Túra és Túratárs kereső közösségi oldal
Üdv a Túratárs-on, jelenleg Vendégként vagy itt. Jelentkezz be vagy Regisztrálj itt <<<
TÚRATÁRS CHAT | RAKJ A KEDVENCEKBE
TÚRABLOGOK  
 

2013-12-21 Füzér
2014/01/02 21:28:26 Küldte: mapityu

Az útvonalat előzetesen a turistautak.hu segítségével terveztem:

Összesen: 12,5 km /605m

Indulás reggel 6-kor otthonról.

Kb 3,5 órás út áll előttem.

Még sötétben érek az M3-ra. Ködös, párás reggelre virrad a mai nap.

A szomorú idő ki is tart Tokajig. Itt villámcsapásszerűen világosodik ki és megyek bele a szikrázó napsütésbe.

Sátoraljaújhelyet elhagyva minden fehér. Havat lapátoló emberek az út mentén.

Aztán mindez eltűnik, Pálfalva magasságától már egyáltalán nem fehér a táj. Többnyire csak a fák koronája zúzmarás…

A Füzéri vár távoli képe jelzi, hogy közel vagyok a célhoz!


A váré, mely a parkolóból így néz ki:


Parkolás közben megszólít egy helybéli, hogy nem én kell vele találkozzak lucfenyő mag ügyében. Hát nem én voltam az embere…

Felkészülés után nekivágok az útnak. De csak módjával, mert a tegnapi olvadás után ma reggel fagyott és eléggé érdekesen lehet közlekedni az utakon. El nem tudom képzelni, hogy jutott el a roki-moped a bolt elé…

A kék+ átvezet a Bisó patakon és a várral átellenes hegyoldalban komótosan emelkedik felfelé a Bodó rét irányába, jó ütemben lehet haladni.


Visszanézve a kilátást még mindig a vár uralja.


Az út mentén mindent a megfagyott köd borít. A fákról a jégkása néhol az útra hull, itt megkönnyítvén a haladást. Ugyanis az utat, miképpen a faluban, itt is jégpáncél borítja, melyen eléggé körülményes járni.



A napfény a fák törzsére csillogó patakokat varázsol.


A Bodó réten az utazót egy fenyősziget várja. Innen már átlátni Szlovákiába, Kassára.


A kék+ itt találkozik a balról, Hollóházáról érkező kékkel. Itt térek rá a Károlyi vadászkastélyhoz vezető aszfalt útra. Jobbról üdülők, balról szlovákiai panoráma.

Korábban, mikor erre jártam, azt hittem, hogy itt van a Károlyi kastély. Kiderült, hogy ez csak egy módosabb érdi fiatalember hétvégije, ami nem is olyan messziről kastélynak tűnik.

 

A majdnem-kastély szomszédságában van a Panoráma fogadó, ahol nagyon ízletes, forró húslevest mérnek. Most is nagyon jólesett… Mindenkinek csak ajánlani tudom. A húsleves mellé még töltött káposztát kínálnak a vendéglátók. Azt nem kóstoltam… Még…

Lévén, hogy utolsó itt-jártamkor annyira igyekeztem, hogy nem látogattam meg az igazi kastélyt, elhatároztam, hogy most megteszem. Fene se gondolta volna, hogy nem sikerül!

Vállalati üdülő… hmmm… megnézném a tulajdonosi listát és az adás-vételi szerződést…


Picit magamban durrogva vágtam neki a nagy emelkedőnek. Az innen induló erdei út kanyarogva a Nagy Milicre vezet fel. A fákról lehulló zúzmara kb bokáig ért, ami egy picit nehezítette a haladást.

Az oldalból visszanézve a völgybe látni lehetett a ködöt, ahogy lassan, alattomosan hömpölyög Szlovákia felől. Jó lenne a csúcsra érni, mielőtt ködbe borul a világ.

Kicsit izzadtan és pilledten, de még mindig napsütésben pillantottam meg az első határkövet.


Innen már a határ nyomvonalán lehet a csúcsra feljutni.


A csúcsot egy közös, szlovák-magyar emlékmű jelöli.


Na, itt ért utol a köd és sunyi kísérője, a szél. Ez volt az a pillanat, mikor áldottam magam a zsákban levő száraz polóért, termo felsőért és meleg teáért. Megérte cipelni…


Innen még egy kicsit a senki földjén mentem és aztán visszatértem magyar földre. Ezután egy kb 2 km-es szakaszon nagyon kellett figyelni, mert a kék nem úton vezetett és elég gyéren volt felfestve. Még tiszta szerencse, hogy megvoltak az emlékeim a korábbi menetről. Nem elég, hogy a jelzésre kellett nagyon figyelni, de a meredek ösvényen a dara alatt eléggé sziklás volt… Szóval bokára, térdre is nagyon kellett vigyázni…

De leértem és Füzérkomlóst még napsütésben láthattam.

Füzér vára a másik oldalát is megmutatta.



Címkék: Füzér Bodó Rét Károlyi Kastély Nagy Milic





Bejegyzések 1 - 1-ig. Összes bejegyzésed: 1

Gejza
2014/01/03 11:48:37

Ritkán jutok el a Zemplénbe, mert messze van Pesttől. Ha rá szánom magam 4-5 napot ott is maradok, hisz van mit járni és látni arra. Most megint tanultam valamit: Lám van akinek megéri 3 és fél órát (oda-vissza 7 órát) autózni, csak azért, hogy 3-4 órát kiránduljon?



Más: Csúszós, jeges időben érdemesebb az úttal párhuzamosan a lehullott avaron, vagy füvön járni. Vagy az utakat messze elkerülve, az erdőn átvágva eljutni utunk céljához. További szép csavargásokat neked, és írjál máskor is!




*** Túratárs.com - Túra és Túratárs kereső közösségi oldal ***

Rendszerünkön keresztül a túrát és egyéb outdoor programokat kedvelő emberek megismerkedhetnek egymással, közös túrákat szervezhetnek melyet a túranaptárban helyezhetnek el vagy együtt csatlakozhatnak egyéb szervezett túrákhoz. Az oldalon lehetőség van saját profil kialakítására, melyen keresztül a tagok bemutatkozhatnak egymásnak, illetve feltölthetik kedvenc túrafotóikat. A kapcsolatfelvételről üzenőrendszer és chat gondoskodik.