Túra és Túratárs kereső közösségi oldal
Üdv a Túratárs-on, jelenleg Vendégként vagy itt. Jelentkezz be vagy Regisztrálj itt <<<
TÚRATÁRS CHAT | RAKJ A KEDVENCEKBE
TÚRABLOGOK  
 

Behúztam őket a csőbe...
2013/01/25 17:05:04 Küldte: Gejza

Gyönyörű a tél, de a vidám nyárra is jó visszagondolni. Balaton-felvidéki tanyámon a szomszédok gyerekei rendszeresen átlátogattak hozzám. Ott lábatlankodtak körülöttem. Megkérdezték, mit miért csinálok, én meg türelmesen elmagyaráztam nekik a kertművelés apró mesterfogásait. A következő kérdés általában már az:

-         És mi miben tudunk segíteni?

Aztán boldogan gereblyéznek, lapátolnak, öntöznek a kiskannával, vagy tolják utánam az üres talicskát.

Van a háztól vagy húsz méterre egy szaletlim. Asztal, két támás-pad, s felette nyeregtető, mely árnyat ad a nyári nap hevétől, s megvéd az őszi esők idején. Szeretem ezt a helyet. Gyönyörű kilátás nyílik innen a Tapolcai-medence hegyeire. Nyáron itt ebédelek, s ha alkonyatig dolgozok a kertben, mi előtt bemennék, ide ülök le tücsökzenés esti szemlélődésre. Elnézem a szőlőhegyről traktoraikon hazapöfögő gazdákat. A távoli falvak sziporkázó fényét. S ősszel innen hallgatom a magasban elhúzó vadlibák énekét.

Pár éve, mikor árkot ásva a villanyt kivezettem, egy rossz kerti tömlőt is visszatemettem az árokba. Eredetileg kerti csapot akartam a végére tenni, de a slag több helyen eresztett így ott maradt használatlan.

A nyáron egyik estére vendégeket vártam. Kitakarítottam a házat, lenyírtam a füvet, mezei virágokat szedtem a vázába. A szaletlibe pedig egy tálba szőlőlevelekkel feldíszítve, almát, körtét tettem az asztalra. Később a házban a vacsora készítéséhez fogtam. Az ablakon át láttam, hogy a hét éves Ricsi a szaletli mellett elsétálva óvatosan körbe kémlel, aztán egy szép fényes almát elvesz a tálból…

Hirtelen kaján ötletem támadt. Tudni való, hogy a hang az íves, sima felületek mentén kitűnően terjed. A szaletlihez kivezetett tömlő végét – mint egy mikrofont - a számhoz emeltem és azt mondtam:

-         Nem széíígyelled magad!?

A cső másik végén ilyenkor úgy lehet hallani a hangot, mint ha közvetlen melletted beszélnének. A hatás leírhatatlan volt. A gyerek egy pillanatra megmerevedett, aztán az almát messzire hajítva, visítva, bőgve rohant hazáig.

Pár nap múlva a szemetelő nyári esőben népes gyerek kompánia kártyázott az asztalnál. Ricsi is ott téblábolt körülöttük, de már nem jutott neki hely a tető alatt. Később elszontyolodva jött be hozzám, a házba.

-         Gyere, vicceljük meg a többieket! – mondtam neki.

-         Hogyan? – Kérdezte csillogó szemekkel.

A cső végébe összeszorított ajkakkal halk, recsegő hangot hallattam… A következő másodpercben kint az asztalnál a kártya egy pillanatra megállt a levegőben, s a lányok kuncogva meredt szemmel nézték a szemközt ülőket. Mivel azonban más nem történt, hamar napirendre tértek, s folytatták a játékot.

Amikor másodszor is bele prrpúúúzztam a tömlőbe a három lány hangos röhögésbe tört ki, s a szemben ülő fiú – akinek a padja alatt volt a slag vége – pirulva mondta:

-         Nem is én voltam!...  De tényleg…!

Ricsi már dőlt mellettem a nevetéstől. Aztán hirtelen elhallgatott, rám meredt és akadozva kérdezte:

-         Géza bácsi!...  Te voltál az?....  Amikor,…  elvettem az almát…?

Csak bólintottam…  és már ketten kacagtunk tovább… Még a könnyünk is csorgott a hangos hahotától

Ezzel aztán le is buktunk, mert a cső másik végén is meghallották a gyerekek a mi vidámkodásunkat.

 

Utána egy hétig az ötven méteres kerti tömlőmmel nem tudtam öntözni, mert a mirabolán és a cseresznyefákra deszkákból, meg rongyokból összeeszkábált fészkek között az lett a telefon összeköttetés. De nem bántam, az eső úgy is alaposan beáztatta a földet…

Címkék: Balaton-felvidék Tapolcai-medence





Bejegyzések 1 - 10-ig. Összes bejegyzésed: 20


Oldal:  1 | 2 | Következő >  Utolsó >>

Gejza
2013/02/23 21:52:01

Miért,  neked is van locsoló slagod?



bereznaij
2013/02/06 12:33:15

Hogy én milyen jól szórakozom....!!!!  



Gejza
2013/02/03 19:36:19

A túraszervezőben azt olvastam,  hogy most májusban lesz a 3, TúraTárs Találkozó.


Szerintem valamit elszámolhattak, mert az első 1051-ben volt Várgesztes és Mór között az erdőben. Ez a találkozó arról volt emlékezetes, hogy ugyan a qutya se hívta őket, de népes német banda is  érkezett oda, akik úgy berúgtak,  hogy vértjeiket szana+szét dobálva mentek haza. Innen kapta a találkozó helye a Vértes nevet.


Ugyan ezen a találkozón egy bizonyos Kund nevű túravezető búvár tanfolyamot szervezett a Dunán.



repeics
2013/02/03 08:47:02



Gejza
2013/02/01 22:04:26

 ...és egyáltalán nem szégyelték magukat! Bekalandozták nyugat-Európát is, "Mert egy kicsi mozgás  mindenkinek kell!"



Gejza
2013/02/01 21:55:39

A felsoroltakon kívül vár-túrákat is szerveztek. Továbbá Szvapotluk sánc-várait lakótornyokkal bővítették, mert ők már az idegenforgalomra is gondoltak.



matyoka
2013/02/01 18:52:57

Teleló szolgálat :)



Paya
2013/02/01 18:50:05

Úgy hallottam, a kolostronéző túrákon a transzfert lóval oldották meg. Fakultatív program pedig íjászat volt. Hátrafelé.



matyoka
2013/02/01 13:05:39

és most jutott eszembe, egy szórólapon olvastam, hogy 42 sikeres város és kolostor néző túrát is  vezettek azokban az időkben, amelyet igen sikeresnek mondtak eleink krónikásai :) 



matyoka
2013/02/01 12:59:11

A TT gyökerei is a messzi történelmi időkbe nyúlik vissza, egyik első  túraszervezőnk Árpád nevet viselte, aki megszervezte a Nagy Kárpát medencei körutat és sokan uatztak vele :)




Oldal:  1 | 2 | Következő >  Utolsó >>


*** Túratárs.com - Túra és Túratárs kereső közösségi oldal ***

Rendszerünkön keresztül a túrát és egyéb outdoor programokat kedvelő emberek megismerkedhetnek egymással, közös túrákat szervezhetnek melyet a túranaptárban helyezhetnek el vagy együtt csatlakozhatnak egyéb szervezett túrákhoz. Az oldalon lehetőség van saját profil kialakítására, melyen keresztül a tagok bemutatkozhatnak egymásnak, illetve feltölthetik kedvenc túrafotóikat. A kapcsolatfelvételről üzenőrendszer és chat gondoskodik.