Túra és Túratárs kereső közösségi oldal
Üdv a Túratárs-on, jelenleg Vendégként vagy itt. Jelentkezz be vagy Regisztrálj itt <<<
TÚRATÁRS CHAT | RAKJ A KEDVENCEKBE
TÚRABLOGOK  
 

Csúcspanorámák, kilátások (Magyarország 12./Bükk 2., Gömör-Tornai-karszt)
2017/12/27 19:00:57 Küldte: Ervin

Ez a cikk a http://www.turatars.com/blog/view/id_3523/title_Csucspanoramak-kilatasok-Magyarorszag/ blog folytatása.

Bükk (Folytatás)

Örvény-kő (772 m): az előzőtől északkeletre, a Jókai-emlékműnél lévő kilátóhely szintén az Upponyi-hegység felé:

A képen felismerhető a Lázbérci-víztározó és az Upponyi-szoros sziklafala is.

Magos-kő: a Bükk egyik dobogós kilátóhelye a Kiss-fennsík déli peremén a Garadna-völgy fölött (videó 42. másodpercéig):

Szeleta-tetőLillafüred fölötti hegy a Kis-fennsík délkeleti pereménél, amelynek az oldalában a Szeleta-barlang előtt felülről láthatunk rá Lillafüredre:

Északi-Bükk

Bükk-fennsíktól északra húzódó terület, amelynek a fő-fő jellemzője a nagyobb számú mészkősziklaszirtek, ezáltal ez a terület kilátóhelyekben meglehetősen gazdag. Emellett mind Egertől. mind Miskolctól kissé távolabb van, így ez a rész jóval nyugisabb, nekem mindenképp ez egyik kedvenc bükki területem.

Buzgó-kőBükki K mentén, ahonnan különösen nyugatra kínálkozik szép kilátás a Kemenyenye-kő...

...és az Upponyi-hegység felé,...


...de lényegében körpanorámás hely:


Odvas-kő (557 m): Csondró-völgy fölött (keletre) lévő sziklaszirt, ahonnan a Kemenyesnye-követ még közelebbről láthatjuk:


A videóban ráláthatunk a Kis-fennsík északi oldalára is:


Kemenyesnye-kő (638 m): szintén a Csondró-völgy felett, az Odvas-kővel (557 m) átellenes oldalon lévő sziklagerinc, ahonnan keleti irányba nyílik kilátás:



A kép közepén a Csondró-völgy felett felismerhető az előbb bemutatott Odvas-kő (557 m) sziklaszirtje, mögötte a Nagy (Magas) Kacsitán csúcs, ami háta mögött balra az előbb tárgyalt Buzgó-kő is kikandikál. Még távolabb a Kis-fennsík látható középen az Örvény-kővel (764 m). Bal oldalt távolban a Tardonai-dombság látszódik. Jobb oldalt szemben meg a Kerek-hegy (653 m) oldala látható. Még egy kép innen, amelyen déli irányba láthatunk el:


Előtérben szintén a Kerek-hegy (653 m) másik oldalát, távolban bal oldalt a Kapu-bércet (722 m), középen a Nyárjú-hegyet (889 m, amely oldalában van a Nyír-kő), jobb oldalt meg valószínűleg a Bálványt (956 m) láthatjuk. Egy videó is innen:


Kapu-bérc (722 m): innen az Északi-Bükknek a Kemenyesnye-kő gerince által eddig takart részére láthatunk rá többek között a a Bükk egyik "ékköveire", a Kisvár (594 m) természetes sziklaképződményére és a Dédesi várra (képen jobb oldalt):



Nyír-kő (710 m): innen szintén szép kilátás a Kisvár és a Dédesi vár és a Vár-völgy környékére:


Vásárhely-kőKisvártól (594 m) északra a KL jelzés mentén lévő kilátóhely északnyugati irányba az Upponyi-hegység nyugati nyúlványára valamnit a Heves-Borsodi-dombság keleti részére:


Kisvár (594 m): amint már említettem, nemcsak a Bükk, hanem egész hazánk egyik legimpozánsabb sziklacsúcsa gyönyörű körpanorámás kilátással:


Kisvárról még annyit, hogy hivatalosan nem szabad rá felmászni, és a költési időszakban tényleg nem is illik!

Dédesi vár: mint várrom, nem igazán jelentős, viszont remek kilátóhely a Kisvárra (594 m) és a Bükk északi részére:


Jobbközépen szemben a Kisvárt (594 m), jobb oldalt távolban a Nagy-fennsík szélét a Bálvány (956 m) csúccsal, középen a Nyárjú-hegy (889 m) gerincét (alatta a Nyír-kőt), bal oldalt távolban a Kis-fennsík szélét (alatta a Kapu-bércet), bal szélen meg a Szentlélek-hegy (647 m) oldalát láthatjuk.

Mála-bérc: Nagyvisnyó és Bálvány (956 m) között a Z+ jelzésen lévő kilátóhely a Heves-Borsodi-dombság keleti részére:


Upponyi-hegység

Bükktől északnyugatra lévő, amilyen kicsi, olyannyira különlegesen szép hegység, azáltal, hogy az OKT keresztül megy rajta, még némi ismeretsége is van. Fő látnivalója a Lázbérci-víztároló az Upponyi-szorossal és a Damasa-szakadék, de két kilátóhelye (lehet, hogy több) is van. Egyes szakirodalmak a Bükk részének tekintenek, mások viszont nem, ez utóbbi álláspontot képviselem én is.

Kalica-tető (402 m): az Upponyi-szoros felett elhelyezkedő csúcs, amely alatt egy sziklakilátóhely is van, ahonnan láthatjuk a Lázbérci-víztárolót és a Bükköt is északról (a Bükk vonulatán jobb oldalon látható torony Bánkúton van)...

...valamint az Uppony település körzetét is nyugati irányban:

Három-kő: az előzőtől északra lévő sziklakilátóhelyről szintén déli és nyugati irányba tárulkozik elénk fantasztikus kilátás a Bükkre...

...és a Heves-Borsodi-dombságra:

A képen lent Uppony település látható, távolban bal oldalon a Mátra vonulata ismerhető fel, a középtől kicsit jobbra lévő púpos hegyek a Heves-Borsodi-dombság 500-as csúcsai, jobb oldalon pedig a Karancs-Medves hegységek sejlenek fel.

Videó a Három-kőről és a Kalica-tetőről (402 m):


Gömör-Tornai-karszt

Ez "kakukktojás", mivel ez geológiailag nem az Északi-középhegység, hanem a Gömör-Szepesi-érchegység része. Ebben találhatóak Magyarország legnagyobb cseppkő-barlangrendszerei. Főbb részei:

Rudabányai-hegység: fő nevezetessége a Telekes-völgy, valamint a Rudabányai bányató, de a gerincen lévő füves tisztásoknak köszönhetően vannak neki kiltóhelyei is, ezek közül a legjelentősebbek talán a Korlát-hegy (362 m) és a Szőlőhegy (375 m), azonban én csak az utóbbin jártam, ahonnan északnyugati irányban láthatunk el a Borsodi-dombság északi és a Galyaság nyugati részére,...
 
... a képen jobbközépen távolabb lévő nagyobb kiemelkedés a Pitics-hegy (453 m), amelyen épített kilátó is van.

Galyaság: a szűkebb értelemben vett Aggteleki-karszttól délre lévő, dolinákkal teli dombvidék, fő nevezetességei a Béke-, és a Szabadság-barlang. Két jelentősebb kilátóhelye is van, az egyik a legmagasabb pontján lévő Pitics-hegyen (453 m) lévő félelmetes állapotú (de legalább nem lezárt) épített kilátó, ahonnan ugyan nem teljesen körpanorámás, de azért szép kilátás van róla, talán innen lehet Magyarországról a Magas-Tátrát is a legközelebbről látni: 


Egy kép is innen, amelyen távolban bal oldalon a Murányi-fennsík és a Vepor vunulatait, középen a Sztolica-hegységet és a Király-hegyet (1946 m), jobb oldalt pedig messze a Magas-Tátrát, szemben meg a Fertős-tetőtől (604 m) nyugatra lévő Szilicei- és Pelsőci-fennsíkokat láthatjuk:


Másik jelentős kilátóhely meg a Borház-tető (409 m), ahonnan gyönyörűen ráláthatunk a Szalonnai-hegységre (kép bal oldalán), a Rudabányai-hegység északi részére, a Cserehátra és a Zempléni-hegységre is:


Északi irányba is gyönyörű a kilátás a szemben lévő Galya-fennsíkra, a mögöttük lévő Alsó- és a Felső-hegyekre, és a Rozsnyói-hegységre:


Egy régebben készült videó is innen: https://youtu.be/5yFBg-FqsSo.

Aggteleki-karszt: ez igazából egy geopolitikai fogalom, valójában a Szilicei-fennsíknak hazánk területére átnyúló déli nyúlványai, amelynek a fő-fő nevezetességei a Baradla-barlangrenszerKossuth-barlangVass Imre-barlang. Emellett persze a felszínen is akadnak látványos részek, például a Hucul ménes karámjánál, ahonnan szépen ráláthatunk a hegység Magyarország területére eső legmagasabb csúcsára, a Fertős-tetőre (604 m), és az attól délre eső Szelce-völgyre:


A legjelentősebb kilátóhely azonban talán a Szögliget feletti Szád-vár (461 m) ahonnan déli irányban nyílik pompás kilátás:


A képen előtérben bal oldalt a Szilasi-, jobb oldalt meg a Galya-fennsíkokat, távolabb meg Szögliget településen túl bal oldalt a Szalonnai-hegységet, jobb oldalt közelebb a Jósva-patak völgyén túl a Galyaságot, még távolabb a Bódva áttörésén túl meg a Rudabányai-hegységet láthatjuk. Jobb oldalt távolban a Bükk-fennsík is felsejlik. Még egy kép innen a hegység belsejére, amelyen a Galya-fennsík alatti Ménes-völgyet láthatjuk teljes hosszában, továbbá a látóhatárt ismét az előbb említett Fertős-tető (604 m) zárja:


Amint látható, ezt a részt a patakok eléggé szétszabdalták, a tulajdonképpeni Szilicei-fennsík a látóhatáron túl helyezkedik el, amelyből keleti irányban két jelentős nyúlvány ágazik ki, a szlovák területen lévő Felső-hegy és a határ mentén lévő Alsó-hegy, amelyeket a Torna-patak választ ketté. Az Alsó-hegy szélénél helyezkedik el a Szád-vár is.

Egy összevont videó is innen és a Hucul ménes karámjától, amelyen az előző képeken túl egy kicsit szélesebb látókörben nézhetünk szét:


Az Alsó-hegy oldalában további kilátóhelyek is vannak, ezekből én az OKT mentén, a Szőlős-fej-kert közelinél jártam, ahonnan Bódvaszilasra és a Szalonnai-hegységre láthatunk rá, amelynek az északi végében helyezkedi el az Esztramos-hegy.



Szalonnai-hegység: fő nevezetessége a Rákóczi-barlang. Mivel ez már a Bódva folyótól keletre van, így ez már az Északi-középhegységhez is sorolható. A hegység két végénél vannak jelentős kilátóhelyek.

Az északi végénél az Esztramos-hegy emelkedik különállóan, és abban helyezkedik el sok más barlang mellett a Rákózci-barlang is. A tetején egykoron bánya üzemelt, ami sajnálatosan óriási károkat tett a barlangokban, viszont ezáltal remek kilátóhely jött létre (persze most a létrejött természeti előny nem igazán van egyensúlyban az okozott károkkal).


Egy kép is innen, amelyen nyugatra láthatunk el a Jósva-völgybe, valamint az attól délre emelkedő Galyaságra, ill. északra emelkedő Galya-fennsíkra:


A hegységnek szintén az északi részénél lévő Mile-hegy (405 m) oldaláról is remek kiltás tárulkozik elénk északi irányba:


A képen előttünk az előbb tárgyalt Esztramos-hegy látható hátulról, távolban pedig az Aggteleki-karszt három kisebb fennsíkja, a Galya-fennsík, a Szilasi-fennsík és az Alsó-hegy ismerhető fel, bal szélen a Fertős-tető (604 m) is elénk tárul.

A hegység déli végén Szalonna község felett meg a Kalackó-tető egy nagyon jelentős kilátóhely:


Innen is kettő kép, az elsőn keleti irányban láthatunk rá a Cserehátra és a Zempléni-hegység vunulatára:


A képen alattunk látható a Rakaca-víztároló (bár a kontrasz miatt kicsit nehezebben vehető ki), a mögötte lévő távolabbi vonulatban van a Cserehát legmagasabb pontja is, a Kecske-pad (340 m). Távolban bal oldalt a Zempléni-hegység Milic-csoportja, középen a Borsó-hegy (754 m), Gergely-hegy (783 m) gerince, attól délebbre a Magoska (734 m) oldalgerince, még délebbre pedig valószínűleg a Nagy-Korsós (678 m) és a Szokolya (607 m, nem a főgerincen lévő) tömbjei láthatóak.


*** Túratárs.com - Túra és Túratárs kereső közösségi oldal ***

Rendszerünkön keresztül a túrát és egyéb outdoor programokat kedvelő emberek megismerkedhetnek egymással, közös túrákat szervezhetnek melyet a túranaptárban helyezhetnek el vagy együtt csatlakozhatnak egyéb szervezett túrákhoz. Az oldalon lehetőség van saját profil kialakítására, melyen keresztül a tagok bemutatkozhatnak egymásnak, illetve feltölthetik kedvenc túrafotóikat. A kapcsolatfelvételről üzenőrendszer és chat gondoskodik.