Túra és Túratárs kereső közösségi oldal
Üdv a Túratárs-on, jelenleg Vendégként vagy itt. Jelentkezz be vagy Regisztrálj itt <<<
TÚRATÁRS CHAT | RAKJ A KEDVENCEKBE
TÚRABLOGOK  
 

Rupp-hegy: május végi virágkavalkád
2014/06/02 19:49:24 Küldte: vador


http://borokamag.hu/wp-content/uploads/2014/05/IMG_2453cb-768x432.jpg

Elmúlt héten, kihasználva az esős időszakot követő napos-meleg napokat, meglátogattam a Rupp-hegyet, ezt a házak közé ékelődő valóságos kis paradicsomot. Botanikusok és a környéken lakók által jól ismert 1977-ben védetté nyilvánított, 7,7 hektáros, 259 m magas, mintegy 38 védett növényfaj élőhelyének számító dombocska a környéken szinte egyedülálló módon őrizte meg eredeti vegetációját. Nem legeltették kopárra, nem telepítették be fekete fenyővel, nem szántanak rajta mély nyomot a crossmotorok, és még a kirándulók, futók, sétálók is általában megelégszenek  a hegy tetején haladó, padokkal szegélyezett sétaúttal. Személyes kötődésem a dombocskához nem kevés, hiszen életem első egyedül elvégzett madármegfigyeléseit, növényhatározásait itt hajtottam végre kisiskolás koromban.

Első érzésem kiábrándító… Építkezés, építkezés hátán… A Rupp-hegy alatti építkezők, gondolom megfelelő jogalappal felszerelkezve még az utat is elkerítették…  Kellemes meglepetés volt viszont a Rupp-hegy sétaútjain egy informatív szakmailag is igényes tanösvény-tábla rendszer kialakítása.  A táblák a következők:

  1. Helytörténet: amelyen olvashatunk az első védetté nyilvánítási kísérletekről, nevének eredetéről, alapkőzetéről és a területen tartózkodás illemszabályairól. Ez utóbbiak betartása kiemelten fontos, egy ilyen nagy látogatottsággal rendelkező piciny terület élővilágának megmaradása szempontjából.
  2. A Rupp-hegyet veszélyeztető tényezők: amelyen számos a területet érintő káros hatásról olvashatunk. Ezek, ahogy a tábla szövege is hangsúlyozza a terület kicsiny és elszigetelt volta miatt különösen veszélyesek.
  3. A Rupp-hegy állatvilága: Az ízeltlábúaktól a hüllőkön és a madarakon át az emlősökig mutatja be az információs tábla a látványosabb fajokat, köztük sokat színes fotókon.
  4. A Rupp-hegy növényvilága: A területen található 38 védett növényfaj közül a jellegzetesebbek, látványosabbak bemutatásra kerülnek a táblán.
  5. Budapest természeti értékeinek bemutatása

Kicsit utánaolvasva megtudom, hogy idén, iskolás csoportoknak a Fővárosi Önkorményzat szakvezetéseket is tart! Érdemes kihasználni!

Ami a növényeket illeti óriási a virágkavalkád. Virágzik a veresgyűrű som, a dudafürt, a fagyal, a bodza, a vadrózsa… A lágyszárúak közül pedig rengeteg védett sziklagyepekre, sztyepperétekre, karsztbokorerdőkre jellemző virágos növény. A legjobban a Gérbicsnek (Limodorum abortivum), egy furcsa, zöld szintest nélküli korhadéklakó kosborfélének örültem. amelyet, bár tudtam, hogy van a területen, de most sikerült először lencsevégre kapnom.

Na de többet nem szaporítom a szót, beszéljenek a képek!

Címkék: Rupp Rupp-hegy Csiki-hegyek Virágok Vador





Bejegyzések 1 - 1-ig. Összes bejegyzésed: 1

atlas69
2014/06/03 19:33:13

Jók a képek, szépek a virágok, ismét tanultam valamit. :-)




*** Túratárs.com - Túra és Túratárs kereső közösségi oldal ***

Rendszerünkön keresztül a túrát és egyéb outdoor programokat kedvelő emberek megismerkedhetnek egymással, közös túrákat szervezhetnek melyet a túranaptárban helyezhetnek el vagy együtt csatlakozhatnak egyéb szervezett túrákhoz. Az oldalon lehetőség van saját profil kialakítására, melyen keresztül a tagok bemutatkozhatnak egymásnak, illetve feltölthetik kedvenc túrafotóikat. A kapcsolatfelvételről üzenőrendszer és chat gondoskodik.