Túra és Túratárs kereső közösségi oldal
Üdv a Túratárs-on, jelenleg Vendégként vagy itt. Jelentkezz be vagy Regisztrálj itt <<<
TÚRATÁRS CHAT | RAKJ A KEDVENCEKBE
TÚRABLOGOK  
 

Egy barátság záloga-Léna a pici óriás
2010/02/02 01:09:55 Küldte: katesz

 Mint rendesen szokás, csak nézegettük egymás oldalát.Először talán én, másodszor is én. Tetszett, érdekes volt a személyisége- főleg a zenei vonal-de mit kezdjek én egy bringással? Azért, mikor Ő is "benézett" hozzám, kicsit megdobogtatta a szívem, mert valamiféle kapcsot éreztem közöttünk, amit akkor még nem tudtam pontosan, mi is.

Az első bejegyzése után már gyorsan kialakult az a furcsa, személyes találkozás nélkűli barátság, ami nem csak virtuális, hanem már valóságossá lett a hasonló életérzés alapján.

Léna-Blues-megajándékozott egy könyvvel,Az úttörőtábortól a pekingi kacsáig- címmel,amiben leírja véget nem érő bringás útjukat Pekingbe.A 2008-as olympiára a MOB megbízásából Ők vitték ki a magyar zászlót.

Tartottam tőle, mint mostanában lenni szokott, tíz perc múlva elalszok, azért  mégis a kandalló mellé telepedtem a könyvvel. A feeling kedvéért öntöttem egy balit magamnak, a cd- lejátszóba betáraztam Hendrix és a Doors egy-egy lemezét és neki láttam. A lányom egy szinttel lejjebb lakik, és kétségbe esve rohant fel, mi bajom történt? Nem hogy el nem aludtam, de olyan könnycsorgató nevetésben törtem ki többször,amit ő kb. valami segélykiálltásnak hallott. Rendesen elfogyott a levegőm a röhögéstől.A könyv olvasása humorban felér egy Markos Nádassal,de van benne izgalom és kaland is bőven.Viszontagságos körűlmények között megtett kilométerek után minden kudarcba fullad-e ,a reménytelenség pusztítja el az álom valóra válását,vagy van remény?

Az idő, nagyvonalúan vonultatta fel repertoárját, mint kutya hideg és kánikula, de más értelmezésben is sikerűlt  múlásának több dimenzióján át vonúltatni Lénáékat úgy kb. a 15.-ik századtól a szocreálig.

Ez a könyv két elszánt, egyszerű, ember viszontagságait,azokat mély alázattal tűrő elszántságát mondja el Léna szavaival, ami mindenki számára jól érthető és élvezhető,a tragikus helyzeteket is laza humorral fogalmaz meg./pl.csak a kút fejemből, nem szó szerint.. a tűzoltóparancsnok éppen szolgálatban volt, ezért nem fogadta el a sört...így csak két vodkát ivott;vagy ..egy nyolc méteres rozsdamentes katona rohant géppisztollyal lefele a semmibe..ez nem szó szerinti idézet/

Nekem a bicajos az az őrűlt elveteműlt paraszt ember volt, aki kamikaze módjára a sötét úton kivilágítatlanúl elém kavírnyázott az úton, és csak két kilcsi után hagytam abba a róla szóló jelzőket.

Lénáék ezt alaposan megváltoztatták bennem: egy borzalmas nagy szabadság és alázat,az uralkodás és a szolgaság olyan példáját mutatták be saját magukon keresztűl ,amit kevesen tudunk-merünk- bevállalni.A szabadság talán?Azt hiszem, az csak a lelkünkben van és akkor mindenhol van, ha ott nincs akkor sehol sincs.

A könyv végén a sok nevetés után szememet megtörölve, elgondolkoztam, milyen megpróbáltatás volt ez az út számukra. És megcsinálták!Ez a pici ember a 164 cm.-vel mekkora teret szorít ki, és mekkora dolog. amit véghezvitt, Ez önbecs. persze, de rólunkmagyarokról is szólt, szerintem. A szabadságot, amihez volt bátorsága és talán mindannyiunkban ott csobog mint egy búvópatak, nem is kell említeni., a zenékből átjön, amit a könyv mellékletét képező dvd-én hallhatunk.

Minden kedves túratársnak nagyon ajánlom ezt a könyvet,a szórakoztató, ismeretterjesztő hatásán túl az célkból is, mert Lénáékat segítjük következő? Darjeelingi útjuk megvalósításában. Én mint nem bringás,_ és soha nem is leszek,ha csak ki nem akarna valaki ezzel vágezni_maximálisan támogatom.

Örülök, hogy barátomként tisztelhetem ezt a 164 cm. kozmopolita organizációt, Lénárt Léna Ferencet Bluest, aki egy igazi, természetes ember.

Címkék: Könyv Ajánló





Bejegyzések 1 - 2-ig. Összes bejegyzésed: 2

Czinandi
2010/02/12 22:43:01

Kedvcsinálóként álljon itt pár idézet a KÖNYVBŐL.

"Volt vécé a kocsma előtt,de az ajtaja arrébb volt 10 méterrel.Azt mondta Pista, vagy beszarok, vagy odaviszem az ajtót.Hát kis híján sikerült mindkettő,mert ajtócipelés közben majdnem befostam.A jó édeswanyjukat,nemám valami könnyű fából csinálták,hanem dögnehéz farostlemezből.Nagy nehezen odahúztam,de az egyik kezemmel fognom kellett,nehogy kidőljön.Guggoltam,az egyik kezemmel tartottam az ajtót,és közben olyan mozdulatokat végeztem,hogy a Mojszejev táncegyüttesben letáncoltam volna a szólótáncost.Fizikálisan és mentálisan is megfelelt 50km-nek.Esküszöm,izomlázam lett."

"Vadonatúj Skoda Fabia előz meg bennünket,ami itt nagyon jó autónak számít.Két fiatal srác szállt ki belőle,az intelligensebb fajtából,mondhatjuk úgy,értelmiségi fejük volt.Fényképezőgép volt a kezükben,és két darab kétliteres ásványvíz.Szűkszavúak voltak,lényegre törők.Csináltak egy közös fotót,kezünkbe nyomták az ásványvízet,és végül a táskámra raktak némi készpénzt.Ennyi volt,evvel el is tüntek.Pista már ült is a bringájára,én még mindig ott álltam dermedten,aminek az volt az oka,hogy megszámoltam a lét.Jézus Mária,ezek 2000 tengét hagytak itt,ez kúrva sok pénz! Pista is teljesen el volt alélva.Faszák voltak!OLdottabb lett a hangulat,dumáltunk végig az úton."

"Pista bringája siralmas állapotban volt,nem volt kérdés szét kell szedni.Fél óra múlva már nyakig olajosan ült a fogaskerekek és egyéb tartozékok előtt.Új felnink nem volt,ezért azt kellett elérni,hogy a többi küllő valahogy kibírja,hátha tudunk szerezni másik felnit.A kerékpár brilliáns szerelője-Szósz-rakott egy csomó alumínium alátétet még otthon,amivel meg is mentette a hátsó kereket.Útólag is köszönet érte! Pista belekalapálta a két felni közé,és azon keresztül húzta át a problémás küllőket,így megakadályozva az újabb kiszakadást.Leírva egyszerű,de több órán keresztül kinlódott vele."

"Az Uaz eredetileg hatszemélyes,vagyis hét mert a sofőr mellett is van hely.Ede bezsúfolt 10 embert,mondtam is neki,baszdmeg Ede,ez Guinness-rekord.Mindenkinek elég jelentős volt a poggyásza,még annak is kellett hely.Rögtön az ajtónál helyezkedtünk el,egymással szemben.Az egyik farpofámat tudtam csak lerakni az ülésre,mert a mellettem lévő szerelmespár csak így fért el.Ede szólt mindenkinek ,hogy éjszaka is vezet,de 3 óra pihenés után kettőt pihen.Bezsúfolva,de elindultunk.A sebesség 30-40km/óra között ingadozott.Nem vittük túlzásba,de azon az úton ez is kíváló volt.Pista rám nézett,majd el kezdtünk mosolyogni.Nem mentünk 5km-t az Uaz megadta magát.Pista értett az Uazhoz.Kazahsztánban 3 évig azzal dolgozott.Az AC-pumpa ment tönkre,amit ki is szereltek,de kellett egy új.Rajtunk kívül még két orosz márkájú autó volt lerohadva,de nem voltak idegesek,ez itt mindennapos.Ede telefonált valakinek, aki egy jó félóra múlva hozta is a pumpát.Bele sem merek gondolni ,ha ez a sivatag közepén történik,mert ott aztán nincs térerő,ott legfeljebb csak füstjelzés.Pista segítségével gyorsan beszerelték.Eredeti orosz pumpát hoztak még CCCP felirattal."




Czinandi
2010/02/08 19:30:19

Természetesen én is olvastam a könyvet és láttam a videót ami olyan mint a makk hetes mindent visz.

Aki szeret túrázni úgy is mint mia párommal háztól-házig (semmi vonat kocsi csak a bringa.) annak ezt

a könyvet szinte kötelező elolvasni.

Nem hasonlítható semmilyen európai illetve környékbeli túrához.Egyszerűen ez már más világ.Az emberek szegények és mégis kedvesek. Mindenkinek csak ajánlani tudom ezt a könyvet amit tényleg nem lehet letenni.A Dvd-vel ugyanez a helyzet.

Nekem is felajánlotta Léna a megtisztelő lehetőséget a következő túrájához.Bármennyire is vonz a dolog nem tudok neki segíteni ebben sajnos.

Neki a Pekingi túrán olyan zseniális társa volt hogy elképzelni sem lehet jobbat.Ez is kiderül a könyvből.

Aki elolvassa ezt az írást szinte kedvet kap ahhoz hogy útra keljen annak ellenére hogy rettenetesen kemény 4 hónap volt.Persze nem gyerekjáték Léna szavaival "Nem egy hétvégi szalonnasütés".

Tehát aki teheti ne hagyja ki ezt a könyvet, Lénának pedig nem jobbat csak olyan társat kívánok mint

István volt




*** Túratárs.com - Túra és Túratárs kereső közösségi oldal ***

Rendszerünkön keresztül a túrát és egyéb outdoor programokat kedvelő emberek megismerkedhetnek egymással, közös túrákat szervezhetnek melyet a túranaptárban helyezhetnek el vagy együtt csatlakozhatnak egyéb szervezett túrákhoz. Az oldalon lehetőség van saját profil kialakítására, melyen keresztül a tagok bemutatkozhatnak egymásnak, illetve feltölthetik kedvenc túrafotóikat. A kapcsolatfelvételről üzenőrendszer és chat gondoskodik.