Túra és Túratárs kereső közösségi oldal
Üdv a Túratárs-on, jelenleg Vendégként vagy itt. Jelentkezz be vagy Regisztrálj itt <<<
TÚRATÁRS CHAT | RAKJ A KEDVENCEKBE
TÚRABLOGOK  
 

A bakternak még a harmadik...
2014/06/04 16:46:48 Küldte: Gejza

Hajdan, 1967-ben, amikor az első kék-túrámat  jártam, a putnoki vasúti átjáró sorompóján olvashattuk az alábbi szöveget:

 „A bakternak még a harmadik szomszédja is hüje!”

Abban az időben még nem voltak fénysorompók, sem félsorompó, és a teljes utat elzáró, ráccsal szerelt, piros-fehér nehéz szerkezetet sem áram mozgatta, hanem a vasúti őr tekerte kurblival. A feliratban a pontos „J”-vel senki sem törődött, de bizony sokan egyetértettek a megállapítással, amikor két vonat érkezése közben a szolgálattevőnek más dolga akadván, a sorompó 25-30 percig is zárva maradt.

De mind ez már a múlté! - Gondoltuk, hiszen ma már naponta több szerelvényhez is tesznek kerékpárszállító  kocsit! Sőt, Pestszentlőrincről nem kell a városon   átkerekeznünk a Délibe, ha nyugat-Magyarországra indulunk, mivel Kőbánya-Kispestről két óránként indul szerelvény Kelenföldön át, Székesfehérvárra. Továbbá, mióta átadták a 4-es Metrót, a felújított kelenföldi pályaudvaron minden peront liften is meglehet közelíteni. Húsz perc kényelmes karikázás a Kö-kire. Gyönyörű, európai színvonalú, alacsony padlós, piros csodával 20 perc alatt Kelenföldön vagyunk.

Csak az a bibi, hogy hiába vannak a vasúti sínek egy szinten a közúttal, azokat a Metróvégállomás miatt csak lépcsőn fel, lépcsőn le lehet megközelíteni, ami egy heti cuccal felpakolt bringákkal nem nagy élvezet. Lift ugyan van a Metróhoz, de közel fél éve nem működik. A vasúti síneknél jobb a helyzet! Ami nincs, az nem is tud elromolni! Mivel ide egyáltalán nem építettek fel-, illetve „levonót”.

Kelenföldön ugyan nincsen még kiírva, de a forgalmista fejből mondja, hogy a mi vonatunk jó háromnegyed óra múlva a 4-es vágányra érkezik. Még vásárolni is van időnk. A padon kényelmesen megreggelizünk. Idővel a kijelzőn is megjelenik a vonatunk. Minden rendben, ide fog jönni!

Aztán tíz perccel vonatérkezés előtt bemondják, hogy műszaki okok miatt a 10-dikre jön a szombathelyi sebesvonat. Gyors kapkodás, a liftekbe persze csak egy felpakolt kerékpár fér be. Ipi-apacs egy-kettő-három, futás! Liften le, és liften fel, s már ott is vagyunk. Csak az a gyanús, hogy a tízedik vágányon egy teher szerelvény vesztegel… Egy pillantás a kijelzőre? Éppen most tűnik el a korábbi kiírás, aztán az „Úr hangja” felülről tudatja velünk:

„Budapest Déli pályaudvarról, Szombathely – Zalaegerszegig közlekedő sebesvonat azonnal érkezik a harmadik vágányra!”

Újabb esze vesztett futás, idegeskedés, és kapkodás… melynek eredménye képen még láttuk a távolodó vonat utolsó kocsijának hátulját…

…Aztán, a Déliben felszállt barátaink hívnak mobilon… Hol vagytok? Miért nem szálltatok fel?

Úgy tűnik nincs új a nap alatt! Ma is igaz még amit a putnoki sorompóra felirtak?

Szádeczky-Kardoss Géza szkgeza51@gmail.com

Címkék: Putnok Kelenföld Kőbánya-Kispest





Bejegyzések 1 - 3-ig. Összes bejegyzésed: 3

Gejza
2014/06/08 14:24:47

Tudod! ha valami el tud romolni, az előbb-utóbb el is romlik. Ha valamiben több dolog is el tud romolni, mindig az romlik el, ami a legnagyobb kárt okozza. Továbbá,  ott fog elromolni, ahol legtávolabb vagy a szerviztől... stb.



vador
2014/06/05 20:40:03

Tetszik :)



tura
2014/06/05 06:20:53

a mai emberből a technika ördöge csinált hülyét ... jómagam is emlékszem a Téglás utcai bakterház "tekerős bácsijára" ... meg hogy jött a MITROPA (nyugati vonat ami a Fekete tenger partjára vitte az üdülőket), aminek ablakából rengeteg édességet, csecsebecsét dobáltak ki ... Jah!? ... hogy más vágányra érkezik ... minél előbbre halad a technika, annál nagyobb a hiba lehetősége




*** Túratárs.com - Túra és Túratárs kereső közösségi oldal ***

Rendszerünkön keresztül a túrát és egyéb outdoor programokat kedvelő emberek megismerkedhetnek egymással, közös túrákat szervezhetnek melyet a túranaptárban helyezhetnek el vagy együtt csatlakozhatnak egyéb szervezett túrákhoz. Az oldalon lehetőség van saját profil kialakítására, melyen keresztül a tagok bemutatkozhatnak egymásnak, illetve feltölthetik kedvenc túrafotóikat. A kapcsolatfelvételről üzenőrendszer és chat gondoskodik.