Túra és Túratárs kereső közösségi oldal
Üdv a Túratárs-on, jelenleg Vendégként vagy itt. Jelentkezz be vagy Regisztrálj itt <<<
TÚRATÁRS CHAT | RAKJ A KEDVENCEKBE
TÚRABLOGOK  
 

Túra a vértesben
2018/01/29 20:49:21 Küldte: Turabot

Idei első kirándulásunkat egy kis tanösvény bejárással kezdjük. Abból rögtön kettőt is megnézünk. A klubdélutátnon tett javaslat alapján először a csákvári Haraszt-hegyi tanösvényt járjuk be, majd átsétálunk Gánt mellé, és a földtani tanösvénnyel ismerkedünk. Csákvár a Vértes déli határterülete, tőle délre és keletre, már csak sík terep található. A Haraszt-hegyi tanösvény legmagasabb pontja a Kerek-hegy (332m). Meredek sziklaletörések, dolomit lejtők jellemzik e tájat, a csapadékszegény területen a szubmediterrán elemek dominálnak. Melegkedvelő növényeket ismerhetünk meg, tarkítva a dolomitra jellemző ritka növényekkel. A Haraszt-hegyi Tanösvény bejárása után a Vértes lankáin átsétálva az ország hajdani talán legnagyobb bauxitbányájaként működő Hold-béli tájra látogatunk: a Gánti Földtani Tanösvényre. Ez a terület a Bagoly-hegy egykori külszíni bauxitbányája volt, mostanra Magyarország egyik legérdekesebb geológiai feltárása.

Tartsatok velünk!

FIGYELEM! A túra kiindulási és végpontja nem azonos!


Találkozó: 2018.02.04. Vasárnap, 9:30 Csákvár, Gánti út – külterület, tanösvény parkolója (a Csákvárt Gánttal összekötő út mellett, a Vízmű mellett/szemben)
Tömegközlekedéssel: Bp. Déli pu.-ról gyorsított személyvonat (960-as sz.) indul 7:30-kor (Kelenföldről 7:36-kor) Székesfehérvár felé. Székesfehérváron buszpályaudvaron átszállás a 8:35-kor Csákvár felé induló (8000/263 sz.) távolsági buszra. Csákvár, Gánti út 61-nél kell leszállni. Busz ide érkezik 9:19-re. Innen 400 m-t gyalogolva (Gánt felé) érhető el a parkoló.

Túravezető: Szenczy Ágnes


Útvonal: Haraszt-hegy – Kerek-hegyi barlangok – Német János-völgy – Vaskapu-völgy – Balás Jenő Bauxitbánya Múzeum – Gánt földtani park. Útvonal itt.

A Túra során pikniket tervezünk, sütögetni valót mindenki hozzon magával!

Táv: 11,5 km – közepes túra, össz.szintemelkedés: 258 m.


Visszaérkezés: délutáni órákban, sötétedés előtt
Költségek: útiköltség, Gánt Múzeum és tanösvény: 900 Ft/fő (teljes áru) – egyéb nem várható
Ajánlott felszerelés: Időjárásnak megfelelő réteges öltözék, sapka, sál, kesztyű(!), esőkabát, innivaló, hideg élelem, sütnivaló!
Zárt cipő, vagy bakancs, távcső, fényképező, túrabot, fejlámpa/elemlámpa, GPS.

Mindenkit szeretettel várunk!
További info: 06-20/480-9842

Képtalálat a következőre: „haraszt hegyi tanösvény” Képtalálat a következőre: „gánti tanösvény”

Közzétéve Túrakiírásaink

Címkék: Tanösvények





*** Túratárs.com - Túra és Túratárs kereső közösségi oldal ***

Rendszerünkön keresztül a túrát és egyéb outdoor programokat kedvelő emberek megismerkedhetnek egymással, közös túrákat szervezhetnek melyet a túranaptárban helyezhetnek el vagy együtt csatlakozhatnak egyéb szervezett túrákhoz. Az oldalon lehetőség van saját profil kialakítására, melyen keresztül a tagok bemutatkozhatnak egymásnak, illetve feltölthetik kedvenc túrafotóikat. A kapcsolatfelvételről üzenőrendszer és chat gondoskodik.