Túra és Túratárs kereső közösségi oldal
Üdv a Túratárs-on, jelenleg Vendégként vagy itt. Jelentkezz be vagy Regisztrálj itt <<<
TÚRATÁRS CHAT | RAKJ A KEDVENCEKBE
TÚRABLOGOK  
 

Közérdekű informció
2015/03/17 05:40:25 Küldte: Gejza

Kedves Túravezetők és Túratársak! Felhívom a figyelmteket, hogy 2015. március 29-től október végéig (a nyári időszámítás ideje alatt) hétvégenként újra igénybe vehető a turisztikailag rendkívül fontos 868-as sz. Szentendre- Dömörkapu         buszjárat, amely a 2013. évi teljes megszüntetést követően a Volánbusz felé megfogalmazott „Petíció a Szentendre – Dömörkapu Volán járat szezonális visszaállításáért” közös kérvény eredménye képpen 2014-ben azzal a kompromisszumos megoldással indult újra, hogy a busz a nyári időszámítás ideje alatt szombat, vasárnap közlekedik, ha a járatra legalább egy menetjegy a Volánbusz bármely pénztárában (pl. Szentendrén) az utazás napján Dömörkapu felé 9:00-ig, Szentendre felé 16:00-ig elővételben megváltásra került. A busz ezekkel a feltételekkel Szentendréről Dömörkapura 9:10-kor, Dömörkapuról Szentendrére 17:25-kor indul, s csak a Lajosforrási elágazásnál áll meg. A buszjáratnak köszönhetően  könnyen teljesíthető, sáros időben, babakocsival, kisgyerekkel kényelmesen végigjárható (a Szentendréről Pilisszentlászlóra közlekedő autóbusz igénybevételével)a Pilisszentlászló – Öreg-nylíás-völgy – Bükkös-patak – Dömörkapu közforgalom elől lezárt, folyamatos lejtésű erdészeti műút, Dömörkapuról kiindulva (vagy oda megérkezve) szép túrák tehetők a Kő-hegyre (turistaház), a Vasas-szakadékhoz, Lajosforrásra, a Holdvilág-árok felé, a Sikárosra, Dobogókőre és a Szőke-forrás-völgyön át Dömös felé.

A buszjárat közlekedését, annak igénybevételének módját a Pilis–Visegrádi-hegység turistakalauz (Cartographia) 2014. évi ill. a turistatérkép (Cartographia)2015. évi kiadása pontosan közli.

A járat turisztikai célú visszaállításának kezdeményezőjeként kérem, hogy a járat fennmaradása érdekében minél többen, egyénileg vagy csoportosan, túraszervezés formájában vegyék igénybe, szőjék túraprogramukba a dömörkapui buszjárattal történő utazást.

Itt hívom fel a figyelmet, hogy májusban újraindul a Bp. – Szentendre – Fellegvár – Nagy-Villám – Kis-Villám buszjárat is.

Ezúton is köszönöm a Volánbusznak a dunakanyari természetjárás segítését!

Adjátok    tovbb más túrázóknak is az információt!

Szádeczky-Kardoss Géza szkgeza51@gmail.com

Címkék: Dömörkapu Lajosforrás Sikárosi-rét

Bejegyzések 1 - 1-ig. Összes bejegyzésed: 1

Ervin
2015/03/18 17:14:28

Anno még az elsős középiskolai osztálykirándulás során még ebben a lajosforrási turistaházban szálltunk meg, igaz nem a kastélyszerű főépületben, hanem a mellette lévő szocreál típusú melléképületben. Azóta sajnos az egész épületkomplexum az enyészetté kezdett válni egy jól megközelíthető helyen egy gyönyörű szép környezetben.

Eléggé elgondolkoztató az is, hogy a turistaházak pont egy 2 milliós főváros környékén mentek leginkább tönkre (pl. Lajosforrás, Kevély-nyereg, Nagy-Szénás, Zsíros-hegy). Ha nem is a klasszikus menedékházak formájában, de pl. a Bükkben (pl. Bánkút, Szentlélek, Jávorkút, Fehérkőlápa) valahogy jobban megmaradtak a turistakomlexumok.
*** Túratárs.com - Túra és Túratárs kereső közösségi oldal ***

Rendszerünkön keresztül a túrát és egyéb outdoor programokat kedvelő emberek megismerkedhetnek egymással, közös túrákat szervezhetnek melyet a túranaptárban helyezhetnek el vagy együtt csatlakozhatnak egyéb szervezett túrákhoz. Az oldalon lehetőség van saját profil kialakítására, melyen keresztül a tagok bemutatkozhatnak egymásnak, illetve feltölthetik kedvenc túrafotóikat. A kapcsolatfelvételről üzenőrendszer és chat gondoskodik.