Túra és Túratárs kereső közösségi oldal
Üdv a Túratárs-on, jelenleg Vendégként vagy itt. Jelentkezz be vagy Regisztrálj itt <<<
TÚRATÁRS CHAT | RAKJ A KEDVENCEKBE
TÚRABLOGOK  
 

Nem félünk a farkastól!
2013/03/04 00:28:05 Küldte: Gejza

Hegyeinkből az ordas valamikor az 1700-as évek közepén veszett ki. Tavaly télen a Bükk alji falvakban kóborló példányt láttak. Pár hete már arról számolt be a Híradó, hogy az Aggteleki Nemzeti Parkban hattagú toportyán család telepedett meg.

        Térképeinken viszonylag ritka az olyan helynév, mint: Varjas, Sólyom-kő, Vaddisznós, Szarvas-völgy, Suta-rét, Medve-marás, Muflon-itató, Kecske-kő, Nyulas, stb. Annak próbálok most nyomába eredni, vajon mi lehet hát az oka, hogy állatos helyneveink között még is sok a farkasra utaló?

Kiss Lajos: Helyneveink etimológiai szótárában Farkasfáról, Farkasgyepüről szűkszavúan annyit közöl: „Személynév magyar névadással” De hogy a személy honnan kaphatta nevét, erről már hallgat.

        Tatárjárásról beszélünk, de valójában a hódító mongol hordák rohanták le országunkat. A pusztai népeknél az volt a szokás, hogy a leigázott törzsek fegyverforgató férfi lakóságát nem gyilkolták le, hanem a harcokban, mint egy élő pajzsot maguk előtt terelték. Ha aztán a túlerőben megfutamodtak, lenyilazták őket. Így a túlélésre az egyetlen esélyük a győzelem volt. Ezért törtek ránk olyan vérszomjas kegyetlenséggel.

        Nem szoktunk vele dicsekedni, de honfoglaló őseink ugyan ezt tették a kényszerből, vagy önként hozzánk csatlakozó más népcsoportokkal is. Később, az új hazát elfoglalva, a medence széleire, a gyéren lakott mezsgyékre őrt állókat telepítettek közülük. Első honfoglalóink totem állata a szarvas volt. Lásd Arany János Buda halála című versének betét dalát, melyet még az általános iskolában „Rege a csodaszarvasról” címen tanultunk. Az Árpádoknak a turul. Feltehetően az őrt állók valamely nemzetségének a farkas lehetett. Erről kaphatta nevét az Őrség szélén Farkasfa, a Csiki-medencében Farkaslaka, és Háromszékben Farkastelke.

        A másik lehetőség, hogy a harcokban magukat kitüntető vitézeket a király erejükért, bátorságukért, nemesi rangra emelte. Ezek a jelzők adták nevüket és címer állataikat: Erős, mint a vas, vagy mint az oroszlán. Bátor, mint a farkas. A kardja utat vág az ellenség sorában. Gonosz, mint a Sátán. Agyafúrt, mint maga az Ördög. Sárkányként vette magát az ellensége. Úgy küzdött, mint a bika. Innen kaphatta nevét a gyógyvizéről híres Balf, melynek korábbi neve Wolf volt, és a Bakonyban Farkasgyepü.

        A középkor embere a nyájpusztító fenevadakat már a sátánnal azonosította. Feltehetően néhány ördöggel és boszorkánnyal kapcsolatos helynevünk valójában a csikaszok kártételére utal.

        1847-ben Döbrentei Gábor 57 német nyelű budai dűlőnevet magyarosított. Farkasrét illetve Farkas-völgy a Wolfswiesen és Wolfsthal korábbi nevek tükörfordítása. Feltehetően a Buda határán kívül eső Farkas-hegy is annak előtte Wolfsberg lehetett.

Az, hogy a Budai-hegyek déli lejtőin egymás mellett három ilyen megnevezés is fenn maradhatott, felveti annak lehetőségét, hogy a dél-budai és budaörsi svábok evangélikus hitükön kívül, kereszténység előtti kísértet-mítoszaikat is magukkal hozták. Jelen esetben ez egy olyan szellemlény lehetett, amely csak éjszaka volt ordas. Azért nem tudták csapdával lépre csalni, s a vadászok kézre keríteni, mert valahányszor nyomába szegődtek nappalra emberré lett, hogy aztán a sötétség beálltával ismét a háziállatokat tizedelő, vérszomjas fenevaddá váljon.

Az emberfarkas legendája a Bátaszék környéki német ajkú lakóság mondavilágában is élt. Ott is találunk Farkas-völgyet és közvetlen mellette, Óbánya határában Sárkányjárást. Utóbbi teszi egyértelművé, hogy az itteni svábok a környéket a gonosz szellemek lakhelyének tekintették

Erdély románok lakta vidékein, ahol ma is sok az ordas, hisznek még az ilyen szellemlények létezésében. Ők a maguk nyelvén prikulicsnak nevezik

.

Akiket bővebben is érdekel a dolog, olvassák el Kittenberger Kálmán, neves Afrika vadászunk „A Kilimandzsárótól Nagymarosig” című könyvében, a Mcsaviról írt novellát! Ebből megtudható, hogy az általa bejárt területen a nyika népcsoportnak volt egy hasonló hiedelme az időnként foltos hiénává változó emberről. Ezt az emberállatot nevezik szauhéli nyelven mcsavi-nak.

        Amikor az ordasok száma megritkult a Kárpát-medence központi tájain, s itt-ott való felbukkanásuk már szenzáció számba ment, ezeket őrizhették meg a Bükkben a Farkas-gödör, a Mátrában a Farkaslyuka-tető, és Farkas-máj, a Budai-hegyekben a Farkas-torok, a Pilisben a Szárazfarkas. Ez utóbbi történetét Dobay Pál a Pilisi Parkerdő gazdaság nyugalmazott erdőfelügyelője Berkesi István elmondása alapján lejegyezte:

         „A nagyon régi szájhagyomány úgy tartja, hogy egy favágó egy „Y” alakú, alacsony fa ágai közé szorult eleven toportyánnal találkozott. Az állat bizonyára a vad üldözése közben felugorva olyan szerencsétlenül ért földet, hogy nyakánál fogva beakadt a kis fa elágazásába. Hátsó lábával nem bírt úgy elrugaszkodni, hogy önerejéből kiszabadítsa magát. Az erdei ember ijedtében elfutott, és csak egy év múlva merészkedett ismét arra. Az ordasnak ekkorra már csak a kiszáradt tetemét találta a két faág között.”

        A farkasoknak rossz hírük van. Az állattartó telepek környékén valóban lehetnek gondok. Nekünk, turistáknak azonban nincs mitől tartanunk. Alapvetően fél az tőlünk, nem tekint préda állatnak. A sarokba szorított, vagy kölykeit védő állaton kívül inkább elkerülik az embert.

       Ezzel szemben a falkába verődött kóbor kutyák támadtak már meg embert. Ha az ordasok elszaporodnak nálunk, biztosak lehetünk benne, hogy a konkurens elcsatangolt ebektől megtisztítják vadászterületüket.

        Sokan járnak közülünk a Magas-, és Alacsony-Tátrába, a Kis-, és Nagy-Fátrába, Szlovák-paradicsomba, Erdély hegyeibe, vagy az Alpokba. Qukázó medvékről gyakran halhatunk, de a farkasnak még csak nyomát sem igen látták, nem hogy összetűzésbe kerültek volna vele. Így hát nem igen van mitől tartanunk.

 

Szádeczky-Kardoss Géza

szadeczky-kg@freemail.hu

+3630/35-439-35

 

 

Címkék: Farkas Ordas Csikasz Toportyán Féreg





Bejegyzések 1 - 10-ig. Összes bejegyzésed: 34


Oldal:  1 | 2 | 3 | 4 | Következő >  Utolsó >>

gwynturin
2014/05/20 21:54:05

A megfejtés: Canis aureus

Aranysakál vagy régi nevén: réti, vagy nádi farkas.

Az aranysakál hazánk faunájából 1942-ben tűnt el, ekkor lőtték ki ugyanis az utolsó kóborló példányt. Bulgáriában, ahol hajdan gyakoribb volt, mint a róka, 1931-től szigorú védelem alá helyezték, vadászatát betiltották. Az állomány nagymértékű csökkenésének oka egyértelműen az volt, hogy a XX. század elején a sakált káros állatnak minősítették, így tűzzel-vassal irtani kezdték. De a kihaltnak hitt faj mára visszatért.

Hazánkban is igazolódtak a tények a sakál faj él és szaporodik, és köszöni szépen jól érzi magát... Elsősorban a folyóvölgyekben, így főként a Tisza mentén terjeszkedik tovább, de a Duna és a Dráva mentén is hasonló a helyzet. Vannak már adatok arról is, hogy egy-egy fiatal sakál akár nyolcvan kilométert is képes elkóborolni addig, míg saját territóriumát ki nem alakítja. Napjainkban még sok nagyobb léptékű tudományos munka szükségeltetik ahhoz, hogy ennek a rendkívül érdekes kutyafélének életét mind jobban megismerjük, hiszen rejtőzködő, éjszakai életmódja miatt nagyon nehéz a természetben való megfigyelése. 




Gejza
2013/03/22 10:18:38

Ne fesd az ördögöt a falra, mert megjelenik! Aki farkast kiált megeszik a farkasok! Szegény Guruló barátommal is addig leveleztünk a prikulicsról és a varcolacról, hogy végül is a blogjait és komentjeit kitörölve nyomtalanul eltünt.  Bízom benne, hogy a fenevadakkal megküzdve, végül még is ő kerül  ki győztesen!



Gejza
2013/03/14 17:35:02

Pál András küldött e-mailbenn a varcolacról két írást, melyeket ezúton is köszönök! A hiedelem monda egyik alapja, miszerint a vérfarkas megeszi a holdat, a hold alakváltozása. Ezt mindenki ismeri.


A másik az a természeti felismerés, hogy a hold növekedésével egyidőben az életfolyamatok felgyorsunak. Mondok rá néhány példát: Az, hogy a gyógynövényeket holdtölte előtti napokban az éjfél előtti órákban kell szedni nem babona. Vegyelemzéssel bizonyítható, hogy ilyenkor magasabb bennük a hatóanyag tartalom.


A fákat Gyümölcsoltó Boldogasszonyhoz (Március 25.) legközelebb álló holdtölte hetében kell oltani, mert ilyenkor 20-25 %-al jobb az eredés, mint újholdkor. 


A sebek tavasszal és nyáron - amikor hosszabbodnak a napok - gyorsabban gyógyulnak, mint ősszel és télen. A fiatal szervezet könnyebben kiheveri a betegséget, mint a hajlott korúak.


A horgászok is tudják, hogy amimkor  árad a folyó, jobban kapnak a halak. Ez  azzal magyarázható, hogy az áradással egy időben a víz a lapos, napsütötte részeket is elönti, amelyek alkalmas ívó helyek a halak számára.



Gejza
2013/03/13 20:23:03

Báthory Erzsikét kitárgyaltuk. Kérlek írjál bővebben a varcolacról és társairól! Lehet-e ezek ténykedését valami helyhez, évszakhoz, vagy időhöz kötni? Csak a románoknak vannak ilyen legendáik, vagy a székelyeknél is élnek hasonló   hiedelmek?



matyoka
2013/03/13 11:17:18

Pontosan azért tértem vissza a kérdésre, mert a magyar népmesei világban nem tudok róla, hogy létezne átváltozó farkas, ha változik,az más állat ( átbucskázik a fején az macska vagy róka,) és segitő szándékkal. Persze azért amiről nem tudok, az nem feltétlenül nem létező. :)

Visszatérve refrénként Piroska és a farkas történetére, ha a farkas megetette a nagymamával mindezt, akkor  gyilkosságról beszélhetünk, de mivel ő meg a nagymamát ette meg, inkább öngyilkosságra hajlanék. A nagymama pedig segédkezett benne. :) 



Gejza
2013/03/13 09:18:56

Sok más egyéb mellett éppen a fizikai jelenségek és a szellemlények kialakulásáról írok egy dolgozatot. Ezért nagyon érdekelnek a varcolacról és társairól írt történetek (is). Tudom, hogy ez Európa szerte elterjedt legenda kör, de a magyarországi hiedelemmondákból teljesen hiányzik. Ezért ha valaki tudna ilyet nekem  átküldeni, azt előre is köszönöm!



matyoka
2013/03/12 11:21:23

Guruló, a varcolac milyen történetben vagy mesében van benne és milyen területen mesélnek róla? ( ne azt meséld el, hogy tudod ,esténként a mikor elfáradtak a legények a táncolásban,és amikor az apróságokat haza akarták űzni,  akkor az öregek mesélni kezdtek a  fonóban egy történetet a varcolacról) :)



Gejza
2013/03/12 09:09:11

Visszatérve Piroska történetéhez, a farkas alapvetően egy aranyos, kedves jószívű állat.  Csak a mesében állítják be egy ilyen elvetemült  gonosznak. Még egy csokor virágot is szedett a nagymamának Farkas-boroszlánból, meg Farkas-Qutyatejből. A kosarában vitt neki Farkas-tinorrút, meg Farkasalmát is. Hogy aztán ezektől a nagymama elpatkolt, arról ő már nem tehet. Ő pusztán csak takarékosságból zabálta meg a nagyit, mert tudta, hogy a közeli településen temető-maffia működik és a kegyeleti költségeket nagyon  felverték már.



Gejza
2013/03/10 21:57:40

Megértelek Gyula, hogy várod a farkasokat! Előre látom már azt az időt, mikor Megyula téli csavargásán a Gödöllői-havasokban megfürdik a hóban, megtörölközik az arra ólálkodó száraz-farkasban. Majd egy másik farkast használ fejpárnának, s kettővel  betakarózik...



Pal_Andras
2013/03/08 11:20:02

Egy kicsit tallóztam az ordasról, farkasokról szóló cikkek keretében..  Azt mondja az ordas eredetileg egy szint jelent. Fekete, barna szőrszálakkal  tarkitott bundára mondják ezt.  Most már egyáltalán mem értem: ha a szürke farkast (vagy farkatlant) nyakon öntöm ordával, hogy változik feketére a bundájának egy része?  Ez a natur festés csak a farkasnál működik, vagy a juhoknál is?   A juhokon szivesen kipróbálnám, de ehhez jó kondi kell :  crossover a paqulárral. 




Oldal:  1 | 2 | 3 | 4 | Következő >  Utolsó >>


*** Túratárs.com - Túra és Túratárs kereső közösségi oldal ***

Rendszerünkön keresztül a túrát és egyéb outdoor programokat kedvelő emberek megismerkedhetnek egymással, közös túrákat szervezhetnek melyet a túranaptárban helyezhetnek el vagy együtt csatlakozhatnak egyéb szervezett túrákhoz. Az oldalon lehetőség van saját profil kialakítására, melyen keresztül a tagok bemutatkozhatnak egymásnak, illetve feltölthetik kedvenc túrafotóikat. A kapcsolatfelvételről üzenőrendszer és chat gondoskodik.