Túra és Túratárs kereső közösségi oldal
Üdv a Túratárs-on, jelenleg Vendégként vagy itt. Jelentkezz be vagy Regisztrálj itt <<<
TÚRATÁRS CHAT | RAKJ A KEDVENCEKBE
TÚRABLOGOK  
 

SZÉKELYFÖLDÖN JÁRTAM.....BÉKÁS-SZOROS, GYILKOS-TÓ
2013/10/27 21:29:14 Küldte: Zsuzsanna56


Egyik nap Géza bemutatta nekünk a Gyilkos tavat és a Békás-szorost.
Változó időjárást fogtunk ki, inkább borús volt az idő, de azért ki ki sütött a nap is kis időre.
A táj varázslatosan szép, mesebeli. Jól éreztük magunkat, vidáman.
Géza kint létem alatt volt a túravezetőnk, reggeltől estig sorolta a nevezetességek földrajzi, történelmi múltját és legendáit.
Mi meg hallgattuk, hiszen olvastunk már róla, de egészen más ha ott vagyunk, s közben látjuk is és halljuk közbe a tudnivalókat, s gyönyörködünk abban a világban, amit úgy neveznek Tündérország....



Gyilkos-tó


A Gyilkos-tó ( régi magyar nevén: Veres-tó) egy természetes torlasztó a Hagymás-hegységben, a Keleti-Kárpátokban, Hargita megye északkeleti részén.
1837 nyarán a keletre fekvő Gyilkos-kő (1378 m) oldalán felhalmozódott agyagos lejtőtörmelék nagy esőzések hatására lezúdult a völgybe, nekicsúszott a Cohárd délkeleti lábának és elzárta több patak folyását,

1968-as adatok szerint évente 4,88 cm hordalékkal töltődik fel, emberi beavatkozás nélkül 2080-ra a Gyilkos-tó teljesen eltűnik.


Gyilkos-tó


Gyilkos-tó legendája:

Élt valamikor Gyergyó környékén egy csodaszép lány, Fazekas Eszter. Haja kökényfekete volt, szeme szürkészöld, alakja, mint a szélben hajladozó büszke jegenye.

Egy napsütéses júliusi délelőtt Eszter elment a szentmiklósi vásárba. Ott találkozott egy olyan daliás legénnyel, aki két karjának szorításával kipréselte a medvéből a szuszt, és aki a legszívhezszólóbban furulyázott az egész környéken, de tudott házat ezermesterkedni és szekeret faragni is. Ahogy a szemük összevillant - és mert a szerelem hirtelen jön, és szíven üt, mint a villám - megszerették egymást. A fiú égszínkék selyemkendőt vásárolt Eszternek a tükrös pogácsa mellé és megkérte, hogy legyen a mátkája. Az esküvőre nem kerülhetett sor, mert a legényt elvitték katonának. A lány hűségesen várta kedvesét.

Esténként, amikor a nap a hegyek mögé ereszkedett, agyagkorsójával kiment a fenyvesek alá a csobogóhoz és ott sóvárgott órákon át szíve választottja után. Még a közeli hegyeknek is meglágyult a szíve a sóhajtozásaitól, fájdalmas szép énekétől.

Történt azonban egyik vasárnap délután, hogy meglátta Esztert arra jártában egy zsiványvezér. Nyergébe kapta a gyönyörű lányt és elvágtatott vele, mint a szélvész a Kis-Cohárdhoz, az ezerarcú sziklák közé, ahol tanyája volt

Aranyát, ezüstjét ígérte Eszternek, gyémántos palotát akart építeni, csakhogy megszeresse. A fiatal lány nem viszonozta a zsivány szerelmét. Régi mátkáját várta vissza, amikor felkelt a nap, és akkor is, amikor lehunyta szemét a világ.

Ennek láttán feldühödött a zsivány és kényszeríteni akarta Esztert, hogy legyen a felesége. Eszter a néma szemtanúkhoz, a hegyekhez kiáltott segítségért. Sikolyát megértették a sziklák és ezen a júliusi éjszakán eget-földet rázó mennydörgéssel válaszoltak. Zuhogott az eső, a cikázó villámok megvilágították a koromsötét éjszakát. Hajnaltájban hatalmas robajjal óriási szikladarabok zuhantak a mélybe, és az iszonyatos földindulás maga alá temetett mindent, a lányt, a zsiványt, sőt meg a pásztort is nyájastól, aki a szembe levő hegyoldalban legeltetett.

Július utolsó vasárnapjának hajnalán, a nap első aranyló sugarai bevilágították a sziklákkal borított vidéket. A völgyet, ahol tegnap még kristálytiszta vizével a Vereskő-patak csobogott, teljesen elzárta a leomlott hegyoldal. Amikor a megáradt patakok zavaros vize elérte a sziklagát tetejét, megfojtotta a füveket, bokrokat és megölte a fákat. A keskeny völgy helyén tó keletkezett, amelynek vizéből máig is kiállnak a fenyőerdő maradványai. A környék pásztorai Gyilkos-tónak nevezték el ezt a tavat. Így lett a hegy halálából az élet vize.

Ha napsütésben belenézel a tó vizébe, Eszter szürkészöld szemei tekintenek szelíden.


Békás-szoros Oltárkő


Az Oltárkő (1154 m) a Békás-szoros legszembetűnőbb sziklatornya. Jól elkülönül környezetétől és az egész szurdokvölgy fölött uralkodik. Csúcsára a Békás-szoros legszebb sziklamászó útjai vezetnek. Először a brassói alpinisták jutottak fel rá 1934-ben, ma három alpinista-útvonal vezet a csúcsra.

1981. július 4-én a tizenhárom esztendős Erőss Zsolt az Oltárkő keleti gerincén jutott fel a csúcsra.
Ez volt élete második mászóútja, Kőmíves Johán és Beczásy György hegymászókkal, a Postaút meghódítása után két héttel.

2013. július 6-án gránit emléktáblát helyeztek el az Oltárkőn Erőss Zsoltnak, felesége, Hilda itt vett búcsút a Kancsendzöngán május 21-én eltűnt férjétől.

A Békás-szoros–Nagyhagymás Nemzeti Parktól kért engedély révén került a klasszikus út kijáratához a tábla Erőss Zsolt születésének és eltűnésének dátumával, egy Wass Albert-idézettel:

„Üzenem az otthoni hegyeknek... A víz szalad, a kő marad”.


Békás-szoros


A Békás-patak és az országút ismét egymás mellett halad a sziklaszorosban. Alig száz méterrel alább a Pokol tornácánál, jobbkéz felõl a Bardócz-fal, balról pedig a Fekete-torony tart állandó árnyékot a járókelõknek. Az út és a patak között találjuk azt a háznyi nagyságú magányos sziklatömböt, melyen egykor – az 1940-es években – szellemes tábla hívta fel a turisták figyelmét:

„Ez a hely a Pokol tornáca, aki innen tovább megy, az a Pokolba jut".



Békás-szoros Magyarok-hídja


Nemsokára az út baloldalán egy leágazó hidat találunk, amely átvezet bennünket a csörtető, morajló Békás-patakon.

A Magyarok-hídja 1940-44 között épült, azzal a céllal, hogy kikerülje azt a meredek lejtőt, ami ezután következik, így könnyítve az autós közlekedésen.

A híd teljesen nem volt befejezve sohasem.


Békás-szoros


A Békás-patak egyik mellékága a Kis-Békás-patak, melynek szurdokvölgyét Kis-Békás szorosnak nevezik. A patak a  Ter-kő  nyerge alatt ered, és egy 20 kilométer hosszú völgyben halad. A szoros legvadabb része a Kis-Szurdok-kő és a Csíki-bükk között található.


A XIX. század végén a szoros alsó részét cölöpökön fekvő keresztgerendákkal fedték le, amelyen a kitermelt fa szállítását végezték. Az akkoriban ipari remekműnek számító építmény csupán tizenkét évig üzemelt.


Békás-szoros Lapos-patak


A Kis-Békás-patak a Békás-patak egyik jelentős jobb oldali mellékvize. Forrás patakai a Tarvész-patak és a Rejtek-patak. Elválasztja a Hagymás-hegységet a Tarkő-hegységtől.


Békás-szoros


A szorost 1971-ben védetté nyilvánították, jelenleg a Békás-szoros - Nagy-hagymás Nemzeti Park része.


Békás-szorosb an  Marikával

Békás-szorosban Marikával






Bejegyzések 1 - 2-ig. Összes bejegyzésed: 2

Zsuzsanna56
2013/10/28 21:31:56

Még csak az kellett volna, Gézuka teljes figyelmet igényelt, Marikával meg nem mukkantunk a nap folyamán , míg beszélt.......én  úgy vagyok vele, mint látom te is, szeretsz utána olvasni, hagyományok, történelem, hiedelmek, látványosságok stb. én a netről szedem le a tudnivalót. Szeretem saját gondolatimat leírni, de most ez az út, székelyföldön megkívánta, hogy kölcsönözzem a mondanivalót. Okos, bölcs embereket, tanítókat idézni megengedett. Sajnos ma már sok ember nem tud eljutni olyan túrákra, mint  ezelőtt, sokan úgy élünk, hogy létfenntartásunk legyen.... aztán az ember még így is eljut valahová, akkor jó ezt megosztani másokkal is....

köszönöm megtisztelő figyelmed, szép napokat kívánok neked, üdv. Zsuzsi




Gejza
2013/10/28 20:28:46

tartalmas, szép beszámolókat körmölsz! Csak nem  gyorsírással jegyezted le a hallottakat?




*** Túratárs.com - Túra és Túratárs kereső közösségi oldal ***

Rendszerünkön keresztül a túrát és egyéb outdoor programokat kedvelő emberek megismerkedhetnek egymással, közös túrákat szervezhetnek melyet a túranaptárban helyezhetnek el vagy együtt csatlakozhatnak egyéb szervezett túrákhoz. Az oldalon lehetőség van saját profil kialakítására, melyen keresztül a tagok bemutatkozhatnak egymásnak, illetve feltölthetik kedvenc túrafotóikat. A kapcsolatfelvételről üzenőrendszer és chat gondoskodik.