései:

5. Sólyom-völgy (Sokolina Dolina): itt található a Szlovák Paradicsom legnyagyobb vízesése, a Fátyol-vízsés:

A Szlovák Paradicsomban a fenti két völgyön kívül még számtalan szurdoka van, amelyekben vízesések is találhatóak, azonban amikor én még azokban túráztam, nem volt fényképezőgépem.

6. Tarpataki-vízesések: ezek a Magas-Tátra legnevezetesebb vízesései, azonban nekem egy kicsit csalódás volt, szerintem közel sem olyan szépek, mint amilyen nagy a hírnevük, persze azért érdemes felkeresni más túrákkal összekötve.

A Tarpataki-vízesésekről videókat is készítettem: http://youtu.be/7_PwhK-qiEwhttp://youtu.be/xIA7PrMd1Sc.

7. Felkai-vízesés

Románia

1. Lóhavasi-vízesés: ez egy gigantikus vízesés a Radnai-havasokban:

Ez utóbbi vízesés az Erdélyi-Kárpátok legynagyobb vízesése, valaki meg tudná-e esetleg mondani nekem, hogy az egész Kárpátoknak melyik lehet a legnagyobb vízesése, erre még nem találtam meg a választ.

2. Radnai-havasokban az Ünőkőre felvezető turistaúton a Lala-pataknak is van egy szép vízesése:

3. Pádison a Galbina-szurdok vízesése, az Eminenciás-esés:

Az előbbi szurdokban több kisebb vízesés is található a fentin kívül, ezeket két videóklippben mutatnám be: http://youtu.be/bsmv2WNdSgohttp://youtu.be/Qn-zSFnvWOA

A Bihar-hegységben ezeken kívűl még létezik jó néhány vízesés, de nekem csak ezekről vannak képeim.

Ausztria

A legszebb vízesésekkel eddig ebben az országban találkoztam.

1. Medve-szurdok (Bärenschützklamm) vízesései:

A Medve-szurdokot bejárását is mindenféleképpen érdemes összekötni a Hochlantsch csúcsmászással, nekem ezen a túrán meglepő módon nem is szurdok tetszett igazán (szerintem túlzottan ki van építve), hanem afelette lévő csúcsra vezető sziklás ösvény és a gyönyörű panoráma a Grazer Bergland hegységre.

2. Ötschergraben: ez gyönyörű vízesésekkel és sziklakapukkal tarkított szurdokvölgy.

A legutóbbi, Mirafall vízesésről videófelvételem is van: http://youtu.be/2updhn2FCb4

Ez a túra is az Ötscher csúcsmászással lenne az igazi, de ez nekünk egynapos program keretében nem fért bele.

3. Wasserlochklamm: eddig ebben a Salza folyó melletti szurdokvölgyben láttam a legszebb vízesésrendszereket.

A folyók találkozásánál lévő vízesésnél videót is készítettem: http://youtu.be/qC6aqoUt_ng

4. Silberkarklamm: ebben a Dachsteinben található szurdokban via ferráta útvonal is található, de most csak a vízeséssel foglalkoznék.

5. Liechtensteinklamm: ez szintén egy gyönyörű szurdokvölgy a salzkammerguti térségben.

A szurdok vízeséseiről videóklippem is van: http://youtu.be/t2RDQo73JqQ

6. Postalmklamm: ez egy szurdokferráta, a szurdok kizárólag via ferráta felszereléssel és tapasztalattal járható végig.

7. A Großglocknerre felvezető úton is fényképeztem vízeséseket:

Ausztriában a fentieken kívül még rengeteg szurdokvölgy és vízesés található, remélhetőleg a jövőben a többihez is sikerül eljutnom.

Olaszország

1. A Dolomitokban található Brigata Tridentina via ferráta egy gigantikus, több 100 m esésű vízesés mentén halad, eddig itt láttam a legnagyobb vízesést. Sajnos nem sikerült megfelelő szögben fényképeznem, így a képeken nem igazán látszik a vízesés óriási mérete.

Aki szeret ferrátázni, annak a Dolomitokat "kötelezően" ajánlanám, lenyűgözően gyönyörő klettersteig utak találhatók itt.

2. Szintén a Dolomitokban a Rosengarten-csoportban az Antermoia-menedékháztól levezető 580-as turistaút mentén:

3. Garda-tó környékén is található egy szurdokferráta, a Rio Sallagoni, amely mentén szintén taláhatók vízesések:


Horvátország

Plitvicei-tavak: ez a hely a vízesések igazi "birodalma" rengeteg vízesés található itt, mindegyikről képtelenség lenne képet is feltölteni, de mozfóképet mindegyikről készítettem, ebből 18 (!) percnyi videót hoztam össze: http://youtu.be/qzOxNC96FAk.

Szemléltetés céljából teszek fel 4 képet is, de ez a vízeséseknek csak egy töredéke, többi vízesés az előbb belinkelt videón tekinthető meg.

Jövő ilyenkor majd remélhetőleg sok új képpel fogom tudni kiegészíteni ezt a blogomat, addig is kellemes kép- és videónézegetést, valamint szép túrákat kívánok mindenkinek!

Ervin





Bejegyzések 1 - 1-ig. Összes bejegyzésed: 1

maszat
2012/12/04 22:27:18

Köszi, hogy megmutattad a képeidet, csodálatosak ezek a helyek:)





*** Túratárs.com - Túra és Túratárs kereső közösségi oldal ***

Rendszerünkön keresztül a túrát és egyéb outdoor programokat kedvelő emberek megismerkedhetnek egymással, közös túrákat szervezhetnek melyet a túranaptárban helyezhetnek el vagy együtt csatlakozhatnak egyéb szervezett túrákhoz. Az oldalon lehetőség van saját profil kialakítására, melyen keresztül a tagok bemutatkozhatnak egymásnak, illetve feltölthetik kedvenc túrafotóikat. A kapcsolatfelvételről üzenőrendszer és chat gondoskodik.