Túra és Túratárs kereső közösségi oldal
Üdv a Túratárs-on, jelenleg Vendégként vagy itt. Jelentkezz be vagy Regisztrálj itt <<<
TÚRATÁRS CHAT | RAKJ A KEDVENCEKBE
TÚRABLOGOK  
 

Csúcspanorámák, kilátások (Magyarország 11./Bükk 1.)
2017/12/25 21:54:31 Küldte: Ervin

Ez a cikk a http://www.turatars.com/blog/view/id_3510/title_Csucspanoramak-kilatasok-Magyarorszag/ blog folytatása.

Bükk

Magyarország legmagasabb átlagmagasságú (de a két legmagasabb hegy nem itt, hanem a Mátrában található), látnivalókban talán leggazdagabb, és turisztikailag talán legfelkapottabb hegysége. Az Északi-középhegység picit idegen tagjaként alapvetően mészkőhegység, de van neki vulkanikus része is.

Alapvetően három fő részre osztható: Déli-BükkBükk-fennsík (Garadna-patak további két részre, a Nagy-fennsíkra és a Kis-fennsíkra osztja), Északi-Bükk.

Déli-Bükk

Hór-patak további két részre tagolja, Délnyugati- és Délkeleti-Bükkre, az előbbit a Tárkányi-medence még további két részre osztja.

Délnyugati-Bükk Tárkányi-merdencétől nyugatra eső kilátóhelyei (amikről tudok) alapvetően az OKT Sirok és Bélapátfalva közötti szakaszán helyezkednek el.

Törökasztal: közvetlenül a Siroki várral szembeni sziklaképződmény, ahonnan visszatekinthetünk Sirokra és a Mátrára,...

...valamint a Bükkre is rátekinthetünk nyugatról:

A képen előtérben a Délnyugati-Bükk Tárkányi-medencétől nyugatra eső vonulatait, távolban bal oldalt a Bükk-fennsíkot, jobboldalt a Déli-Bükk Tárkányi-medencétől keletre eső gerincét láthatjuk a 669 m magas Várheggyel.

Egy videó is innen: https://youtu.be/UolILDLatiw.

Major-tető (369 m): a festői környezetben lévő, hazánk egyik legszebb hegyi faluja, Szarvaskőtől délre lévő hegycsúcs, amelyen egy épített kilátó van gyönyörű körpanorámás kilátással:

Egy kép is innen, amelyen láthatjuk Szarvaskő települést, valamint a föléje magasodó Vár-bércet és az attól is magasabban lévő Tardos-bércet. A településtől északra látható az Eger-patak szorosa is, abban kanyarodik az Eger-Ózd közötti 25-ös számú főút, valamint megfigyelhető az Eger-Szilvásvárad közötti vasútvonal egyik alagútja is. Talán a képen is érzékelhető, hogy miért is sajnálatos ezen vasútvonal teljes leépülése.

Tardos-bércSzarvaskőtől északra emelkedő bérc, ahonnan nagyon szépen láthatjuk Szarvaskőt, a Major-tetőt (369 m) és az Eger-patak szorosát, amely a Déli-Bükköt még további részekre taglalja.


Tardos-hegy (504 m) gerincén továbbhaladva visszanézve távolban Eger városa is feltűnhet:

Délnyugati-Bükk Tárkányi-merdencétől keletre eső kilátóhelyei alapvetően az Egerből induló P jelzés mentén érhetőek el.

Nagy-Eged (536 m): közvetlenül Magyarország egyik legszebb városa, Eger mellett magasodó hegy, ami tulajdonképpen a Bükk bástyájának is tekinthető. A tetején van egy romos kilátó is, amit sajnos a mostanában jellemző nagy kilátóépítési hullámban sem hoztak helyre. Azonban a kilátó alatt vannak természetes kilátóhelyek is, ahonnan ráláthatunk Egerre,...

...a Mátrára (képen bal oldalt a Kékestető, jobb oldalt a Galyatető tömbjei),...

...Felnémet településre, a Délnyugati-Bükk Tárkányi-medencétől nyugatra eső vonulatára, valamint a távolban lévő Heves-Borsodi-dombság és a Karancs-Medves vidékére is:

Tárkányi-medencét a Felsőtárkány településsel, és a Bükk-fennsíkot viszont régen a kilátóból lehetett jól belátni:

A képen jobb oldalt a Várhegy (669 m) látható, amiről viszont nincs kilátás.

Kövesdi-kilátóVárhegy csúcstól északkeletre a nevével ellentétben ez természetes kilátóhely délkeleti irányba:

Az első képen bal oldalt még a Déli-Bükk déli nyúlványait bal szélen az Ódor-hegy (661 m) és a Mákszem (622 m) csúcsokkal, jobb oldalt meg Bükkzsérc települést, azon túl meg a Bükkalja vonulatát láthatjuk be.

A második képen meg előtérben a Cseres-tető (497 m), távolban meg szintén a Bükkalja vonulata látható, jobb szélen Noszvaj település vehető ki.

Déli-Bükk gerincén továbbhaladva tarvágás által a Bükk-fennsík déli peremére (köveire) is gyönyörű rálátás kínálkozik:

A képen távolban balról jobbra a Bélapátfalva melletti Bél-kő (815 m), a Messzelátó (855 m), Sándor-hegy (870 m) kettőse, Őr-kő (880 m), a Pes-kő (857 m) sziklafala, Cserepes-kő (823 m), Sima-kő, majd jobb oldalon a Tar-kő (950 m) ismerhetőek fel.

Tábor-hegy (602 m): a csúcs alatt szintén tarvágás által a Bükk leghosszabb völgyének, a Hór-völgy északi részére, valamint távolban a Bükk-fennsík keleti részére nyílik rálátás:

Ódor-vár: a Déli-Bükköt kettéválasztó Hór-völgy talán innen látható be teljes hosszában legjobban:

Tehát innen a Hór-völgy déli része is belátható:

Őr-parlag (559 m): az előzőektől északabbra, szintén a Hór-völgy fölé emelkedő, jelzetlen utakon elérhető gyönyörű kilátóhely:

A videó 58. másodpercétől a következőben tárgyalt Kupán-tetőről látható kilátás.

Hór-völgy és a Szinva-patak által közrefogott Délkeleti-Bükk jelentős része egykoron tudtommal katonai terület volt, így annak örökségeként relatíve kevés jelzett turistaút hálózza be manapság is, emiatt ezt részt kevésbé "fedeztem" még fel.

Kupán-tető: közvetlenül a Hór-völgy bejárata fölé keletről magasodó, szintén jelzetlen ösvényen elérhető füves hegytető, talán innen láthatjuk be egyben az egész Bükkalját (a képen a Cserépfalutól keletre emelkedő 300-as vonulatait):

Kőlyuk-galya (720 m): a Délkeleti-Bükk legmagasabb pontja Bükkszentkereszttől délre, amelynek a fő jellegzetessége, hogy a csúcson egy dolina található, talán a neve is erre utal. A csúcstól tovább haladva kelet felé egy füves gerincről nyílik szép kilátás délkeleti irányba:

Bükkszentkereszttől északra a falu fölötti sípálya tetejénél van egy épített kilátó is, ahonnan gyönyörű körpanorámás kilátás nyílik:

Egy kép is innen...

...amelyen Bükkszentkereszt települést láthatjuk, valamint látható a Kőlyuk-galya (720 m) is, ami a jobb oldali távolabbi hegyvonulat bal szélső csúcsa (képen középen).

A Délkeleti-Bükk (aminek az északi határa a Szinva-patakLillafüredtől délre lévő részén is van két természetes kilátóhely.

Fehérkő-lápa-tető (587 m): déli irányba, a Szinva-patak völgyére nyílik innen kilátás:

Gulicska (544 m): innen a Kis-fennsíkra és tiszta időben felvidéki hegységekre láthatunk el:

Egy videó is innen: https://youtu.be/_LMm2s_McuA.

Bükk-fennsík

Bükknek még Kárpát-medencei viszonylatban is egy különlegesen szép része, hiszen 900 m magasan többé-kevésbé valóban sík vidékről van szó számos karsztjelenséggel. A Garadna-völgy további két részre osztja, a déli Nagy-fennsíkra és az északi Kis-fennsíkra. A peremein pedig számos gyönyörű kilátóhely adódik.

Gerennavár (759 m): a Nagy-fennsík nyugati peremén túl már az Északi-Bükk területén helyezkedik el Szilvásvárad fölött, ahonnan nyugatra láthatunk el többek között a Mátrára is:

A képen szemben az Alsó- és Felső-Nagy-Verő (695 m713 m) csúcsokat, mögöttük a híres-nevezetes Szalajka-völgyet, azon is túl meg a Közép-bérc emelkedik. Távolabb bal szélen a Bélapátfalva feletti Bél-kő (815 m) is feltűnik.

Bél-kő (815 m)Bélapátfalva fölé magasodó hegy, aminek a nagy részét "sajnos" elbányászták, de így is (sőt talán ezáltal) szinte magashegyi csúcsnak néz ki, az egykori bánya fölötti csúcsról pedig szép kilátás kínálkozik mind nyugatra, mind délre:

Bükk-fennsík déli peremén az OKT mentén számos kilátóhely adódik, ami által az OKT talán (szerintem) legszebb szakaszává válik. Ezeket egy lejátszólistában gyűjtöttem össze:

Négy további kép is innen, az elsőn a Cserepes-kő (823 m) oldaláról láthatunk le a Vörös-kő-völgyre (és persze Felsőtárkány környékére is), ami a gejzírszerű Vöröskői időszakos forrásról nevezetes.

Távolban bal szélen az Ódor-hegy (661 m), jobb oldalt meg a Vár-hegy (669 m), Nagy-Eged-csúcsok (536 m), valamint Felsőtárkány települések láthatóak.

A másodikon Tar-kőről (950 m) láthatunk le a Délnyugati-Bükkre és az azt kettéválasztó Tárkányi-medencére:

A harmadik meg negyedik képeken meg Három-kőről (904 m) láthatunk le a Déli-Bükköt kettéválasztó Hór-völgyre, és az attól jobbra lévő Ódor-hegy (661 m) csúcsra,...

...valamint a Hór-völgyön túl a Délkeleti-Bükkre és azon belül is a Kőlyuk-Galya (720 m, középen lévő hegytömb bal szélén) csúcsra:

Bal oldalt távolban halványan a Tokaji-hegy (528 m) is ide "kukucskál".

Bálvány (956 m): A Nagy-fennsík északi peremén Bánkút mellett lévő csúcs, amelyen épített kilátóból csodálhatjuk a panorámát az egész Bükkben a legmagasabb pontról (Bálvány ugyan nem a Bükk legmagasabb pontja, de a kilátó teteje magasabban van 961 m-nél), bár azt hozzáteszem, hogy a Bükk csúcsainak jelentős része innen nem látható, ellenben tiszta időben remek rálátás a felvidéki hegységekre:

Kis-fennsík: lényegében Lillafüredtől északra lévő terület számos karsztjelenségekkel, főleg szép kisbarlangok alkotják, de a peremén szintén találhatóak gyönyörű kilátóhelyek.

Látó-kövek (704 m): Szentlélek fölötti, szépségében a Bükk egyik dobogós helyén lévő kilátóhelye északi irányba többek között az Északi-Bükkre, (képen a Kemenyesnye-kő, a Csondró-völgy és az Odvas-kő figyelhető meg) és az Upponyi-hegységre, (de kristálytiszta időben a felvidéki hegységekre is)...

...valamint a Bükktől északkeletre lévő Tardonai-dombságra:

Távolban a fent képen nagyon halványan a Gömör-Tornai-karszt sziluettje is felsejlik, viszont az ezen kilátóhelyen készült videón (42. másodperctől) szépen látszanak a felvidéki hegységek sziluettje is: https://youtu.be/sFT1iSAv57M.

Folytatás: http://www.turatars.com/blog/view/id_3524/title_Csucspanoramak-kilatasok-Magyarorszag/






*** Túratárs.com - Túra és Túratárs kereső közösségi oldal ***

Rendszerünkön keresztül a túrát és egyéb outdoor programokat kedvelő emberek megismerkedhetnek egymással, közös túrákat szervezhetnek melyet a túranaptárban helyezhetnek el vagy együtt csatlakozhatnak egyéb szervezett túrákhoz. Az oldalon lehetőség van saját profil kialakítására, melyen keresztül a tagok bemutatkozhatnak egymásnak, illetve feltölthetik kedvenc túrafotóikat. A kapcsolatfelvételről üzenőrendszer és chat gondoskodik.