Túra és Túratárs kereső közösségi oldal
Üdv a Túratárs-on, jelenleg Vendégként vagy itt. Jelentkezz be vagy Regisztrálj itt <<<
TÚRATÁRS CHAT | RAKJ A KEDVENCEKBE
TÚRABLOGOK  
 

Csúcspanorámák, kilátások (Magyarország 4./Gerecse, Budai-hegység)
2017/06/18 17:25:05 Küldte: Ervin

Ez a cikk a http://www.turatars.com/blog/view/id_3456/title_Csucspanoramak-kilatasok-Magyarorszag/ blog folytatása.

Gerecse

Vértes és a Pilis között húzódik, amely további részekre osztható: Déli-Nyugati-Központi- és Keleti-Gerecse csoportokra. Ebben találhatóak az ország talán legszebb kisbarlangjai és néhány kilátóhelyet is tartalmaz.

A Nyugati-Gerecsében talán megemlítendő a Tatabánya feletti Csúcsos-hegyen (366 m) lévő Ranzinger Vince kilátó, bár mivel a környéken közel sem a legmagasabb ponton helyezkedik el, így a kilátás csak Tatabánya környékére mondható érdemlegesnek: https://youtu.be/JCLYhL4_9Dg. Viszont a közelében található a Szelim-barlang, valamint az országban másodikként épült via ferráta útvonalak.


Déli-Gerecse

Zuppa-tető (384 m): a Gerecse és a Vértes találkozásánál Szárliget település mellett lévő csúcs. A közelében futó OKT-ból és a KDP-ből is kiágazik egy Kháromszög jelzés, azonban a csúcsot érthetetlen módon az sem éri el, pedig a Vértes keleti oldalára, valamint a Tatai árokban lévő Szárliget...

...és Szár környékére szép kilátás nyílik róla:

Somlyó (448 m): ez a Gerecse, de talán még az egész országnak is az egyik legszebb kilátóhegye:

A videó 2. felében a közeli Ló*ingató hegy egyik nyugati sziklakilátóhelyéről láthatunk ki.

Kettő kép is a Somlyóról, az elsőn bal oldalt távolban a Tardos-Vértestolnai-medencén túl a Nyugati-Gerecséhez tartozó Gorba-tető (506 m) csúcsot, középen a Héreg-Tarján medencén túl a Gerecse-tető (633 m) és Pisznice (545 m) csúcsokat, jobb oldalt meg közelebb a Som-berek (409 m), Bő-Somlyó, távolban meg már a Keleti-Gerecse vonulatát láthatjuk az Öreg-kő (374 m) és a Kőszikla (297 m) csúcsokkal:

A másodikon meg a Vértes északi részére és a Zuppa-tető (384 m, bal oldalt) gerincére láthatunk rá:

Pes-kő (398 m): Gerecsének talán a legnagyobb sziklafala, amely sziklapárkányokból áll, a tetejéről pedig keleti és déli irányba nyílik szép kilátás. A közelben vezető OKT útvonalát sikerült úgy elterelni, hogy nem csak hogy a Pes-kőre nem vezet belőle kiágazás, de magának a Pes-kőnek a sziklafalát sem lehet sehonnan sem látni az OKT-ról.

A képen lent a Héreg-Tarjáni-medencében lévő Tarján települést, szemben a Központi-Gerecse Bő-Somlyó csúcsot is tartalmazó nyúlványát, mögötte az Őr-hegy csúcsait (balközépen) és a Bagó-hegy (343 m, jobb oldalt) csoportját, távolban a Zsámbéki-medence mögött a Pilis és a Budai-hegység vonulatait (Kutya-hegyNagy-Kopasz) láthatjuk. A kép közepétől picit jobbra távolban a Kevélyek is kivehetőek.

Központi-Gerecse

Gerecse-tető (633 m): a Gerecse legmagasabb pontja, amelyen egy geodéziai torony is van, amit néhány évvel ezelőtt felújítottak, azonban valószínűleg fémtolvajok azóta sajnos alaposan "kibeleztek" , ennek ellenére ottjártamkor még fel tudtam menni, ugyanis a lépcsők még megvoltak, talán még azóta is megvannak.

A videónak az első fele májusban egy front elvonulása utáni szinte teljesen páramentes időben készült, ezáltal még felvidéki hegységek is gyönyörűen láthatóak benne. A videó 53. másodpercénél megfigyelhető a szemközti Pisznice (545 m) oldalában lévő vöröses színű egykori római korú bánya, ahol ún. vörös mészkövet bányásztak, vörös mészkő több helyen is megtalálható a Nagy-Gerecse környékén.

Keleti-Gerecse

Öreg-kő (374 m): Nyergesújfalutól délre lévő hegy, amelynek az oldalában található Magyarország legszebb kisbarlangjaiból néhány, a tetején lévő sziklagerincről pedig remek kilátás nyílik keletre, egy ponton pedig nyugatra is, ahol ezáltal körpanorámás a kilátás:

Egy kép is innen, amelyen a Dorogi-medencére láthatunk rá:

Bal oldalt a Dunát, azon túl a Börzsöny déli csücskét, a Hegyes-tető (482 m), Szent-Mihály-hegy(484 m) kettősét, a Dunától délre az Esztergom melletti Vaskapu hegyet (403 m), attól is délre a Visegrádi-hegység, majd a Pilis vonulatát, jobb oldalon pedig távolabb a Nagy-Gete (455 m) csúcsot láthatjuk, előtte meg a Kőszikla csúcsot (297 m) és a Hegyes-kőt (311 m). Az utóbbi kettő csúcsról van szép kilátás, valamint az utóbbi képen nem látható, a Bajna és Epöl közötti Őr-hegyről is, amiket egy összevont videóban mutatok be:

Nagy-Gete (455 m): Dorogtól délre lévő Gete hegyvonulat legmagasabb pontja, ahonnan beláthatjuk szinte az egész Zsámbéki-medencét és a Gerecsére is ráláthatunk keletről:

Nyugati irányba eltekintve lényegében az OKT kelet-gerecsei szakaszát láthatjuk be. Az első nagyobb "hegy" a Hegyes-kő (311 m), a második a Kőszikla (297 m), a harmadik jobbra a Gyertyános (265 m), a negyedik pedig az Öreg-kő (374 m). Még távolabb a Pisznice (545 m), attól is balra meg a Gerecse-tető (633 m) látható.

Szintén a Gete-hegyvonulathoz tartozó Gete-hegyről (403 m) meg délkeletre a Budai-hegységre és a Pilis keleti nyúlványaira láthatunk rá:

Nyakas-hegy: Zsámbéktól nyugatra, a Gerecse keleti peremén emelkedő, füves hegyhátakkal teli vonulat, amelyek közül talán a Zsámbéki-hegyről (295 m) nyílik a legszebb kilátás:      

 

Budai-hegység

Közvetlenül Budapest melletti és részben Budapesthez tartozó hegység, amely meglátásom szerint amennyire népszerű a kirándulók körében, épp oly kevésbé a turisták által. Pedig rá lehetne mondani, hogy hazánk egyik legszebb hegysége, hiszen ez alatt találhatóak az ország legnagyobb barlangrendszerei, itt található az ország talán legszebb körpanorámás kilátóhelye, számtalan gyönyörű sziklafalai vannak, szép vízesése is van (Alsó-Jegyenye-völgyben), a budaörsi és a Nagy-Szénás környéki dolomitkopárokról nem is beszélve, amik igazi magashegyi "feelinget" adnak a környéknek, de megemlíthetném a hévforrásokat, emellett pedig botanikailag is az egyik legkülönlegesebb hazánkban. Ami viszont tényleg hiányzik itt, az a vadregényesség. Számtalan épített kilátó és természetes kilátóhelyek is akadnak. A Nagykovácsi-medence és Hűvösvölgy alkotta törésvonal a hegységet két fő részre osztja: északira és délire. Előbb az északi rész kilátóhelyeit járjuk végig.

Meszes-hegy (381 m):  A Budai-hegység egyik legnyugatabbi, jelzetlen utakon elérhető csúcsa közvetlenül a Zsámbéki-medence pereménél, amely egy remek körpanorámás kilátóhely:

Kutya-hegy (558 m): ennek a nyugati oldaláról nyílik remek kilátás a Zsámbéki-medencére és a Gerecsére:

A képen távolban bal oldalt már a Vértes vonulata, attól jobbra a Déli-Gerecse a Somlyó (448 m) csúccsal, majd a Nyugati-Gerecse a Halyagos (445 m) és Öreg-Kovács (554 m) csúcsokkal, azt követően a Pes-kő (398 m), a Gerecse-tető (633 m) és a Pisznice (545 m) csúcsok, végül jobb oldalt meg az Öreg-kő (374 m) láthatóak.

Nagy-Szénás (550 m): ez kétségtelenül Magyarország talán legszebb körpanorámás kilátóhelye (Tóti-heggyel együtt) Nagykovácsitól északra, hiszen igazi magashegyi "feelingje" van a csúcsnak, ugyanis telepített fenyők fölé kiemelkedik az erdőhatárból, természetesen nem klíma, hanem talajviszonyok okán.

Erről a gyönyörű kilátóhelyről 2 kép is, az elsőn északnyugatra tárulkozik elénk a kilátás,...

...bal oldalt a Gerecséhez tartozó Nagy-Gete (456 m), jobb oldalt a Pilis vonulata mutatkozik, jobbközépen az egész Dunántúli-középhegység legmagasabb csúcsával, a 756 m-es Pilis-tetővel. Az utóbbi csúcstól balra a Fekete-hegy, jobbra meg a Hosszú-hegy gerince látható. Közelebb meg a Piliscsaba feletti Pilis oldalgerince vehető ki a 447 m-es Nagy-Kopasz csúcssal.

Második képen meg a fővárosunk és Nagykovácsi irányába láthatunk el:

Távolabb bal oldalt a Hármashatár-hegy (495 m) tömbjét, előtte meg a Kerek-hegy (419 mRemete-hegy (424 m) együttesét, középen a Budai-hegységet kettészelő Hűvösvölgyet és a Nagykovácsi-medencét, jobb oldalt meg távolabb a Nagy-Hárs-hegy (454 m) valamint a János-hegy (527 m), közelebb meg a Fekete-hegyek egy részlete láthatóak.

Alsó-Zsíros-hegy (424 m): ez szintén országos viszonylatban is nagyon szép kilátóhely, ahonnan be lehet látni az egész Pilis vonulatát, valamint Pilisvörösvár környékét:


Hármashatár-hegy (495 m): Budapesten belül Óbuda nyugati határát alkotja, amely remek kilátóhely. Sajnos a csúcson nagyon látszik, hogy egykoron katonai terület volt, így kissé elhagyatott, fővároson belül azért jobban is nézhetne ki. Viszont nemrégiben a csúcson egy kilátót adtak át, amelyből legalább egy pontból nyílik többé-kevésbé körpanorámás kilátás, amely korábban csak részletekben adódott meg.

Újlaki-hegy (449 m): Hármashatár-hegy tömbjének a nyugati csúcsa, ahol a Hármashatár-hegycsoport két déli ága (amit a Szépvölgyi-medence választ el) ér össze; és egy remek kilátóhely:

Hűvösvölgy északi peremén még megemlítendő az Apáthy-szikla, mint szép kilátóhely: https://youtu.be/40jnpp2FDGM.

Nagy-Hárs-hegy (434 m) és Kis-Hárs-hegy (362 mHűvösvölgytől délnyugatra emelkedő hegycsúcsok, amelyeken épített kilátók is vannak:

János-hegy (527 m): Budapest legmagasabb pontja, amelyről egy épített kilátóból, az Erzsébet-kilátóból csodálhatjuk a körpanorámát. Ez viszont nagyon rendben van tartva, bárcsak Budapesten minden ennyire rendezett lenne.

Normafa (479 m): innen is remek kilátás nyílik északkeleti irányba a Hármashatár-hegy (495 m) tömbjére, mögötte a Kevélyek csoportjára, a Visegrádi-hegységre, valamint a szomszédos János-hegyre (527 m) és a Hunyad-oromra (349 m) és a köztük lévő Tündér-sziklára:

Nagy-Kopasz (559 m): a Budai-hegység legmagasabb pontja Nagykovácsitól délre, ahonnan a Csergezán-kilátóból szemlélhetjük a Budai-hegység környékét:

Nagy-Kopasztól délre a Tarnai-pihenő nevezetű dolomitkopárok szintén egy gyönyörű természetes kilátóhely délnyugati irényba:

Fővárosunk ill. a Budaörsön belüli mészkő- és dolomithegyek is gyönyörű kilátóhelyek, amiket egy lejátszólistában mutatok be: 

A videólistában elsőként szereplő Gellért-hegyet (235 m) csak azért raktam bele, mert a fővárosunkat annak a kilátópontjairól lehet az egyik legszebben belátni. A másodikként szereplő Sas-hegyet (257 m) mindenkinek ajánlom, hogy legalább egyszer látogassa meg, hiszen a fővárosunkra csodaszép kilátás nyílik róla. A hegy belépődíjas (a különleges élővilága miatt ezzel kontrollálják a látogatók számát), továbbá a Gellért-heggyel ellentétben a turistákat sem viszik fel rá, azáltal egy meglepően nyugis hely (legalább is hétköznap) annak ellenére, hogy egy majdnem 2 milliós főváros területén belül helyezkedik el. A további videókban szereplő Budaörsi kopárok Budai-hegységnek szintén egy különlegesen szép része Budaörs területén, ezen hegyekben túrázva szinte az osztrák mészkőalpokban érzem magam, annyira hasonlítanak ezek a hegyek az utóbbira, csak kicsiben. Majdnem mindegyik hegycsúcsról (Kő-hegy, Odvas-hegy, Szekrényes-hegy, Szállás-hegy, Törökugrató) van körpanorámás kilátás.

Tétény-Sóskúti-fennsík

A Budai-hegységtől délre teljesen különállóan emelkedik, ami további két fő részre osztható, egyrészt a Tétényi-fennsíkra, amelynek a legmagasabb hegye a Törökbálinttól közvetlenül délre emelkedő Anna-hegy (268 m), amelynek az egyik csúcsán lévő adótoronyra kilátót is építettek, ami remek körpanorámás kilátást nyújt:

Egy kép is innen, amelyen remekül belátható Törökbálinton és Budaörsön túl a Csíki-hegyek, a Budaörsi Kopárok, a Frank-hegy (438 m), valamint bal oldalon a Fekete-hegyek a Budai-hegység legmagasabb pontjával, a 559 m magas Nagy-Kopasszal:

A fennsík másik része a Biatorbágytól délre lévő Érd-Sóskúki-fennsík, amelyről valószínűleg sok magashegyi túrázó oda/hazafele tartva az M1-es autópályán nem gondolná, hogy miféle sziklák vannak a peremein (pl. Nyakas-kőHármas-sziklaNégyes-szikla), hazai viszonylatban egy nagyon érdekes rész.

Érdi-magaspart

Az előbb tárgyalt Tétény-Sóskúti-fennsíktól délre még egy kiemelkedés található, ami Érd és Százhalombatta között közvetlenül emelkedik a Duna partja fölé, és remek kilátóhely is Érdre, a Tétényi-fennsíkra és a Budai-hegység déli részére is:


Folytatás: http://www.turatars.com/blog/view/id_2163/title_Csucspanoramak-kilatasok-Magyarorszag-5/





Bejegyzések 1 - 1-ig. Összes bejegyzésed: 1

FZoltan
2017/06/25 15:56:45

Ismét egy részletes rendkívül jól illusztrált leírás! Gratulálok és köszönet érte!




*** Túratárs.com - Túra és Túratárs kereső közösségi oldal ***

Rendszerünkön keresztül a túrát és egyéb outdoor programokat kedvelő emberek megismerkedhetnek egymással, közös túrákat szervezhetnek melyet a túranaptárban helyezhetnek el vagy együtt csatlakozhatnak egyéb szervezett túrákhoz. Az oldalon lehetőség van saját profil kialakítására, melyen keresztül a tagok bemutatkozhatnak egymásnak, illetve feltölthetik kedvenc túrafotóikat. A kapcsolatfelvételről üzenőrendszer és chat gondoskodik.