Túra és Túratárs kereső közösségi oldal
Üdv a Túratárs-on, jelenleg Vendégként vagy itt. Jelentkezz be vagy Regisztrálj itt <<<
TÚRATÁRS CHAT | RAKJ A KEDVENCEKBE
TÚRABLOGOK  
 


Aligától - Aligáig Gyalogos Balaton Körtúra
2016/04/26 20:36:59 Küldte: hev53

Aligától Aligáig Gyalogos Balaton körtúra Teljesítési számom: 049/2013

A túramozgalom kiírója a MÁV Vezérigazgatóság SC. Természetjáró szakosztálya. Honlapjukon az útvonal kialakítás rövid története és a teljesítők listája is elérhető.

Táv összesen a füzet szerint ajánlott útvonalon: 398 km,
Szint összesen a füzet szerinti irányban bejárva: 5970 m


2011-2013 között sikeresen végigjártam ezt a túramozgalmat is. Az általam tapasztaltakat - jót és kevésbé jót - minden túráról a túrabeszámolókban osztottam meg mindazokkal akit érdekelhet. 
Összességében csak annyit érdemes tudni, hogy ez egy nagyon szép és érdekes túraútvonal. Az igazoló füzet szerint 398 km a hosszúsága ha az ajánlott útvonalon járjuk be de ez természetesen változó. Vannak kötelező pecsételő helyek - többnyire vasútállomásokon, és van 58 db olyan pont ahol a helyet és a túrázót is ábrázoló fotóval kell igazolni annak teljesítését. A túramozgalom sok helyen vezet jelzetlen utakon ezért a tájékozódási képesség és a terület térképe vagy GPS mindenképpen ajánlott, ezekre az érintett szakaszok leírásánál ki is tértem részletesebben.
Sajnálatosabb az, hogy nincs a mozgalomnak karbantartása még informatív jelleggel sem. Több kötelező pecsételő helynek ajánlott vasútállomáson már egyáltalán nincs szolgálat így más helyeket kell keresni, és van olyan szakasza is ami az ajánlott útvonalon teljesen járhatatlan, részben az utak nem léteznek vagy magánterületté váltak és elkerítésre kerültek.
Somogy megyei lévén az egyes túraszakaszok megközelítése és végigjárási iránya a mindenkori logisztikai helyzethez igazodó volt, a listában a felsorolás az igazoló füzetnek felel meg de ahol a címsor végén <-- található ott a teljesítési irány fordított volt. Az egyes szakaszok hossza általában megfelelő és egy túranapon teljesíthető. Én egy szakaszt, a 10-est csináltam két részre vágva mivel hosszúnak és nagyon szintesnek találtam, viszont az 1-2-3 szakaszt, mivel ezek rövidebbek két túrával tudtam teljesíteni. 
A túramozgalom - főleg a déli parton - sok érdekes és az útvonal közelében lévő nevezetességet elkerül, amennyiben időtök engedi érdemes ezeket a kitérőket megtenni, hiszen ki tudja mikor jártok arra legközelebb.

Jó olvasgatást és még jobb és szebb túrázást kívánok mindenkinek megyénkben Somogyban és körben az összes Balatoni megyében.
01 és 02/1 szakasz Balatonaliga - Balatonfűzfő <--
02/2 és 03 szakasz Balatonfűzfő - Alsóőrs <--
04. szakasz Alsóőrs - Balatonfüred <--
05. szakasz Balatonfüred - Tihany
06. szakasz Tihany - Örvényes
07. szakasz Örvényes - Zánka <--
08. szakasz Zánka - Ábrahámhegy <--
09. szakasz Ábrahámhegy - Badacsony <--
10/1 szakasz Badacsony - Szigliget (Balatonederics) <--
10/2 szakasz (Raposka) - Szent György-hegy - Tapolca
11. szakasz Tapolca - Vonyarcvashegy <--
12  szakasz Vonyarcvashegy - Keszthely <--
13. szakasz Keszthely - Balatonszentgyörgy
14. szakasz Balatonszentgyörgy - Kéthely <--
15. szakasz Kéthely - Balatonfenyves
16. szakasz Balatonfenyves - Balatonboglár
17. szakasz Balatonboglár - Balatonszemes
18. szakasz Balatonszemes - Balatonföldvár
19. szakasz Balatonföldvár - Balatonendréd  <--
20. szakasz Balatonendréd - Siójut
21. szakasz Siójut - Balatonaliga


Balaton körtúra igazolófüzet

A túramozgalom végigjárása során készített igazoló fotók, itt ne keressetek művészfotókat hiszen a képek nagyrészét kézből visszafényképezve csináltam, hogy én is és a hely is rajta legyen, már amikor egyedül túráztam.

Balaton körtúra igazoló fotók

Címkék: Balaton Somogy Aliga

*** Túratárs.com - Túra és Túratárs kereső közösségi oldal ***

Rendszerünkön keresztül a túrát és egyéb outdoor programokat kedvelő emberek megismerkedhetnek egymással, közös túrákat szervezhetnek melyet a túranaptárban helyezhetnek el vagy együtt csatlakozhatnak egyéb szervezett túrákhoz. Az oldalon lehetőség van saját profil kialakítására, melyen keresztül a tagok bemutatkozhatnak egymásnak, illetve feltölthetik kedvenc túrafotóikat. A kapcsolatfelvételről üzenőrendszer és chat gondoskodik.