Túra és Túratárs kereső közösségi oldal
Üdv a Túratárs-on, jelenleg Vendégként vagy itt. Jelentkezz be vagy Regisztrálj itt <<<
TÚRATÁRS CHAT | RAKJ A KEDVENCEKBE
TÚRABLOGOK  
 

Sosem volt várak a Balaton-felvidéken
2015/01/23 15:45:09 Küldte: Gejza

Avagy a téli terepbejárások tanulságai. Amint korábban már említettem, az elmúlt félévben a Balaton-felvidék várait jártam. Jegyzeteltem, felmértem, könyvtárakat bújtam. S időnként bizony ellentmondásokba botlottam. A következő írásaim az ott tapasztaltakról fognak szólni.

A kőváraknak könyvtárnyi irodalma van, de az apró mangán váracskák és őskori sáncokról bizony alig akad valami. Több helyen egyedül az 1970-es évek végén megjelent Magyarország Régészeti Topográfiájában találtam róla pár sors ismertetőt. Az elmúlt 40 egynehány esztendőben bizony sok minden megváltozott. Falak dőltek le. Egykori legelők helyén áthatolhatatlan kökényes nőtte be a terepet. A hetvenes években még katonai titoknak számított a romok pontos helymeghatározása is. Így ha készült is róluk térképvázlat, annak alapján nemigen lehet odatalálni.

Nagy reményekkel kerestem fel a Topográfia szerkesztőjét kismarosi hétvégi telkén. Azt gondoltam, talán fenn maradtak olyan jegyzetei, amik hely hiányában nem kerültek be a leírásba. Esetleg emlékezetből tud további adatokkal szolgálni. Ha mást nem is, annyit meg is tudtam tőle, hogy aki Vászoly határában a sáncot megmutatta nekik, annak jó bora volt…

A sáncvárakat általában két, vagy három oldalról meredek lejtők és/vagy sziklafalak által határolt hegyek lankásabb – támadható – oldalára szokták készíteni. A Balatonudvari és Vászoly közötti Nagy-vár-tetőre körsáncot jelöl a turistatérkép. A topográfia térképvázlata csak egy kifli alakú több száz méter hosszú sáncot ábrázol a lapos hegyhátra. Júliusban a bokrokkal, fákkal benőtt hegyen egykori művelt területekbe botlottam. Legjobban az zavart, hogy nem láttam azt az árkot, amiből a közel másfél méter magas földdel, kővel vegyes bakhát anyagát kitermelték.

A Káli-medencében, a Kerekkálli templomrom melletti dombról a Régészeti Topográfia így ír:

„A Kereki-domb a mocsaras környezetéből körülbelül 30-35 méter magasra kiemelkedő domb, melynek oldalai meredekek, és csak a déli irányból közelíthető meg. Itt kétszeres sáncolás nyoma figyelhető meg. A földvárat az irodalomban is említett Káli-földvárral vehetjük azonosnak. A dombtető gyepes, néhány bronz­kor végi – koravaskori cserepet figyeltünk csak meg.”

A mellékelt térképvázlattal itt sem egyezik a szöveg. Ezen kívül épp az északi oldal meredek letörésének tetején van a legmagasabb kőrakás, a lankás déli lejtőn meg kétszeres sáncolás helyett csak egy perem van, meg egy hajdani mélyút leomlott partfala. Talán ezt nézték sáncnak?

A Kapolcs feletti Király-kőről szép kilátás nyílik a Művészetek-völgyére 2014. júliusi terepbejárásom idején a felnövekvő juharral elegyes, bokros tölgyes ligeterdőben a látás távolság 4-6 méter körüli volt. Felmerült bennem a gondo­lat, hogy a Királykő platóján talán egykori szőlőskert szélére kidobott köveket jelentenek a sáncnak vélt kősorok, amelyek alig egy-két méter szélesek, magas­ságuk 20-30 cm. A kősorok mellett sáncra utaló ároknak nyomát sem láttam.

 

Ilyen előzmények után jártam be a karácsony előtti héten a lombjukat vesztett erdőket. Szép kirándulás volt, és hasznos tapasztalatokhoz jutottam. Megértem a Topográfia szerkesztőit, hatalmas feladatot vállaltak magukra. Egy-egy lelőhely felkeresésére egy, legfeljebb két nap jutott. Ha nekik is lett volna lehetőségük késő ősszel, vagy kora tavasszal újra bejárni a terepet, bizonyosan nem kerülnek ilyen baklövések a könyvbe!

 


 

Címkék: Vászoly Kerekkálli Kálli-mednce Kapolcs





Bejegyzések 1 - 3-ig. Összes bejegyzésed: 3

Gejza
2015/06/09 18:43:31

Megjelent   a "Várak a Balaton-felvidéken" című füzetem! 1.800.- forintos áron megvásárolható Budapesten az Arany János utcai Metróval szemben a Térkép Királynál és a Dohány utcában a Tengerszem Sportboltban. Keszthelyen a Balatoni Múzeumban, Tapolcán a Fő téri könyvesboltban, Alsóörsön és Révfülöpön a tourinformban, B.Almádiban a papír-írószer boltban, Csopakon és B.Füreden a vasútállomáson, Örvényesen a vízimalomban... és még sok helyen.

Aki 20 várat  bejár, kitűzőt kap érte. Aki az összes kódot és bélyegzőt begyűjti a kitűzőn felül oklevelet és egy szép kiállítású, sorszámozott jelvény birtokosa lesz. Továbbá sok  szép maradandó élménnyel lesz gazdagabb. 



Gejza
2015/02/24 20:34:33

Várak a Balaton-felvidéken címmel fog megjelenni   egy-két hónapon belül egy A/5 méretű 112 oldalas jelvényszerző túramozgalom igazolófüzetem. Az anyag már együtt van. A tördelés is a végéhez  közeledik.



gwynturin
2015/02/23 22:23:54

Miről fog szólni az új jegyzeted (füzeted), ha nem a várakról, sáncokról, mert gondolom sok tapasztalatot szereztél itt is kutatásaid  során? Itt is találtál bronzkori, középkori leleteket? Mikor lesz kész a teljes anyag? 




*** Túratárs.com - Túra és Túratárs kereső közösségi oldal ***

Rendszerünkön keresztül a túrát és egyéb outdoor programokat kedvelő emberek megismerkedhetnek egymással, közös túrákat szervezhetnek melyet a túranaptárban helyezhetnek el vagy együtt csatlakozhatnak egyéb szervezett túrákhoz. Az oldalon lehetőség van saját profil kialakítására, melyen keresztül a tagok bemutatkozhatnak egymásnak, illetve feltölthetik kedvenc túrafotóikat. A kapcsolatfelvételről üzenőrendszer és chat gondoskodik.