Túra és Túratárs kereső közösségi oldal
Üdv a Túratárs-on, jelenleg Vendégként vagy itt. Jelentkezz be vagy Regisztrálj itt <<<
TÚRATÁRS CHAT | RAKJ A KEDVENCEKBE
TÚRABLOGOK  
 

Mikor a mese valósággá válik
2014/02/23 21:00:10 Küldte: bakcso

Köszönöm a pozitív visszajelzéseteket a "Döbbenetes hasonlóság a Tisza tó és a Világ nagy folyói között" blogommal kapcsolatban, melyhez még annyit szeretnék hozzátenni, hogy én is úgy bukkantam a képekre, hogy a Világ nagy folyóit tanulmányoztam, miközben rá döbbentem, hogy nekem is vannak teljesen hasonló fotók.

A megerősítés mégis korábban vált bennem valósággá, mikor azt tapasztaltam, hogy egyre többen látogatnak bennünket tengeren túlról.

Volt egy érdekes vendégem Afrikából, Kenyából, egy 82 éves öreg úr, habár őt a Magyar rokonok hozták el hozzám és mutatták be mint túravezetőt, igen, ne lepődjetek meg, a kisöreg még vállalt túrákat, igaz hogy már csak szállodáknak, de még intenzíven vezet csoportokat.

Az utunk folyamán sokat kérdezett, és én is tőle, természetesen a tájról és élővilágról volt szó, hogy milyen hasonlóság van a kettő között. Ő a pitonokról, krokodilokról mesélt, az érdeklődésemre, én pedig a húsevő növényekről és vízi siklókról, melyek itt is előfordulnak, majd olyan helyekre vittem, ami őt is megdöbbentette és teljesen otthon érezte magát. A kis öreg bőrén jó látszott, hogy nap cserzett, de az évek, azok nyomtalanul eltűntek mögötte, szikár teste, alkata, bármelyik 30 évest meghazudtolta volna. Mivel VIP vendég volt sok érdekes helyre bevittem, napunk nagyon eseménydúsan telt és jóleső érzés volt, hogy én vezethettem.

Volt egy pilóta vendégem is, akin látszódott, hogy nem először jár ilyen tájon, ezért úgy döntöttem, egyből beviszem a vízben élő erdőbe. Mielőtt beértünk volna, történetemhez óvatosan megjegyeztem az Amazonast, mint hasonlóságot, mire ő kicsit gúnyosan elmosolyodott, majd az erdőben, ahol hirtelen sötétség borult ránk és valóban a fák között haladtunk csónakunkkal, egyre érdeklődőbb lett. Mikor kiértünk az erdőből csak ennyit mondott komolyan, én jártam az Amazonason és ez itt valóban olyan. Túránk végén nyomatékosan megerősített, hogy ezentúl a Tisza tó lesz célpontjuk, mert a többi útvonalra is kíváncsi.

Mielőtt kétségbe vonná leírásomat az a többség, akik már jártak a Tisza tavon, de nem tapasztaltak ilyen környezetet, élővilágot, akkor óvatosan meg kell jegyeznem, hogy ne sértődjön meg senki, nem mindegy honnan és kivel túrázunk. Csak óvatosan, röviden  eveznék ezekre a kényes vizekre, mivel a Tisza tavon nagyon sok túra vezető van és sokan szeretnének megélni ebből a szakmából, többségük engedélyek nélkül. Sokan féltik a motort, csónak testet és nem mennek ilyen vad helyekre, de még így is mutatnak szép tájat, virágmezőket, szigeteket. 

A tavon, csak egy páran vagyunk hivatásos vezetők, akik mindenféle engedélyekkel rendelkeznek, de csak mi járunk olyan helyeken, ami igazán elhagyatott és érdekes, igaz ez meg is rövidíti a motorok kihordási idejét.

Egy titkot azért elárulok a végére, nálunk mindenki VIP vendég, www.tavitura.hu, facebook, tavitura.hu.


Címkék: Tisza Kirándulás Csónakázás Túra Vízi Túra Természet Pro





*** Túratárs.com - Túra és Túratárs kereső közösségi oldal ***

Rendszerünkön keresztül a túrát és egyéb outdoor programokat kedvelő emberek megismerkedhetnek egymással, közös túrákat szervezhetnek melyet a túranaptárban helyezhetnek el vagy együtt csatlakozhatnak egyéb szervezett túrákhoz. Az oldalon lehetőség van saját profil kialakítására, melyen keresztül a tagok bemutatkozhatnak egymásnak, illetve feltölthetik kedvenc túrafotóikat. A kapcsolatfelvételről üzenőrendszer és chat gondoskodik.