Túra és Túratárs kereső közösségi oldal
Üdv a Túratárs-on, jelenleg Vendégként vagy itt. Jelentkezz be vagy Regisztrálj itt <<<
TÚRATÁRS CHAT | RAKJ A KEDVENCEKBE
TÚRABLOGOK  
 

Ultratúrák
2017/03/30 21:56:45 Küldte: FZoltan

Az elmúlt egy évben kezdett el igazán foglalkoztatni a teljesítménytúrák és az ultra gyalogtúrák világa.

Rengeteg olvasás után is azt találtam, hogy nyilván a ráfordított idő, a szervezés, az energia, a fizikai felkészülés és az esetleges költségek
vonzatában hazánkban nem igazán művelt része ez a túrázásnak még teljesítménytúrázó körökben sem.

Pedig ott van nekünk az Északi Zöld Vándorlás, a VIA HUNGARIA '400 '300 '200 '100, a Dél Zala Dombjai Ultra Trail 300.

Valóban már már életmóddá kell váljon a fizikai és a szellemi felkészülés.

Magunk mellett kell tudnunk családunk támogatását és egyetértését,
hiszen nekik is el kell viselniük "hóbortunk" minden következményét. A fáradtságot, a koszos ruhákat, a szép új utcai cipő
helyett terepfutócipő választást, a távoli helyek miatti korai ébresztést. A tervezett edzések mindennapi betartását a családi közös tevékenységek helyett, amikor "normális" emberek az aktuális TV sorozatot nézik, kapcsolatokban sokan nehezen élik meg.

Az étkezésünkön is igen ajánlott változtatnunk a fizikai terhelésünk függvényében, hiszen energia nélkül nem lesz teljesítmény. Ez a hétköznapokban nekem legalábbis nem jelent plusz költséget, csupán átgondoltabban étkezem.
Egy-egy teljesítménytúrára, hosszútávú terepfutásomra sem költök többet, mint egyébként csak tápértékben magasabb ételeket választok.

Hazai terepen is eltervezem a túráimat lementve az útvonalat, hogy mindig tudják hol járok. Mindig van nálam két telefon, gps, ivóvíz, étel, egészségügyicsomag, lámpa, gyufa, vékony és vastagabb kötél, egy plusz zokni váltó póló, bicska, izofólia egy napra tervezett túrán is. Az útvonalat és a környező részeket megpróbálom mindig memorizálni, még ha részben ismerem is őket. Teljesmértékben ragaszkodom az útvonal megtartásához, azon menetközben nem változtatok, még ha lenne erőm tovább menni akkor sem. Ezt téli túráimon tanultam meg, az idő nagy úr, kint maradni a sötétben fagyban életveszélyes és felelőtlen megfelelő felszerelés nélkül.

Többnapos hosszútávú gyalogtúrákat tervezek teljesíteni. Ezekre saját magammal szemben szigorúan betartott edzéssel készülök fel. Jelenleg heti háromszor futok 6 km-t ezt a következő 3 hónapban növelném háromszor 10 km-re. Szombaton ha az időm másként nem engedi 20 km futás, ha lehet terepen(belegyalogolva nem végig futva, csak annyit futok amennyi jólesik).
Ha van rá lehetőségem akkor teljesítmény túrán veszek részt, 20-50 km-es távokon. Idén a Csereháton 128 km-t 2 nap alatt, és a Zemplénben 240 km-t 4+1 napra tervezve szeretnék megtenni. Sátor nélkül, hálózsákkal nomád formában.

Gyakorlatilag a létfentartáshoz mindent magammal vinnék, illetve azt menetközben pótolnám. A napi távok 60-70 km között lennének.
Ezeknek a távoknak a több napon át tartó megterhelésére készülök fel. Az elszántság, az akarat megvan.

Mentálisan a család támogatása sokat segít.

A túrák során, és talán ezt tapasztalják a hosszútáv és ultratávfutók is,
van egyfajta újrabootolás. Amikor az agy szinte kiürül, gondoktól és már már gondolatoktól mentes. Élesebb a látás, a hallás, és úgy általában minden érzékszerv. Az átélt "harmadik típusú találkozások" életre szóló élményt és rengeteg pluszt, önizalmat,magabiztosságot, nyugalmat adnak a hétköznapokban. Rá lehet szokni, hiányozni tud, különösen, ha a test, a szellem rákap ennek az ambróziának az ízére.

UI: szívesen várom hozzászólásaitokat, tapasztalaitok és tanácsaitok megosztását

http://www.turatars.com/forum/posts/id_2279/title_Hosszutavu-es-ultra-gyalogtura/

Címkék: Teljesítménytúrák Hosszútávú Túrák Ultratúrák





Bejegyzések 1 - 1-ig. Összes bejegyzésed: 1

FZoltan
2017/05/24 19:41:27

Minkét táv megtétele biztosított. Bárki részvételét bármilyen távon nagyon szívesen fogadom és köszönöm!

Párom vállalta a Cserehátban a Szalonnai pihenő ponti, valamint a Zemplénben a Saújhelyi találkozási pontot.

Becsatlakozáshoz segítséget adok.

Köszönöm szépen érdeklődésedet!




*** Túratárs.com - Túra és Túratárs kereső közösségi oldal ***

Rendszerünkön keresztül a túrát és egyéb outdoor programokat kedvelő emberek megismerkedhetnek egymással, közös túrákat szervezhetnek melyet a túranaptárban helyezhetnek el vagy együtt csatlakozhatnak egyéb szervezett túrákhoz. Az oldalon lehetőség van saját profil kialakítására, melyen keresztül a tagok bemutatkozhatnak egymásnak, illetve feltölthetik kedvenc túrafotóikat. A kapcsolatfelvételről üzenőrendszer és chat gondoskodik.