Túra és Túratárs kereső közösségi oldal
Üdv a Túratárs-on, jelenleg Vendégként vagy itt. Jelentkezz be vagy Regisztrálj itt <<<
TÚRATÁRS CHAT | RAKJ A KEDVENCEKBE
TÚRABLOGOK  
 

A túravezető személyisége
2014/05/04 22:09:19 Küldte: gwynturin


 A túravezető személyisége és a személyiségéből fakadó stílusa, kisugárzása meghatározó jelentőségű a túra során, ez alapozza meg a közösség hangulatát és a túratársak kedélyállapotát, sőt az egész túra színvonalát. Nagyon sok múlik tehát a túravezetőn, hogy milyen felkészültségű, és milyen jellem- és személyiségvonásokkal rendelkező ember áll egy csapat élén, társai szolgálatára és irányítására. A túravezetőnek egyszerre kell kiváló természetjárónak és vezetőnek lennie.

Természetjáró tudásával és vezetői képességeivel képes a túra szakszerű megszervezésére, biztonságos és élményszerű vezetésére...

 

A túra sikerét három tényező határozza meg: az időjárás, a túravezető valamint a túrázók hozzáállása. Ezek közül bármelyiknek a hiánya vagy hiányossága a túra elromlását, a rendszer összeomlását eredményezi.

 

Az időjárás az emberi akarattól független tényező. A rossz idő más, nehezebb feltételek alá helyezi a túra egészét, vagy egyenesen meghiúsíthatja azt. Ez utóbbi esetben a túravezető dönti el a túra elhalasztását.

 

A túratársak részéről elsőrendű a túra megtételére késztető akarat. Minden résztvevőnek ismernie kell saját fizikai képességét, tudnia kell mire vállalkozik, milyen távolságot és szintkülönbséget kell megtegyen adott időn belül. Tudnia kell milyen felszereléssel kell útnak indulnia. A túra során fegyelmezett magatartással tartozik a túravezetőinek és túratársainak.

 

A túravezető egyéniségének és felkészültségének döntő hatása van a kirándulás vagy túra sikerére. A jó túravezetőnek azon túl, hogy jól kell ismernie a tervbe vett útvonalat és képes a látottakat kimerítő magyarázattal ellátni, ismernie kell a túra résztvevőit (vagyis tudnia kell, ki jelentkezett a túrára), meg kell győződjön arról, hogy a résztvevők felszerelése megfelelő. Mint az útvonal legjobb ismerője, megfelelő időbeosztással kell rendelkezzen. Tudnia kell, mennyi idő szükséges az adott útvonal megtételére, különböző időjárási viszonyok között, gondja kell legyen a megfelelő pihenőhelyek kijelölésére. A túra során, a túratársak számának megfelelően segéd túravezetőket nevez ki az általa ismert és megbízhatónak tartott túratársak közül. A menetelés ütemének meghatározásakor figyelemmel kell legyen a túratársak korára és képességére is.

 " Turista az, aki útra kél azért, mert foglalkozásának egyformasága, gondjainak sokasága közepett álmaiban feltűnik előtte egy olyan szebb világ, amelyben zöldebb a fű, kékebb az ég, magasabbak a hegyek, szebbek vagy különösebbek a házak. Ez álomkép eredetijét keresi - mert hiszen e földön élünk talán soha meg nem találja - de azért jókedvét soha el nem veszíti, hiszen örömét ez a keresés teszi." Eötvös Lóránd





Bejegyzések 1 - 1-ig. Összes bejegyzésed: 1

gwynturin
2014/05/17 18:05:31

Tisztelt András!

Köszönöm a hozzászólást, részben egyet értek veled. Tisztában vagyok vele, hogy az előkészület fontos, ha nem a legfontosabb... De most a túravezető személyiségét akartam kihangsúlyozni ebben a rövid blogban.

Egyszerre túl sok információval sem érdemes bombázni a kedves túratársakat, mert könnyen átsíklik ilyenkor a figyelmük a fontosabb dolgokon. A részletes útleírást is szükségtelenek tartom, mert számtalan tényező modósithatja az útvonalat. És így elkerülhetem az utólagos számonkérést. hogy ilyen, meg olyan szép lesz és miért nem mentünk arra és miért mentünk amarra...? 

És müködik, mert már több mint 30 önnálló túrát vezettem itt és csak igen ritka esetben fordult elő bármilyen reklamáció, vagy negatív kritika.

De bármilyen épitőjellegű kritikát szívesen fogadok a túráimmal kapcsolatban. Ha van ilyen írjatok!

 




*** Túratárs.com - Túra és Túratárs kereső közösségi oldal ***

Rendszerünkön keresztül a túrát és egyéb outdoor programokat kedvelő emberek megismerkedhetnek egymással, közös túrákat szervezhetnek melyet a túranaptárban helyezhetnek el vagy együtt csatlakozhatnak egyéb szervezett túrákhoz. Az oldalon lehetőség van saját profil kialakítására, melyen keresztül a tagok bemutatkozhatnak egymásnak, illetve feltölthetik kedvenc túrafotóikat. A kapcsolatfelvételről üzenőrendszer és chat gondoskodik.