Túra és Túratárs kereső közösségi oldal
Üdv a Túratárs-on, jelenleg Vendégként vagy itt. Jelentkezz be vagy Regisztrálj itt <<<
TÚRATÁRS CHAT | RAKJ A KEDVENCEKBE
TÚRABLOGOK  
 

Édes anyanyelvünk 17.
2013/12/05 15:54:11 Küldte: Gejza

Mond, kedves olvasó! Meg tudnád nekem mondani mi a különbség az égzengés, és a menydörgés között? Mind két kifejezés a villámlást követő hangjelenségről szól, még is más-más értelmeket takarnak. Amíg ezen töprengsz, elmondok néhány ehhez kapcsolódó érdekességet.

 

Tegnap, a szerda-napi túra keretében a Holdvilág-árok, Nagy-Csikóvár, Kő-hegy környékét jártuk túratársaimmal. Sok más egyéb mellet elmondtam, hogy a Kő-hegy alatti vízmosások egyikét Zengő-völgynek, míg a szomszédosat Süket-völgynek nevezi a népnyelv. Ehhez tudnunk kell azt, hogy a visszhang szót a XIX. század elején nyelvújítóink hozták létre a visszahangzó igéből. Ha a turistatérképek helyneveit böngésszük, láthatjuk, hogy korábban erre nem volt megfelelő kifejezésünk.

 

A Duna-kanyarban, Kismaros felett találjuk a Morgót, a Magas-Tátrában szintén van Nagymorgás-hágó. A Bakonyban Zörgő-tetőt és Dörgő-hegyet lelünk. A Mecsekben a Zengőre akarták a NÁTÓ lokátort építeni, melyet a természetvédők akadályoztak meg. A Zempléni-hegyekben pedig a Pengő-kő, a Nagy-, és Kis-Péter-ménkű, továbbá a Nagy-hallgató van. A felsorolt hegyek, völgyek, hágók és sziklák kivétel nélkül a villámlás hangjait verik vissza. De ott van még a Mátrában, Ágas-vár alatt a Csörgő-lyuk nevű barlang, mely a bekiáltott hangot tizenháromszor adja vissza.

 

Nyári zivatarok idején az elektromos kisülés (villámlás) miatt felforrósodó levegő hirtelen kitágul, és lökéshullámot létrehozva keletkezik a hanghatás. A hang – hőmérséklettől függően 290-380 métert tesz meg másodpercenként. Így, ha a villanáskor az óránkra pillantunk, vagy számoljuk a másodperceket, hozzávetőlegesen megtudhatjuk a tőlünk való távolságát

 

Ennyi mellébeszélés után ideje, hogy visszatérjek az írásom elején feltett kérdésre. Ha a villám közvetlen környezetünkben, vagy pár száz méter távolságra csap le, a villanással egy időben recsegő, sziporkázó, sistergő, zengő, pengő hangokat hallunk.

A tőlünk1,5-9 kilométer távolságra érkező ménkű hangja, 1-3 másodperc késéssel, ropogó, dörgéssel ér el hozzánk. Míg a tíz kilométeren túliak. egyre halkabb morajló morgássá szelídülnek. A tizenöt kilométernél távolibbak pedig már olyan halkak, hogy az egyéb hangok azokat elnyomva általában már csak a villanás fényét látjuk a távolban. Ennek az az oka, hogy a magas hangok sokkal gyorsabban nyelődnek el a térben, mint a mélyek. Éjszaka, amikor csend van, persze nagyobb távolságokról is meghalljuk a halk morajlást.

© Szádeczky-Kardoss Géza szkgeza51@gmail.com

Címkék: Villámlás Menydörgés Zengő-völgy





Bejegyzések 1 - 1-ig. Összes bejegyzésed: 1

petour
2013/12/07 14:19:06

A Magyar Néprajzi Lexikon szerint a mennydörgésnek többféle népi magyarázata ismeretes:

- Például az angyalok verekszenek, és a kardjuk csattogása hallatszik, mások szerint Szent Péter hordókat görget, vagy
kuglizik.

- Palóc területen a mennydörgés magyarázata, hogy
Krisztus szamárháton „szaladozik”. Moldvai csángó adat szerint Illés
megy hintón, csattog az ostora, az a mennydörgés, s a villámlás a tüzes kerekek szikrázása.

- Nyitra környékén feljegyzett monda
szerint, amikor Isten Ádámot agyagból megalkotta, az ördög is hasonlót
próbált, és Istent utánozva, lelket akart lehelni bele. Az agyag
hirtelen összegördült, nagy robajjal nekirohant. Az ördög ijedtében
tüzet kezdett okádni és menekült. Azóta folyton szalad, az agyagforma
pedig üldözi. Az ördög tüze a villámlás, az agyag zörgése a mennydörgés

- A tavasszal hallható első mennydörgéshez hiedelmek fűződnek: a földön
meg kell hemperedni, hogy ne fájjon a derék abban az évben; a fejet
falba kell verni, hogy ne fájjon; vagy azt tartották, hogy a januári
mennydörgés szeles évet jósol. 




*** Túratárs.com - Túra és Túratárs kereső közösségi oldal ***

Rendszerünkön keresztül a túrát és egyéb outdoor programokat kedvelő emberek megismerkedhetnek egymással, közös túrákat szervezhetnek melyet a túranaptárban helyezhetnek el vagy együtt csatlakozhatnak egyéb szervezett túrákhoz. Az oldalon lehetőség van saját profil kialakítására, melyen keresztül a tagok bemutatkozhatnak egymásnak, illetve feltölthetik kedvenc túrafotóikat. A kapcsolatfelvételről üzenőrendszer és chat gondoskodik.