Túra és Túratárs kereső közösségi oldal
Üdv a Túratárs-on, jelenleg Vendégként vagy itt. Jelentkezz be vagy Regisztrálj itt <<<
TÚRATÁRS CHAT | RAKJ A KEDVENCEKBE
TÚRABLOGOK  
 

A medvehagyma-gyűjtés szabályai
2013/03/04 08:53:18 Küldte: petour
A védett fekvésű helyeken már előbújtak a medvehagyma zsenge levelei.
A jellegzetes, fokhagyma illatú, méregtelenítő hatású gyógynövény hamarosan kirándulók ezreit csalja majd - elsősorban - a Mecsek és a Gerecse erdeibe.
A medvehagyma gyűjtésére vonatkozó szabályokkal azonban sokan nincsenek tisztában!


Állami tulajdonban lévő, nem természetvédelmi területen, az erdőkről szóló törvény értelmében, mindenki csak a saját részére gyűjthet gombát és gyógynövényt - így tehát medvehagyma-levelet is! Ennek mértéke nem haladhatja meg a 2 kg-ot személyenként és naponta. Amennyiben valaki ennél nagyobb mennyiséget kíván szedni, ahhoz engedélyt kell kérni a helyi erdészettől.

Természetvédelmi területen bármilyen kis mennyiség szedése csak az illetékes természetvédelmi hatóság engedélyével lehetséges! Az erdészet - védett területre - gyűjtési engedélyt csak abban az esetben adhat ki, ha a gyűjtő előzetesen bemutatja a "zöldhatóság" által kiadott engedélyt.
Az engedélyek beszerzése a gyűjtő feladata.

Címkék: Gyógynövény Gyűjtés





Bejegyzések 1 - 4-ig. Összes bejegyzésed: 4

Gejza
2013/03/14 10:14:51

Március végén kezd el hajtani és május közepén virágzik. Ha a leszedett  friss levelet mélyhűtőbe teszed, egész évben  felhasználhatod.



dcr8
2013/03/10 22:05:46

Még valamit.


Mennyire idény jellegű növény a medvehagyma. A hasznosítását illetően is kérdés ez nekem.



dcr8
2013/03/10 22:00:26

Én eddig csak fokhagyímán éltem egészen jól.


Éppen ezért nekem hiányos volt kedves Gejzánk tájékoztatása a kaszálós szedés káráról.


Ezt találtam a szedés módjáról:


"Szedéskor figyeljünk arra, hogy egy tőről csak a levelek felét szedjük le és ne tépjük ki tövestől, így tud később virágozni és magját elszórni."


Az infó innen való:http://www.50felettfitten.hu/medvehagyma-a-honap-vadnovenye/



Gejza
2013/03/06 22:00:05

Pár éve a Keszthelyi-hegységben láttam olyan helyet, ahol a hagyma kb két méter széles és 20-25 méter hosszú sávban kipusztult. Valószínűleg előző évben kaszával vágták le tőben. Így a növény nem tudta az új hagymáját kifejleszteni. Egyelőre még sok helyen van nagy mennyiségben,de jogos a védelem. Bár jobbára csak papíron védik.




*** Túratárs.com - Túra és Túratárs kereső közösségi oldal ***

Rendszerünkön keresztül a túrát és egyéb outdoor programokat kedvelő emberek megismerkedhetnek egymással, közös túrákat szervezhetnek melyet a túranaptárban helyezhetnek el vagy együtt csatlakozhatnak egyéb szervezett túrákhoz. Az oldalon lehetőség van saját profil kialakítására, melyen keresztül a tagok bemutatkozhatnak egymásnak, illetve feltölthetik kedvenc túrafotóikat. A kapcsolatfelvételről üzenőrendszer és chat gondoskodik.