Túra és Túratárs kereső közösségi oldal
Üdv a Túratárs-on, jelenleg Vendégként vagy itt. Jelentkezz be vagy Regisztrálj itt <<<
TÚRATÁRS CHAT | RAKJ A KEDVENCEKBE
TÚRABLOGOK  
 

Térkép+túratervező, hátha valaki nem ismeri
2016/09/08 13:36:28 Küldte: keletigerinc

Rövid egy hónapon belül már másodjára futok össze olyan emberekkel a Pilisben akik finoman szólva is tájékozódási kihívásokkal küzdenek. Papír alapú térkép már nincs náluk, digitális meg még nincs. Papírra azt mondják, hogy azért nincs, mert nincs, meg ami van az is elavult, passz, ezt nem tudom, a digitálist pedig eddig csak mobiltelefonra elmentett pdf vagy képfájl formájában láttam használni, és amikor elmondtam, hogy létezik ennél egy jobb megoldás is hálásan köszönték. Erre a létező, és több-kevesebb bosszúsággal, de mégiscsak használható túratervezőre és navigátorra szeretném felhívni azok figyelmét, akik még nem ismerik:

https://www.alpenvereinaktiv.com/en/

A felület némi regisztrációs zaklatás után szabadon használható, és ami svájcibicskává teszi az az, hogy van hozzá egy letölthető mobilalkalmazás is, amit olyan okosjószágra érdemes rátenni, amelyik GPS-képes, szóval ma már szinte bármilyenre. Egy példán keresztül talán könnyebben el tudom mondani azt, amit eddig megértettem az oldal működéséből. Tehát regisztráltam, bejelentkeztem, a menüsorból kiválasztottam a Tours/Route Planner menüt, és a megjelenő térképen szépen addig zúmolgattam, amíg Pilisszentlászlóra nem értem:

Maga a tervezés nem túl bonyolult, oda kell kattintani a kiindulópontra, majd szépen sorra a tervezett állomásokra. Tüskés-hegy, Varga-lósz, és ha van ezeken keresztül átvezető turistaút akkor egyből meg is kapjuk az útvonalat. Katt-katt, és már ott is vagyunk a Vadálló-kövek alatt. De mi van akkor, ha nekem már nincs kedvem lemenni Dömös határáig a jelzett ösvényen? Mi lenne, a "Trail network" fül helyett a "Free routing"-ra kattintok át és a térképen úgy veszek fel újabb pontokat, hogy az az ésszerűség határain belül illeszkedni tudjon az erdei úthoz:

Az "F" pontban már vissza is értünk a jelzett ösvényre, tehát visszakapcsoljuk a "Trail network" fület és a Prédikálószék érintésével szépen visszagyalogolunk Pilisszentlászlóra, a kiindulási pontunkhoz. Elérekezett az igazság pillanata, immáron mindent tudunk arról, ami ránk vár, távolság, szint, becsült bejárási idő, mindezt színesen-szagosan, grafikusan:

Innen már csak kattintgatni kell, "Continue", majd itt eldönthetjük, hogy publikussá tesszük-e a túratervünket vagy egoista disznókként megőrizzük magunknak. Tehát kiválasztjuk a "Not published" opciót, majd újabb "Continue", a megjelenő fülön muszáj nevet adni a túrának és rizsázni valamit a "Summary" nevű ablakban, különben nem enged menteni. Perverzek mentés helyett tovább is léphetnek, tölthetnek fel fotót, felülírhatják a becsült bejárási időt, átnevezhetik a Prédikálószéket, szöveges útleírást gépelhetnek be és megoszthatják másokkal a kedvenc knédlireceptjüket is, a lényeg, hogy a végén mentve legyen a cucc, "Save", és innentől lehet reménykedni.

Abban, hogy az elmentett túratervünk megjelenik a mobilalkalmazásban is. Itt azért akadnak kihívások, a mobilalkalmazást én nehezen tudnám felhasználóbarátnak nevezni, de könnyen meglehet, hogy a hiba bennem van, töltsétek le, próbáljátok ki, hátha ti kevesebb káromkodás útján is megértitek a finom kis lelkivilágát. Egy Samsung Galaxy S4-esen használom, a kezdőképernyő így néz ki:

Ha ügyesen bejelentkeztem a telefonos alkalmazásból is akkor a nyitóképernyőn picit lejjebb görgetve látható lesz a "Favourite" menüpont, ezt megbökve újabb menüt kapunk, és itt a "My tours" rejti a nyereményünket, mert ha minden jól ment akkor itt már látni fogjuk az elmentett túratervünket, valahogy így:

A dolog innen válik izgalmassá, hiszen ha azt a nyíllal jelzett három pontot megbökjük, akkor eljutunk egy olyan menübe, ahol elmenthetünk mindent hálózat nélküli használatra. Elvileg, ismétlem, elvileg a program elmenti a szükséges térképrészletet is az útvonalhoz, ez lehet, hogy másoknál működni fog, de nekem nem jött be, ezért inkább elmentem külön is a térképrészletet. Mégpedig úgy, hogy visszamegyek az alkalmazás nyitómenüjébe, itt a "Map"-re bökök, úgy nagyon körülbelülre ránavigálok a térképnek arra a részére, amire szükségem lesz, majd a jobb felső sarokban lévő ikonra bökve elmentem:

Innen már minden királyság, hiszen ott a zsebemben egy nagyon precíz, nagyon részletes térkép, remekül működik hálózat nélkül, a GPS segítségével szinte méterre pontosan látom, hogy hol vagyok, komoly munka eltévedni. Ja, jut eszembe, ha nem kapcsolom ki a "Settings" menüpont alatt a mobilhálózatos letöltés engedélyezését (Settings/Mobile network connection/Allow map downloads) akkor roppant intelligens módon akkor is online fog térképet keresni, ha van elmentett változat is, percet sem foglalkozva azzal, hogy a mobilinternet sávszélessége minden, csak nem sávszélesség. Érdemes még ugyanott beállítani a letöltési mappát, különösen azoknak, akik megbikázták az amúgy soha semmire sem elég tárolókapacitást egy SD-kártyával.

A rendszer egyik nagy előnye, hogy az openstreetmap térképeit használja, amiről érdemes tudni, hogy kalákában készül, tehát jó eséllyel precízebb, naprakészebb lesz, mint a milliárdos projektekből készülő hasonlók. 

Nos, hirtelen ennyi jutott eszembe, az egy fős mintán végzett alapos és szakszerű kutatásom alapján a program kisebb kompromisszumok árán de mégiscsak remekül használható, próbáljátok ki ti is, és ha valami közben nem világos akkor kérdezzetek. Ha tudom a választ megmondom, ha pedig nem, akkor roppant okosan fogok nézni, és bízni benne, hogy hátha valaki más tudni fogja.

Címkék: Térkép Túratervező





Bejegyzések 1 - 4-ig. Összes bejegyzésed: 4

Planika
2017/05/19 07:07:34

Hálásan köszönöm, ez valóban remek!!!



lzoltan
2016/10/30 00:08:22

Köszönöm a részletes leírást! Hamarosan ki is próbálom!



Szabi67
2016/09/18 16:09:37

Kösz. Kipróbálom.



Csindrel
2016/09/17 13:00:53

Jól leírtad, köszi. Az ilyen alkalmazásai tetszenek a ketyeréknek :-)




*** Túratárs.com - Túra és Túratárs kereső közösségi oldal ***

Rendszerünkön keresztül a túrát és egyéb outdoor programokat kedvelő emberek megismerkedhetnek egymással, közös túrákat szervezhetnek melyet a túranaptárban helyezhetnek el vagy együtt csatlakozhatnak egyéb szervezett túrákhoz. Az oldalon lehetőség van saját profil kialakítására, melyen keresztül a tagok bemutatkozhatnak egymásnak, illetve feltölthetik kedvenc túrafotóikat. A kapcsolatfelvételről üzenőrendszer és chat gondoskodik.