Túra és Túratárs kereső közösségi oldal
Üdv a Túratárs-on, jelenleg Vendégként vagy itt. Jelentkezz be vagy Regisztrálj itt <<<
TÚRATÁRS CHAT | RAKJ A KEDVENCEKBE
TÚRABLOGOK  
 

Csúcspanorámák, kilátások (Magyarország 7./Börzsöny 1.)
2017/07/17 20:23:31 Küldte: Ervin

Ez a cikk a http://www.turatars.com/blog/view/id_3476/title_Csucspanoramak-kilatasok-Magyarorszag-5/ blog folytatása.

Börzsöny

Ezennel végre elérkeztünk a kedvenc hazai hegységemhez, a Börzsönyhöz, ami szerintem hazánk legszebb hegyvidéke. Vulkanikus hegység, főleg andezit építi fel, a hegység fő-fő jellemzője, hogy a központját egy gyönyörű vulkáni kaldera alkotja, s abból ágaznak ki különböző irányokba bércek. De emellett a délnyugati és az északi részén is van két-két vonulat, ezek alkotják a Nyugat- ill. az Észak-Börzsönyt, a kaldera pedig tulajdonképpen a Magas-Börzsönyt. Morfológiailag tehát Magyarországon egyedülálló (kalderamaradvány ugyan a Visegrádi-hegységben és a Mátrában is megfigyelhető, de közel sem ennyire feltűnően), Felvidéken pedig a Madaras és a Polyána hegységek a testvérei, amik ugyan magasabbak a Börzsönynél, de ha a kilátóhelyek számát és a bércek szépségét nézzük, akkor inkább a Börzsöny a "nyerő". Emelett a klímája is egészen más, mint pl. a Budai-hegységnek, vagy a Pilisnek, vagy a Visegrádi-hegységnek, itt már sokkal jobban érvényesül a hegyvidéki éghajlat.

Tehát rengeteg természetes kilátóhellyel redelkezik és szépségével kárpát-medencei viszonylatban is szinte bármelyik középhegységgel felveheti a versenyt.

Most pedig egy képzeletbeli túrával járjuk végig a Börzsöny jelentősebb kilátóhelyeit.

Nyugat-Börzsöny

Utunk Nagybörzsöny bájos településéről indul a P jelzésen a Nyugat-Börzsöny külső vonulatán. Első jelentősebb kilátóhely a Gömbölyű-kő (509 m), ami az egyik legszebb kilátást nyújtja a hegységben, és végre a jelzés sem kerüli el messziről.

A képen a Magas-Börzsönyre láthatunk rá, és ha alaposabban megnézzük, távolabb a kaldera is kivehető. Középen a legtávolabbi hegynek a középső csúcsa a Magosfa (915 m), a jobb oldali csúcsa meg egyben a hegység legmagasabb pontja, a 938 m magas Csóványos. Az előzőtől jobbra és közelebb lévő hegytömbnek a bal oldali csúcsa a Nagy-Hideg-hegy (865 m), a középső a Korom-bérc (825 m) a jobb oldali meg a Nagy-Inóc (826 m). Jobb oldalon távolabb a Kis-Inóc csúcs (683 m) , szemben pedig a szintén a Nyugat-Börzsöny külső vonulatához tartozó Hosszú-bérc látható a Tolmács-heggyel (528 m, kép jobb szélén). Az utóbbi mögött helyezkedik el a Nyugat-Börzsönyt a Magas-Börzsönytől elválasztó Hosszú-völgy, föléje meg a Hegyes-hegy-orom (571 m, képen balközépen) emelkedik. Bal szélen a Magyar-hegy (714 m) gerince is előbukkan. A következő videóm végén a képen látottakon kívül innen a Nagy-Sas-hegySó-hegy együttese és a Nagy-Koppány is látható.

Tovább haladva a P jelzésen a következő jelentős kilátóhely a Kis-Koppány (522 m), ahonnan szintén remekül rá lehet látni a Magas-Börzsönyre:

Lényegében azokat a hegyeket lehet látni, mint az előző képen, különbség, hogy a képen bal oldalt a Hegyes-hegy-ormon túl a Nagy-Pogány-hegy (630 m), jobb szélen meg a Nyugat-Börzsöny legmagasabb pontja, a Nagy-Sas-hegy (608 m) is látható lett. A csúcsról déli irányban is remek kilátás kínálkozik a Nyugat-Börzsöny további hegyeire: Nagy-Sas-hegy (608 m), Só-hegy (584 m), Nagy-Koppány (549 m), Széles-hegy (499 m), Nagy- (479 m) és Közép-Galla csúcsok, Sákola-tető (489 m), ezeket a következő videóban lehet látni:

Tovább folytatva a P jelzésen az utat, majd a Koppány-nyeregből a K ill. a K+ jelzéseken kitérőt téve a következő jelentős kilátóhely a Dunakanyarra a Nagy-Koppány (549 m):

Bal oldalt szemben a Kopasz-hegy (539 m), középen lent Márianosztrai-medence, felette a Csáki-hegy (376 m), jobb szélen a Zuvári-hegy (313 m), távolban meg a Visegrádi-hegység sziluettje látható.  Jobb oldalt távolban a Pilis-tető (756 m) is kivehető. Egy videó is innen, amelyen a képen látottakon túl a Széles-hegy (499 m) és a Sákola-tető (489 m) is:

Visszatérve a Koppány-nyeregbe, majd a K jelzésen (ez nem az OKT, hanem a Börzsönyi Kék) érdemes kitérőt tenni a Széles-hegyre (499 m), ahonnan a Bezina-völgyön (abban épült újjá a kisvasút) túl a Nyugat-Börzsöny belső vonulatát láthatjuk egyben, ami egy csodaszép gerincútvonal:

Bal oldalt a Nagy-Sas-hegyet (608 m) és a Só-hegyet (584 m), jobb oldalt a Kopasz-hegyet (539 m) és a Vastag-hegyet (497 m), középen távolabb meg a Tar Péter-hegy (530 m) tömbjét láthatjuk.

K jelzésen a következő jelentős kilátást a Nagy-Galla (479 m) csúcs nyújtja főleg a Dunakanyar térségére:

A képen bal szélen a Csáki-hegy (376 m), attól közelebb a Zuvári-hegy (313 m), jobb oldalt meg a Cikó-hegy látszik. Távolban a Visegrádi-hegység tárul elénk, a Dunán innen a Hegyes-tető (482 m), Szent Mihály-hegy (484 m) együttese, ami még Dél-Börzsönynek is tekinthető. Távolabb bal oldalt a Visegrádtól délre emelkedő Barát-HalomUrak asztalaSzent László-hegy, a Hegyes-tető mögött az Öreg-Pap-hegy csúcsa, középtől picit jobbra a Prédikálószék, jobb oldalt meg a Dobogó-kő gerince vehető ki.

Közép-Galláról is van hasonló rálátás a Dunakanyarra, valamint onnan még északi irányba is a Magas-Börzsönyre, amit a következő videóban  mutatok be:

Rátérve a Z jelzésre, Márianosztrán áthaladva hazánk egyik legszebb jelzett útvonalára térünk rá, a Nyugat-Börzsöny keleti vonulatára, ahonnan az első körpanorámás kilátását nyújtó csúcsra térhetünk ki, a Kopasz-hegyre (539 m):

Kettő kép is innen, az elsőn a Márianosztrai-medencét láthatjuk a föléje magasodó Csák-heggyel (376 m),...

...míg a másodikon északra láthatunk el a Sós-hegyen (584 m) és a Nagy-Réten (575 m) túl a Magas-Börzsönyre:

A képen balközépen Nagyírtáspuszta épületei is feltűnnek, attól balra még a Nyugat-Börzsönyhöz tartozó Tolmács-hegy (528 m), mögötte már a Magas-Börzsönyhöz tartozó Hegyes-hegy-orom (571 m), még mögötte meg a Magas-Börzsöny nyugati gerince emelkedik a Magyar-heggyel (714 m). Középtől kicsit balra Kis- és Nagy-Pogány-hegyek is felismerhetőek, jobb oldalt meg Nagy-Hideg-hegy (865 m), Korom-bérc (825 m), Nagy-Inóc (826 m) együttese látható.

Z jelzésen tovább haladva a Sós-hegyről (584 m)  is nyílik szép kilátás mind délkeletre, mind délnyugatra, de igazán szép, körpanorámás kilátás, a közeli, Nagy-Sas-heggyel (608 m) szembeni Nagy-rétről (575 m) nyílik:

Egy kép is innen, amelyen a Kóspallagi-medencét, valamint a föléje magasodó Tar Péter-hegy (530 m) és az attól délre lévő Kelemen-hegy (361 m) vonulatait láthatjuk:

Távolban bal oldalt a Naszály (652 m), jobb oldalt a Visegrádi-hegység is feltűnik.

Nagy-Sas-hegyre (608 m) is visz fel jelzés, azonban arról nincs kilátás, ellenben a Kis-Sas-hegyre (539 m) viszont nincs jelzett út, pedig arról van a Hegyes-hegy-oromra (571 m) és Magyar-hegyre (714 m) kilátás:

Magas-Börzsöny

Z+, majd a S+ jelzéseken Nagyírtáspusztán és Kisírtáspusztán áthaladva megérkeztünk a Magas-Börzsönybe. Valóságban jó nagy kitérő lenne, de képzeletben mindenképp érdemes a S+ jelzésen kitérőt tenni a Kis-Inóc (683 m) alatti Szép-bérchez (631 m), ahonnan visszatekinthetünk a Nyugat-Börzsönyre:

A képen látható a Nyugat-Börzsöny két vonulata, szemben az egyszerűbb morfológiájú keleti gerinc a Kopasz-heggyel (539 m), a Só-heggyel (584 m), a Nagy-réttel (575 m) és a Nagy-Sas-heggyel (609 m), jobb oldalt meg a jóval összetettebb felépítésű nyugati vonulatból a Galla (479 m) csúcsok, valamint a Széles-hegy (499 m). Távolban meg a Visegrádi-hegység vehető ki.

Visszatérve a Kollár-völgybe, majd a Snégyzet jelzésen tovább folytatva az utunkat érdemes újabb kitérőt tenni a Zálog-bércre (557 m), ahonnan a Nagy-Hideg-hegy (865 m), Korom-bérc (825 m), Nagy-Inóc (826 m) gerincére, valamint a belőle kiágazó bércekre, illetve az alattunk lévő Kollár-völgyre láthatunk rá:

Egy videó is innen, amelyen a képen látottakon túl Nagy-János-tető (571 m) és a távolabbi Nagy-Sas-hegy (609 m) is látható: https://youtu.be/_hxCeQSru3A.

Visszatérve a Snégyzet jelzésre, majd tovább haladva a Vasedény kulcsosházhoz (ami mára sajnálatosan leégett ), ismét érdemes képzeletben a Knégyzet jelzésen nagy kitérőt tenni a Rustok-hegyre (483 m), ahonnan kicsit távolabbról ismét ráláthatunk a Nagy-Hideg-hegyKorom-bércNagy-Inóc gerincére:

Egy videó is innnen, amelyen a képen látottakon kívül látható még a heggyel szembeni Hegyes-hegy-orom, valamint az attól jobbra már a Nyugat-Börzsönyhöz tartozó Hosszú-bérc, valamint azon túl a Gömbölyű-kő (509 m) is: https://youtu.be/G271Yr9mrsc.

Visszatérve a Knégyzet jelzésre, azon egészen a Nagy-Hideg-hegyig (865 m) mehetünk, de mielőtt elérnénk a gerincre, lombnélküli időszakban érdemes újabb kitérőt tenni a Fokhagymás nevezetű sziklaképződménnyhez, ahonnan nyugati irányba tekinthetünk le többek között a Hegyes-hegy-oromra (571 m),...

...de jól látható innen a nyugati gerinc bércei is:

A kaldera nyugati gerincén északról nézve (képen jobbról balra) az első nagyobb kiemelkedés a Jancsi-hegy (586 m),  a 2. az Ökör-orom (627 m), a 3. a különleges panorámájú Holló-kő (685 m), a 4. meg a Kövirózsás (695 m). A szemben lévő hegy valószínűleg a Pintér-hegyese (656 m), de ebben nem vagyok biztos. Azon túl meg már a kalderát láthatjuk.

Ez a kis kitérő után máris a Nagy-Hideg-hegyen (865 m) vagyunk, ahol a turistaházban étkezési és szálláslehetőség is van. Felette a csúcson pedig kilátóhely a Dunakanyarra:

Előtérben a Magas-Tax (740 m) csúcs, háttérben bal oldalt a Naszály (652 m), jobb oldalt a Visegrádi-hegység látható. Egy videó is innen, amelyen a videó elején láthatjuk távolban a Gerecse hegséget,  valamint a turistaházon túl a Nagy-Inóc (826 m) és Korom-bérc (825 m) csúcsokat is:

Ezennel el is érkeztünk a kaldera peremére, s innentől képzeletben ezt járjuk majdnem körbe az óramutató járásával ellentétes irányban.

K és P jelzéseken Csóványos (938 m) felé elindulva minimális kitérővel a soron következő jelentős kilátóhely a Hangyás-bérc (854 m), ahonnan ismét a nyugati gerincre láthatunk rá:

A szemben lévő gerincen bal oldalt a Magyar-hegyet (714 m), attól jobbra a Vár-Bükköt (743 m) a Salgóvárral, a Kövirózsást (696 m) és a Holló-kőt (685 m) látjuk.

A Hangyás-bérccel kapcsolatban meg kell említenem még, hogy a meglehetősen nagy forgalmú CsóványosNagy-Hideg-hegy közötti turistaútvonalról minimális kitérővel érhető el ez a káprázatos kilátóhely, ennek ellenére nem igen láttam még olyat, hogy rajtam kívül valaki is tett volna ide kitérőt. Ez az, amire egyszerűen nem tudok magyarázatot. Pedig a Börzsöny nagyszámú gyönyörű kilátóhelyeiből sajnálatos módon igazából ez az egyetlen, amit az OKT érint.

A gerincen tovább haladva a Szabó-köveknél kínálkozik pici rálátás a Csóványosra, de az igazi körpanorámás kilátás a hegység legmagasabb csúcsán, a Csóványoson (938 m) épült geodéziai toronyból kínálkozik, amit most már hivatalosan is kilátóvá építettek át:

A különböző évszakokban készült videón érdemes megfigyelni azt is, hogy a kaldera belsejében a főgerincből kiágazó bércekből további oldalgerincek ágaznak ki, s ezáltal kisebb labirintusrendszert hoznak létre.

Mielőtt a kaldera peremén tovább folytatnánk az utunkat, az OKT mentén teszünk kitérőt a Három-hárs (787 m) gerincére, ahonnan a Szén-Patak-völgyre ill. a Szokolyai-medencére láthatunk le:

A völgytől balra a Saj-kút-bérc, jobbra meg az Égés-bérc emelkedik, Királyréttől balra a Vár-hegy (359 m) és a Szőlő-hegy (391 m) jobbra meg a Tar Péter-hegy (530 m) vonulata magasodik. Jobbközépen a Darabos-hegy (589 m) csúcsa is felismerhető.

Egy másik kitérővel a Z, majd a Pháromszög jelzésen a Pogányvárhoz (823 m) juthatunk, ahol a jelzésről kissé letérve északi irányba láthatunk el, többek között a Nagy-Mánára (707 m, képen bal oldalt), valamint már az Észak-Börzsönyhöz tartozó Bugyihóra (634 m, képen középen távolabb):

Visszatérve a Csóványoshoz, a kaldera pereme északi irányban a Z jelzésen folytatódik tovább. Azonban a Magosfa (915 m) csúcs előtt a P jelzésen érdemes újabb kitérőt tenni az előző képen látható Nagy-Mána (707 m) bércére, ahonnan visszatekinthetünk a Csóványosra:

De eltekinthetünk innen keletre is:

Oldalt a Pogányvár gerincének a végét, szemben a Dobogó-bércet (640 m), mögötte a Kis-Mána (604 m) bércét láthatjuk, amely mögött a Magas-Börzsönyt és az Észak-Börzsönyt elválasztó Kemence-patak völgye helyezkedik el. Ez utóbbi völgyön is túl meg már az Észak-Börzsöny belső vonulata magasodik a 662 m magas Kámor csúccsal.

Az előző képen látható Dobogó-bércről (amelyen a Knégyzet jelzés vezet) is van kilátás a Nagy-Mána (707 m) bércére:

Még mielőtt visszatérnénk a Z jelzésre, érdemes a Pnégyzet jelzésen is kitérőt tenni a Rakottyás-bércre (665 m), ahonnan a Nagy-Mána (707 m) csúcs feletti Sasfészek-bércre láthatunk rá:

Visszatérve a főgerincre, a Magosfának (915 m) a másik elnevezése Tátralátó csúcs, azonban aki a Tátrát szeretné látni, annak kristálytiszta időben is inkább a Csóványost ajánlom.

Viszont a kaldera belső oldalában lévő bércekről jelzetlen és fokozottan védett területén is nyílik szép kilátás.

Viski-bércről (665 m) és a Mogyorós-bércről (776 m) is északról láthatunk rá a Nagy-Hideg-hegyre (865 m), valamint a Hangyás-bérc (863 m) oldalára, az utóbbiról meg még a Viski-bércre is:

Folytatás: http://www.turatar





*** Túratárs.com - Túra és Túratárs kereső közösségi oldal ***

Rendszerünkön keresztül a túrát és egyéb outdoor programokat kedvelő emberek megismerkedhetnek egymással, közös túrákat szervezhetnek melyet a túranaptárban helyezhetnek el vagy együtt csatlakozhatnak egyéb szervezett túrákhoz. Az oldalon lehetőség van saját profil kialakítására, melyen keresztül a tagok bemutatkozhatnak egymásnak, illetve feltölthetik kedvenc túrafotóikat. A kapcsolatfelvételről üzenőrendszer és chat gondoskodik.