Túra és Túratárs kereső közösségi oldal
Üdv a Túratárs-on, jelenleg Vendégként vagy itt. Jelentkezz be vagy Regisztrálj itt <<<
TÚRATÁRS CHAT | RAKJ A KEDVENCEKBE
TÚRABLOGOK  
 

edőírtás
2010/02/02 09:10:59 Küldte: paulangos

Kedves Túratársak!

Akikkel jártam, és akikkel még nem az erdőket.

 

Sok kilométerrel a hátam mögött, sok tájegységet bejárva kérdezem Tőletek:

 

bizonyára Ti is tapasztaltátok, hogy sok helyen vágják részben „törvényesen” részben lopva az erdőt. Szerencsére –bár szerintem aránytalanul kis területen- telepítnek is. Tegyük fel, hogy ugyanannyi erdőt telepítenek, mint amennyit vágnak, hány és múlva lesz belőle öles fákból álló, valódi erdő? Hétvégén beszéltünk egy idősebb favágó ismerősével, aki mesélte, hogy ismerőse PANASZKODIK, hogy „ma már nem éri meg, mert amikor kezdte, akkora fák voltak, hogy ketten nem érték át, ma meg…” Mi marad holnapra? Ebből is látszik, hogy lerabolják a természetet, még mielőtt az kiheverné az előző (fejsze)csapást. Ráadásul, sajnos talán nem alaptalanul, az gyanítható, hogy a telepítések a legtöbb esetben elmaradnak. A Fekete erdőben is folyik fakitermelés, de nem így! Nem komplett hegyoldalakat tarolnak le. Még a román kormánynak is volt esze letiltani ezt az esztelen kizsákmányolását a természetnek!

Mit tudunk mi tenni? Van valakinek ötlete? Van valakinek kapcsolata? Nem vagyok egy aktivista típus, de ez már nálam is kiütötte a biztosítékot. Zalában jártunk és komplett dombokat láttunk frissen lekopaszítva…Semmilyen engedéllyel jogosítvánnyal nem volna szabad megtörténnie.

Egyébként, ahol jártunk (és volt még fa) meseszép volt a téli öltözetét viselő zalai táj. Jó hír: láttunk még vaddisznót, szarvast, sok őzit. Lehet, hogy a letarolt otthonuk miatt a még megmaradt lecsökkent életterük miatt volt nagy a „népsűrűség”??

Az erdészeti földútak meg egyre járhatatlanabbak, szélesebbek a sokszáz-milliós gépek keréknyomaitól melyek hatékonyabban, gyorsabban írthatják a jövőben a megmaradt erdőket.

paulangos

Címkék: Edő Természet Segítség





Bejegyzések 1 - 4-ig. Összes bejegyzésed: 4

paulangos
2013/09/06 15:13:55

Hoppá! A Google Chrome nem találta meg a www.palocsa.hu webhelyet

Keresési javaslat: www.­palocsor.­hu


Hm!  Mi történt? Gyökerestül megoldották ezt a problémát is?




Cinka
2010/02/11 12:28:42

Bocs, hogy megint én locsogok: Ha már azt kérded, hogy mit lehet tenni, eszembe jutott, hogy van egy egyesület, akik országos szinten dolgoznak a kérdésen, és szép eredményeik is voltak, amíg a politika bele nem kavart:


http://www.palocsa.hu/


Láttam már a munkájukat, nekem hiteles, amit csinálnak :-)



Cinka
2010/02/11 11:38:03

No igen: a telepítési kötelezettség semmit sem ér, amíg nincs EMBER, aki ellenőriz, számonkér, bírságol... És nincs. Erdész barátunk sokat mesél ezekről a dolgokról, sajnos a szakmájában is lassan halad előre a szálaló kitermelés divatja, még a "vágjuktarra-vessükújra-lerágjákavadak-francbavele" hozzáállás a szakszerű. Azért már van, ahol inkább csak ritkítanak, lóval közelítik le a fát, és foltokban telepítik újra. Nem ez a jellemző :-(


Egyébként sajnos a természetvédők és az erdészek nem nagyon szeretik egymást, így sokkal kisebb az esély bármiféle kreatív megoldásra. A harmadik, és tán legerősebb csapatról: a vadászokról ne is beszéljünk, ők szaporítják föl annyira a vadállományt, hogy az lehetetlenné teszi a természetes erdőújulást...


Igazad van, Carnivolo: Természet Anyánk meg fogja oldani :-) Gyanítom, ez igencsak fájni fog az emberiségnek


Szépeket! Cin



Andrea
2010/02/02 18:13:46

Hááát, vagy 4 évig írtam ilyen jogszabályokat, nem sikerült a sp. viaszt feltalálni. Egyébként a tulajdonosnak telepítési kötelezettsége van (bírság terhe mellett), ez mondjuk nem vígasztalja azt, akinek épp most lopták el az erejét... Van viszont EU-s erdőtelepítési támogatás, sovány vigasz.


A.




*** Túratárs.com - Túra és Túratárs kereső közösségi oldal ***

Rendszerünkön keresztül a túrát és egyéb outdoor programokat kedvelő emberek megismerkedhetnek egymással, közös túrákat szervezhetnek melyet a túranaptárban helyezhetnek el vagy együtt csatlakozhatnak egyéb szervezett túrákhoz. Az oldalon lehetőség van saját profil kialakítására, melyen keresztül a tagok bemutatkozhatnak egymásnak, illetve feltölthetik kedvenc túrafotóikat. A kapcsolatfelvételről üzenőrendszer és chat gondoskodik.