Túra és Túratárs kereső közösségi oldal
Üdv a Túratárs-on, jelenleg Vendégként vagy itt. Jelentkezz be vagy Regisztrálj itt <<<
TÚRATÁRS CHAT | RAKJ A KEDVENCEKBE
TÚRABLOGOK  
 

Nemzetközi kerékpárszállítás - MÁV (és társai)
2014/03/21 13:13:54 Küldte: tollkabat

Nemzetközi kerékpárszállítás - MÁV (és társai)



Ki mit tapasztalt a fenti szolgáltatásról?


Csomagos túráim során az elmúlt években én a következőket:

(az utolsót nagyon ajánlom mindenki figyelmébe, aki ilyesmit tervez!!!)


1. Budapest - Drezda: :-)

Jegyet simán meg lehet venni, a kerékpártároló kocsi német tulajdon, teljesen jó.
A bringától külön kocsiba szólt a helyjegy, ezért az összes cuccot le kellett szerelni és le is kellett zárni, ami nem volt túl egyszerű, mert akasztós rendszerű a tároló.

Németországban megszaporodtak rajta a bringások, de mindenki segítőkész volt a pakolásnál.

A vonat Drezdából ment tovább, szóval sok idő nem volt a leszállásnál, de nem volt gond.

A peronon felmálháztuk a bringákat és volt egy lift amibe befértek, nem kellett lépcsőzni.

Drezda környékén használtam egyszer helyi vonatot is, azzal nem volt semmi gond, alacsony padlós volt, olyasmi, mint ami itthon is van, ezek az új piros szerelvények, dedikált hellyel a bringának. A málhát le sem kellett pakolni.


2. Bécs - Budapest: :-)

Jegyvásárlás Budapesten elővételben gond nélkül lehetséges, de ha jól emlékszem a kerékpárhelyjegyet Bécsben kellett megvenni.
A kerékpártároló marhavagon jellegű csak kicsit felturbózva rácsokból kialakított rekeszekkel. Első kereket felakasztós rendszer.


3. Budapest - Ljubljana: :-/

A jegyet megvettem jóval az utazás előtt. Az vonat indulása előtt kb 20 percel értem a Délibe,

odamentem a vonathoz, kérdezem a mellette álldogáló kalauzt, hogy hol van a bringatároló a vonaton. Azt mondja: Ezen a vonaton nincsen bringatároló vagon. Elvileg kellene hogy legyen, de nem raktak rá.  Mondom: Akkor most mi legyen? Azt mondja: tedd fel ide az utolsó kocsiba leghátra!” A vonatút kb. 500 km, 10 óra. Ki lehet számítani az átlagsebességet. A helyjegyem szerencsére az utolsó kocsiba szólt, amúgy a vonat eléggé tele volt az magyar szakaszon, tehát kénytelen voltam a helyemre ülni. A bringát nem tudtam lezárni, mert nem volt mihez, illetve akadályozta volna a le-felszállást. Elég kellemetlen volt, hogy állandóan ki kellett rohangálni megnézni, hogy valaki leszállás közben nem vitte-e magával a bringámat “véletlenül”.

Szlovéniában többszörös mozdonycsere, irányváltás, kocsik felcsatolása, stb. Egy idő után a vonat végéból a közepe lett, amit az én bringám blokkolt.  Az volt a szerencse, hogy nem volt túl sok utas és átültem a legközelebbi fülkébe, így valamennyire ráláttam illetve pakolgattam, ha útban volt. Ljubljanában a pályaudvaron jött a következő meglepetés, mert csak lépcsőn keresztül lehetett elhagyni a peront.  5 db táska, kb 30kg+20kg bringa, el lehet képzelni, milyen jó dolog a meredek lépcsőn legurítani.  Egyedül voltam, azonban egy vasutas volt olyan rendes és segített, de le kellett döcögtetni, nem volt átjáró a síneken.



4.Trieste - Mestre: :-S
Triesztben reggel indulás előtt 5 percel tudtam meg, hogy sztrájk van, és az óránkénti vonatindulás helyett csak ez az egy vonat van egész nap. Mondom: Akkor nagyon gyorsan adja a jegyet! Rohanás a peronon, a vonat végében bringa lemálházása, feldobálom a cuccokat - indulhatunk! Erre jön a kalauz és mondja, hogy szálljak le, mert a vonat elejében van a bringaszállító. Kezeimmel kalimpálva könyörgök neki, hogy signore, lehetetlen, hát elmegy a  mai egyetlen vonat, legalább 10 perc mire mindent visszamálházok, majd előremegyek, lemálházok és felpakolok. Azt mondja, nem, mert majd ő indítja a vonatot. OK - rohanás. Elöl volt a vezetőfülke mögött bringatároló rész, elég kultúrált, bár leülni nem lehetett ott, ha jól emlékszem. Magas padlós volt, elég nehéz volt felrakni a bringát egyedül. Lefelé segítettek.



5. Roma Trastevere - Fiumicino reptér: :-)

Le sem kellett málházni a bringát, mindenhol lehetett gurítani, nagyon szuper volt. A vagonban kicsit útban volt, de csak azért mert egy ilyen felpakolt túrabringa jóval több helyet foglal, de nem volt semmi gond.



6. Budapest - Kassa :-)

Jegyvásárlás gond nélkül megoldható, én az utolsó pillanatban tettem meg. A bringa külön kocsiban, le kellett zárni, ha jól emlékszem. A vonat amúgy nagyon kényelmes volt.  A szállítókocsi marhavagon jellegű, magasan van, egyedül nem könnyű fel-lepakolni. Kassán a peront szintén lépcsőn keresztül lehet elhagyni, ami egyedül nagyon nem kellemes a sok cucc miatt. A barátaimat egy nappal előtte megbüntette a rendőr, mert áttolták a bringákat a síneken, ha jól emlékszem 20 euro volt. Elég barátságtalan dolog két agyonra felmálházott bringatúrázót megbüntetni, mert átmentek 2 sínpáron, dehát jogilag igazuk volt.



7.Brassó - Budapest :-/

Tulajdonképpen emiatt döntöttem úgy, hogy megírom ezt a kis összefoglalást.

A vasútnak volt tavaly egy kevezményes ajánlata a Hargita IC-re, ami gyakorlatilag olcsóbb volt oda vissza (BP-Brassó-BP), mint egy sima jegy Brassóból BP-re. Barátaimmal egy Kassa-Brassó bringatúrát terveztünk. Ők szombaton indultak, én pedig vasárnap reggel mentem utánnuk Kassára. A szombati indulás előtt pénteken megvették a jegyeket a túrára a következőképpen: (BP -  Kassa - sima ügy, lásd fent), BP-Brassó kedvezményes retur jegy és Brassó-BP kerékpárhelyjegy. Én sajnos nem tartottam velük, hanem jó szokás szerint az utolsó pillanatra hagytam a jegyvásárlást. Szombat délután bementem a Keleti nemzetközi jegypénztárába majd kb. 40 perc várakozás után mondom, hogy mit szeretnék: BP-Kassa: csak oda bringával - OK, mondja a hölgy. Utánna: Brassó - BP bringával. Mondja, hogy a kedvezményes jegy oda vissza olcsóbb! Mondom: Nagyon jó, akkor olyat kérek! Csak egy gond van: Ő nem tud nekem kerékpárhelyjegyet adni Brassóból. Mondom, a barátaim tegnap vették meg a Déliben. Ööööö, telefonálgatás, rohangálás. Eredmény: Nincs bent az, aki ezzel foglalkozik, ő meg nem tud a román foglalási rendszerbe belemenni. Hétfőn lesz bent. Én holnap indulok.  Értetlenkedés. Akkor sem lehet, kizárt, lehetetlen, stb. Vegyem meg Brassóban. A probléma az, hogy ezen a vonaton max 6db bringát lehet szállítani. Budapesten meg lehet venni az 5 euros bringa jegyet, de az amúgy ingyenes bringahelyjegyet ne tudja kiadni, mert az a román rendszerben van. Elfogott a balsejtelem, de nem volt mit tenni, kb fél óra vitatkozás után, miközben felhívtam a barátaimat és megkértem, hogy mondják el a hölgynek, hogy ők milyen jegyet kaptak pénteken, azt a választ kaptam, hogy menjek nyugodtan, mert Brassóban meg fogom tudni venni a helyjegyet (ami ingyenes). Nem voltam nyugodt, de nem volt mit tenni.

Következő stáció az amúgy nagyon jól sikerült bringatúra végállomása Brassó, pályaudvar.

Odamegyek az jegykiadó ablakhoz, mondom angolul, hogy mit szeretnék: Van egy ilyen kedvezményes jegyem, ami jó Budapestre, ehhez van egy bringajegyem és most szeretnék egy kerékpárhelyjegyet. Válasz: azt nem lehet itt megvenni, hanem Budapesten kellett volna megvennem. Dehát ott nem tudtak adni! Azt mondták, hogy itt kell. Arról ő nem tehet - mondja a hölgy az üveg túloldalán a mikrofonba. Hosszas vita után kiderül, hogy az a problémája, hogy ő nem adhat ki személyjegy nélkül kerékpárjegyet. Javaslata: Vegyek egy teljes áru kb 100 euros jegyet (Brasso - BP) és akkor ahhoz tud adni egy 5 euros bringajegyet és egy bringahelyjegyet. Öööö, sakk matt. Kiakadtam, vitatkoztam, stb, válasz: nem tud mit csinálni. Mivel sok időnk volt még a vonat indulásáig ezért várakozó álláspontra helyezkedtünk és megvártuk a műszak végét, amikor egy másik hölgy foglalta el a széket az üveg mögött. Újra próbálkozás, ő beszélt magyarul, majd a hosszas eszmecsere után előjött egy javaslattal: Ő ugyan nem adhat ki bringahelyjegyet, de vegyük meg a klauznál, mert az kiadhat. Miiiii??? Igen - mondja, a kalauznál meg tudom venni.

Végül ez lett a megoldás. Igy a Budapesten vásárolt bringajegy kárbament, de legalább haza tudtam jönni. Összességében érthető a probléma, de nem egy jó dolog!

A vonat egyébként elég jó volt, a bringavagon teljesen kultúrált, a bringákat könnyen le lehetett zárni, mert csak félig voltak emelve és a vázhoz közel esett a tartó vas.


Részemről a tanulságok a következők:

-A bringatúra előtt időben tájékozódni kell a jegyvásárlásról és a bringahelyfoglalásról.

-A jegyvásárlást semmiképpen nem hagyjuk az utolsó pillanatra, péntekre, délutánra vagy hétvégére.

-Vágányzárakról előre tájékozódni: a pótlóbusz nem a bringatúrázó barátja.

-Meg kell kérdezni minden esetben előre, hogy az adott vonaton valóban lesz-e bringaszállító vagon, és ha igen, akkor milyen tipusú.

-Ha jól tudom, a MÁV felé lehet jelezni, hogy ha többen mennek bringázni és ingyen felraknak akkor bringaszállítót a vonatra.

-A bringa sokszor külön utazik, ezért úgy érdemes pakolni, hogy nagyobb érték ne legyen rajta illetve fel kell készülni, hogy mindent le kell szedni róla. Pl.:  egy nyeregtáska tele szerszámokkal, km óra, lámpák, pumpa, kulacs, stb.  Különben lehet, hogy mire megérkezünk, már nem lesz rajta. Ezeket nem érdemes felszerelni a bringára indulás előtt, majd a pályaudvaron leszerelni.

-A kerékpárt sokszor nem lehet jól lezárni, mert nincs mihez. Pl. ha akasztós a rendszer  az U-lakattal max az első kereket lehet ,ami nem elég hatékony. Nem kényelmes 10-12 órát utazni egy marhavagonban. Én a kerék gyorszárakat kicseréltem ilyen  5 lap fejű biztosági zárra, ezt legalább nem tudják 2 mp alatt kinyitni. Ilyenkor mindíg elviszem az Ulakathoz kapott kiegészítő sodronyt is. Persze azt is le lehet vágni, de legalább leemelni nem lehet a bringát.

-A kerékpárjegynek van egy olyan része amit a bringára kell rögzíteni, hogy a kalauz tudja, hogy hova tartozik, általában ezt a küllők közé rakom.

-Vonatozáskor (és szinte minden más helyzetben is )) nagyon-nagyon hasznos a vastagabb oldható gyorskötöző (kábelkorbács?). Ezt én kéziféknek használom, egyszerűen mindíg ott fityeg a kormányomon, és behúzom vele a fékkart ha kell. Így sokkal stabilabban áll a bringa gyorsításkor, fékezéskor.

-Vonatozáskor az egyik legnagyobb kényelmetlenség a táskák le és felszerelése és cipelése lehet. Ez persze táskafüggő. Én olyat használok amit  gyorsan lehet fel-le szerelni és van vállpántja is mindnek. Így se könnyű a vonaton rohangálni az 5 db bazi nehéz táskával a vállaimon. Ez főként akkor probléma, ha egyedül túrázunk.


Remélem néhányan hasznosnak találják majd a fentieket.


Hátszelet!

Címkék: Bringatúra Nemzetközi Bringa Kerékpártúra





Bejegyzések 1 - 2-ig. Összes bejegyzésed: 2

Gejza
2014/03/26 10:19:56

Ezek valóban hasznos infók, köszönet érte, hogy jközzétetted!



matyoka
2014/03/24 10:51:08

Köszönöm szépen, pont jókor jött a blog . :)




*** Túratárs.com - Túra és Túratárs kereső közösségi oldal ***

Rendszerünkön keresztül a túrát és egyéb outdoor programokat kedvelő emberek megismerkedhetnek egymással, közös túrákat szervezhetnek melyet a túranaptárban helyezhetnek el vagy együtt csatlakozhatnak egyéb szervezett túrákhoz. Az oldalon lehetőség van saját profil kialakítására, melyen keresztül a tagok bemutatkozhatnak egymásnak, illetve feltölthetik kedvenc túrafotóikat. A kapcsolatfelvételről üzenőrendszer és chat gondoskodik.