Túra és Túratárs kereső közösségi oldal
Üdv a Túratárs-on, jelenleg Vendégként vagy itt. Jelentkezz be vagy Regisztrálj itt <<<
TÚRATÁRS CHAT | RAKJ A KEDVENCEKBE
TÚRABLOGOK  
 


Szerbia és Bulgária határán
2019/05/20 01:04:44 Küldte: maglic

Az úgy kezdődött, hogy tavaly nyáron Szerbiában túráztunk és belekóstoltunk a Stara planina hegységbe is. Akkor határoztuk el, hogy folytatjuk a felfedezést. Május elsején térképpel és túratervekkel tértünk vissza. Nem csalódtunk mert egy gyönyörű szinte érintetlen hegységet ismertünk meg. Az érintetlenség nem csak a természeti képre vonatkozik, hanem a túrisztikai feltártságra is. A jelzett túrista utak inkább csak a térképen léteznek. A hegység központi részét leszámítva helyettük csak erdei földutak és szekérutak találhatók. Öt nap alatt nem is talákoztunk mással csak egy favágóval. 

A főgerinc észak-nyugatről húzódik dél-keleti irányba. Legmagasabb csúcsa a Midzor 2136 m magas. Az Alacsony-Tátrára emlékeztető hullámzó főgerinc csúcsai 1900 m felettiek. Joggal nevezhetjük tehát a Stara Planinát magashegységnek. A túrák nehézségét tekintve azonban közel áll egy középhegységhez. Nincsenek kitett, sziklás, mászást igénylő szakaszok. Az utak egyenletesen emelkednek a gyephavas színt főlé. Mindez a szerbiai oldalra érvényes. A kanyargó főgerinc vonala megegyezik az országhatárral. A bolgár oldalon a gerinc meredeken néhol függőlegesen szakad le a szomszédos ország felé. Erről az oldalról egyetlen út sem vezet fel.

Valamikor ezt a határt erősen őrizhették. A határkövek most is jól láthatók szabályos távolságban egymástól. Az első világháborúban szerbia és bulgária hadban állt. Erre az egykori lövészárkok emlékeztetnek. Mostanra azonban a szerb oldalon a határör laktanyákat (számszerint kettőt ) már régen leszerelték és nem használják. Kedvencem volt  bolgár oldalon egy már csak falakkal rendelkező apró épület, közvetlenül 200-250m-el a legdélibb csúcs a Kopren (1964 m) alatt. Az egykori katonai épület kitettsége a Dolomitok háborus létesítményeit idézi.

Egyedül a hegység központi része civilizált, mondhatni túlcivilizált. Itt helyezkedik a Babin zub csúcs ( szabad fordításban Banyafog ) mely egy népszerű síterep, felvonókkal és hóágyúkkal. Ide aszfaltos út vezet fel és kb 1500 magasságban egy régi és egy új építésű szálloda található. Ide nyáron is sokan feljönnek hogy megcsodálják alúlról és felűlről az óriási, vörös homokkőből felépülő sziklatornyokat. Ezek a " fogak ". A régi szállodától indul a Midzor csúcsra a legkönnyebb, legrövidebb és mint említettem jól jelzett túristaút. Magam és túratársaim ilyen könnyen még nem jutottak fel 2000 m fölé. 

Beszámolómban még sok mindenről nem írtam. A lovakról, a növényzetről, a vízesésekről, a völgyek sziklaalakzatairól. Még megemlítem az ottani a falvak népét. Még hagyományos módon próbálnak gazdálkodni, de számukra a szegénységből kivezető út csak az idegenforgalom lehet. Erre most kezdenek rájönni és ráállni. Elsősorban a régi házakat és telkeket megöröklő unokák. Ennek révén találtunk mi is jó szállást internetes oldalon. A Stara Planina most még érintetlen most kell felkeresni.

Címkék: Stara Planina Hegység

Bejegyzések 1 - 4-ig. Összes bejegyzésed: 4

maglic
2019/11/30 11:04:10

Hello Pengab!

Köszönöm az érdeklődésedet és a méltatást. A túra öt napos volt. Két nap utazással, de érkezéskor és távozás előtt is volt idő egy -egy kisebb túrára. Magam Mohácson élek. A szerbiai autópályára Sid-nél mentünk fel és Nis-nél jöttünk le. Az utazás háztól házig 8 és fél óra volt. Északi irányból Horgostól nagyjából ugyan az a táv mint Sid felől. Ehhez a magyarosszági táv adódik hozzá.       Üdv pengab
2019/11/30 10:33:32

Nagyon jó volt elolvasni és vagyóban gyönyörű hely lehetett.  Mennyi időbe tellett ez a túrád? ߘ  Kitartʃst a tovCbbiakhoz. VCrjuk a beszCmolCkat. ӰߘCsindrel
2019/06/10 17:36:03

Kedves Maglic,

csatlakozom az előttem szólóhoz: felkeltette az érdeklődést rövid leírásod. Ha visszamennél, hirdesd meg! :-)pavluxek
2019/05/27 14:16:00

Ha kétszer-háromszor többet írnál erről, azt is szívesen olvasnánk.
*** Túratárs.com - Túra és Túratárs kereső közösségi oldal ***

Rendszerünkön keresztül a túrát és egyéb outdoor programokat kedvelő emberek megismerkedhetnek egymással, közös túrákat szervezhetnek melyet a túranaptárban helyezhetnek el vagy együtt csatlakozhatnak egyéb szervezett túrákhoz. Az oldalon lehetőség van saját profil kialakítására, melyen keresztül a tagok bemutatkozhatnak egymásnak, illetve feltölthetik kedvenc túrafotóikat. A kapcsolatfelvételről üzenőrendszer és chat gondoskodik.