Túra és Túratárs kereső közösségi oldal
Üdv a Túratárs-on, jelenleg Vendégként vagy itt. Jelentkezz be vagy Regisztrálj itt <<<
TÚRATÁRS CHAT | RAKJ A KEDVENCEKBE
TÚRABLOGOK  
 

Csúcspanorámák, kilátások (Magyarország 9./ Cserhát 2., Mátra)
2017/10/16 18:55:14 Küldte: Ervin

Ez a cikk a http://www.turatars.com/blog/view/id_2163/title_Csucspanoramak-kilatasok-Magyarorszag-5//%20title= blog folytatása.

Cserhát (folytatás)

Sas-bérc (469 m): a Központi-Cserhátnak nagyjából a közepénél lévő csúcs, amelyen egykori vadászkastélyból kialakított gyönyörű, műemlék jellgű kilátó található, az ország szerintem legszebb kilátóépülete ez, hátránya, hogy csak a nyári félévben hétvégi napokon van nyitva. A kilátás is gyönyörű belőle mind nyugatra a korábban ismertetett Szanda-hegyre (529 m), Berceli-hegyre (477 m), Naszályra (652 m), Visegrádi-hegységre és Börzsönyre;...

...mind keletre a Kelet-Cserhát kettős gerincére és a Mátrára:

Kelet-Cserhát közelebb eső gerincének a legmagasabb csúcsa a Bézma (513 m), a távolabbi gerinc meg a Tepke-vonulat (567 m), aminek a legmagasabb csúcsa a Purga (575 m).

Egy videó is innen: https://youtu.be/v1oSf0J-kbU.

Dobogó-tető (517 m): a híres Hollókőtől délnyugatra helyezkedik el, a tetején egy geodéziai torony is van, ahonnan a körpanoráma: https://youtu.be/-5CwCmDJnEI

Tepke (567 m): a Cserhát legkeletibb gerincén lévő csúcs, amelyen egy épített kilátó található gyönyörű szép körpanorámás kilátással (a videó második része a gerinc északi végénél a Nagybárkány és Sámsonháza feletti Csüd-hegyen (368 m) készült, ami egy gyönyörű körpanorámás természetes kilátóhely):

Innen szintén belátható a Cserhát hegyei ezúttal keletről:

A képen előtérben bal oldalt a Bézma (513 m) csúcs, jobb oldalt a Nagy-Mező-hegy (445 m), és a Bükk-hegy (455 m) helyezkedik el. Távolabb a Központi-Cserhát, még távolabb a Szanda-hegy (529 m) kettős csúcsa és az utóbbitól még távolabb a Naszály (652 m) is felismerhető. Másik irányba eltekintve Pásztóra és a Mátrára is gyönyörűen ráláthatunk nyugatról:

A képen jobb oldalt a Muzsla-gerincet bal végén Nyikom (764 m), középen Muzsla (805 m) csúcsokkal; bal oldalt az Óvár (753 m), az Ágasvár (789 m, avatott szem egyértelműen fel tudja ismerni ), azon túl meg a Mátrabérc gerince és a Galya-tető (965 m) látható.

Mátra

Szűkebb hazánk két legmagasabb hegyét (KékesGalya-tető) tartalmazó hegység, szerkezetileg viszonylag egyszerű, egy hosszú gerincvonulatból áll (ezen fut végig a Mátrabérc TT útvonala), ami a GalyatetőNyikom-nyereg között kettős gerinccé (főgerinccé és mellékgerinccé) válik, és ebből természetesen számos oldalgerinc ágazik ki, emellett előhegyek is vannak a hegység előterében. Érdekesség, hogy Budapestről közösségi közlekedéssel a Mátrába gyorsabban eljuthatunk, mint a Visegrádi-hegység egyes részeihez.

Először a fő- és mellékgerinc kilátóhelyeit mutatom be.

Muzsla-gerinc (más néven Nyugati-Mátra): gyönyörű bükkös borította gerinc legmagasabb csúcsáról (Muzsla805 m) ugyan nincs kilátás, viszont a gerinc több pontjáról is nyílik kilátás keleti irányba, a legszebben talán a déli végén lévő Nagy-Koncsúr (640 m) csúcsról:

A képen balról jobbra láthatjuk a Tót-hegyes (815 m), a Világos-hegy (708 m), a Káva (616 m) ás a Havas (599 m) csúcsokat. Távolban (képen középtől jobbra) a Gyöngyös fölötti Sár-hegy (500 m) is feltűnik. A csúcsról nyugati irányba is elláthatunk, a videóban még felvidéki hegyek is szépen felismerhetőek:

A gerinc északi részén lévő Ólom-tetőről szemléltethetjük talán legjobban a Mátrának a korábban említett Nyikom-nyeregGalyatető közötti fölkör alakú mellékgerincét:

A kép bal szélén felismerhető a főgerinchez tartozó Óvár (754 m) és Ágasvár (789 m) csúcs hegye, amelyeket a Mátrabérc gerince követ. A félkörívű mellékgerinc jobb oldalon a Tót-hegyes (815 m) csúcsánál éri el a legmagasabb pontját, bal oldalt közvetlenül szemben meg a Szalajkás-tető (686 m) látható. A fő és a mellékgerinc közötti fennsíkos területen helyezkednek el Magyarország legmagasabban lévő települései. Távolban balközépen a Galyatető (965 m), jobbközépen a Kékestető (1014 m) tömbjei is jól felismerhetőek.

Megemlítendő még a nyugati gerinc északi végénél lévő Nyikom (764 m) csúcson, magántulajdonban lévő Gortva-Jójárt nevezetű kilátó is, amelyből minden irányban gyönyörű kilátás tárulkozik elénk, azonban sajnos csak üvegen keresztül, így minőségi fénykép- és videófelvétel készítése nem igen jöhet szóba, de ennek ellenére negyon ajánlom a kilátó felkeresését, még ingyenes is.

Tovább folytatva az utunkat a Nyikom-nyeregtől előbb a mellékgerincen, a Tót-hegyes (815 m) csúcsig több kilátópont is akad döntően szintén keleti irányban, ezek közül a legszebb talán a Szalajkás-tető (686 m), ahonnan újra ráláthatunk az Óvár (754 m), az Ágasvár (789 m) csúcsokra és a Mátrabérc vonulatára:

Tót-hegyes (815 m) csúcsról nincs kilátás, viszont a csúcsból délre kiágazó oldalgerincen lévő Világos-hegy (708 m) nem csak a Mátra, hanem egész Magyarország egyik legszebb kilátátócsúcsa. Mivel ez a Gyöngyöstarjántól északra lévő gyönyörű hegycsúcs viszonylag távol esik az OKT-tól, így (érthetetlen módon) sokan nem ismerik, amikor túrákon túravezetőknek említettem ezt a hegyet, mindig visszakérdeztek, hogy ez merre van, mert még nem hallottak róla, és valóban még hétvégén sem találkoztam a hegy környékén sem emberrel. Pedig ez lehetne a Mátra legfelkapottabb helye:

Érdemes a videót megnézni, hiszen szinte kristálytiszta időben készült.

Kettő kép is innen, az elsőn a Kékes (1014 m) tömbje látható, jobbközépen a Sástói-kilátó is megfigyelhető:

Másodikon pedig nyugatra láthatunk el:

Bal oldalt a Havas (599 m), középen a Káva (616 m), távolabb középtől balra a Nagy-Hársas (509 m), jobb oldalt a nyugati gerinc látható bal szélen a Nagy-Koncsúr (640 m), középen a Muzsla (805 m), jobb szélen a Vörös-kő-bérc (738 m) és Nyikom (764 m) csúcsokkal.

Visszatérve a főgerincre, Mátrakeresztes után (ahol a Kövicses-patak megszakítja a főgerincet) az első jelentősebb kilátóhely az Ágasvár (789 m), amely talán az egyik legszebb magyarországi hegycsúcs, különösen Pásztó felől néz ki nagyon "dögösen". A tetejéről tiszta időben fantasztikus kilátás nyílik mind nyugatra (Cserhátra és Börzsönyre), mind északra (Karancsra és Medvesre):

A videó második részében az Ágasvártól északnyugatra, Tar közelében lévő Farkaslyuk-tető (468 m) egyik kilátóhelyéről láthatunk ki. A csúcs alatt található Magyarország egyik legszebb, egyik leghosszabb és egyik legvadregényesebb, sziklakapukkal tarkított szurdokvölgye, a Szakadás-gödör. Mivel jelzett turistaút nem vezet benne, így kevesen ismerik, pedig van olyan szép, mint a Rám-szakadék. A tetejéről pedig szép kilátás nyílik a Mátra gerincére, többek között az Ágasvár (789 m) és az Óvár (754 m) csúcsokra:

Továbbhaladva a Mátrabérc gerincén, annak keleti végénél, Mátraszenlászló felett a Vörös-kő (781 m) csúcson található egy épített kilátó, ahonan a fáktól még éppen ki lehet látni, a videó második része télen egy januári anticiklon idején készült, amikor egészen a Magas-Tátráig el lehetett látni:

Mátraszentlászló fölött a sípálya közelében van egy természetes kilátóhely is, ahonnan a Mátra nyugati részén túl akár a Börzsönyig is elláthatunk:

Galya-tető (964 m): Magyarország második legmagasabb hegye (de nem a 2. legmagasabb csúcsa, az a Kékes tömbjében lévő Hidas-bérc), ezen hegytömbben van a Péter hegyese csúcs (960 m) is rajta egy épített kilátóval, amelyről régebben csak északra nyílt róla kilátás:

Lent Mátraalmás település helyezkedik el, távolban pedig szinte teljes terjedelmében belátható a Karancs-Medves hegyvidéke, amelynek bal végénél a Karancs (727 m) csúcs, attól jobbra a Sátor-csúcs (660 m) kiemelkedése, a Medves-fennsík (637 m) és a Pogányvár (578 m) látható. Képen a Karancs előtt a Somlya (584 m), a Medves előtt meg a Szilvás-kő (625 m) (képen alig) vehetőek ki, jobb szélen közelebb a Bárnától keletre lévő Nagy-kő (519 m), távolabb meg az Ajnácskőtől keletre lévő Ragács (537 m) csúcsok láthatóak.

Amióta megmagasították a Péter-hegyesén lévő kilátót, azóta lényegében körpanorámás kilátás nyílt innen is:

Ezáltal a Mátra gerincének keleti része innen lett a legjobban belátható szinte teljes egészében:

Közvetlenül előttünk a Mogyorós-orom (842 m) látható, azt követi a Csór-hegy (730 m), - alatta a Csór-réti-víztározóval -, majd a Kékes (1014 m) tömbje. Kékestől keletre a Sas-kő (898 m) gerince, majd a Nagy-Szár-hegy (743 m), Cserepes-tető (734 m) kettőse, még keletebbre a Szederjes-tető (675 m) gerince, majd a gerinc végén a Remete-tető (610 m) és a Gazos-kő (507 m) gerincei bontakoznak ki.

Galyatetőtől keletre a most már végre a gerincre átterelt OKT útvonalán több kilátóhely is akad Parádsasvár környékére, közülük talán a Csór-hegy gerincén lévő Vércverés (699 m) csúcsról van:

Távolban a Bükk sziluettje is kivehető.

Kékes (1014 m): hazánk (de nem az Északi-középhegység) legmagasabb, egyetlen 1000 m-t meghaladó csúcsa, amelyről sípályák révén természetes kilátóhely is akad, és a tévétorony alsó teraszáról körpanorámás kilátásban is lehet részünk:

Kettő kép is a Kékesről, az elsőn a Mátra nyugati részére láthatunk el:

Balról jobbra haladva a Havas (599 m), a Nagy-hársas (509 m, távolabb), a Világos-hegy (709 m), a Tót-hegyes (814 m), a Muzsla gerincét (805 m), a Nagy-Átal-kő, (823 m), a Piszkés-tető (944 m), és a Galya-tető (965 m) csúcsokat láthatjuk.

Második képen meg északi irányba láthatunk el a Karancs, a Medves és a Heves-Borsodi-dombság vonulataira, valamint a Felvidék hegységeire (bal oldalt a Polyánára, távolban a Tátrák is feltűnnek):

Még mielőtt a főgerincen tovább folytatnánk az utunkat keletre, érdemes (legalább képzeletben) kitérőket tenni a Kékes hosszúra nyúlt déli oldalgerincein is, hiszen azokon is adódnak kilátóhelyek (pl. Kecske-bércRemete-bérc, Hidas-bérc), amelyek közül a Négyeshatár (801 m) a legjelentősebb, hiszen onnan parádés rálátás nyílik keletre a főgerinc Sas-kő (898 m, képen bal oldalt) és (a képen középtől jobbra lévő) Nagy-Szár-hegy (743 m), Cserepes-tető (734 m), Szederjes-tető (675 m) közötti szakaszára, valamint a belőlük kiágazó hosszú déli oldalgerincekre:

Emellett Mátrafüred környékén számos épített kilátó is van, közülük kilátás szempontjából a Sástói- és a Kozmáry-kilátók az említésreméltóak:

Sas-kő (898 m): Kékestetőtől keletre lévő sziklakilátóhely kelet felé:

A képen előtérben a Kis-Sas-kőt (830 m, aminek az északi végén van a Disznó-kő), mögötte a Cserepes-tető tetejét (734 m), azon is túl meg a Szederjes-tetőt (674 m) láthatjuk, amelyek alatt megfigyelhető egy kőbánya, nos, egykoron abban dolgoztak az internáltak.  Balközépen lent Recsk település, távolban meg a Bükk vonulatai láthatóak.

Egyesített videó a Kis-Sas-kőről (830 m) és a Disznó-kőről (735 m):

Nagy-Szár-hegy (743 m): Keleti-Mátra legmagasabb csúcsa a főgerincen, ami remek kilátóhely nyugati és déli irányba:

Jagus (620 m): Domoszlói-kaputól keletre emelkedő hegycsúcs, amelyről tiszta időben beláthatjuk szinte az egész Karancs-Medves hegységeket és a Heves-Borsodi-dombságot:

A képen előtérben a kissé szomorú múltról nevezetes recski kőbánya látható, attól távolabb a Hegyes-hegy (455 m) emelkedik, egészen távol bal oldalt a Karancs és a Medves hegységek tűnnek fel, jobbközépen távolban megfigyelhető egy 4-es kúp, nos azok a Heves-Borsodi-dombság legmagasabb csúcsai, az első valószínűleg a Köböl vára (520 m), a második az Ökör-hegy (541 m, a hegység legmagasabb pontja), a harmadik a Vermes-hát (511 m), a negyedik meg a Vajdavár (530 m).

Gazos-kő (507 m): a Mátra gerincének keleti végénél lévő hegycsúcs, ahonnan szintén északra nyílik gyönyörű kilátás:

A képen szintén Recsk település látható.


Sár-hegy (500 m): a főgerinctől délre, Gyöngyös mellett elterülő, különálló hegytömb, ami valószínűleg az egykori vulkáni kalderának a maradványa. Mivel füves a hegy nagy része, így kilátóhelyekben bővelkedik, a legszebb talán a főcsúcs előtt lévő Cseplye-tetőről (484 m):

Egy panorámakép is innen, aminek a közepe sajnos nem lett éles:

A kép bal szélén a Nagy-Hársas (509 m) látható, azt követi a Havas (598 m), majd távolban a Muzsla-gerinc is felsejlik, a képen ezt követi a Világos-hegy (709 m), a Tót-hegyes (815m), majd a Győr-hegy (831 m), Nagy-Átal-kő (823 m) csoportja, aminek a folytatása a Galya-tető (964 m) tömbje. Jobb oldalon értelmszerűen a Kékes (1014 m) hosszú nyúlványa látható, jó szemmel az egyik bércen a Sástói-kilátót is fel lehet ismerni.

Folytatás: http://www.turatars.com/blog/view/id_3510/title_Csucspanoramak-kilatasok-Magyarorszag/





*** Túratárs.com - Túra és Túratárs kereső közösségi oldal ***

Rendszerünkön keresztül a túrát és egyéb outdoor programokat kedvelő emberek megismerkedhetnek egymással, közös túrákat szervezhetnek melyet a túranaptárban helyezhetnek el vagy együtt csatlakozhatnak egyéb szervezett túrákhoz. Az oldalon lehetőség van saját profil kialakítására, melyen keresztül a tagok bemutatkozhatnak egymásnak, illetve feltölthetik kedvenc túrafotóikat. A kapcsolatfelvételről üzenőrendszer és chat gondoskodik.