Túra és Túratárs kereső közösségi oldal
Üdv a Túratárs-on, jelenleg Vendégként vagy itt. Jelentkezz be vagy Regisztrálj itt <<<
TÚRATÁRS CHAT | RAKJ A KEDVENCEKBE
TÚRABLOGOK  
 

Menjünk, vagy ne menjünk a hegyekbe?
2020/11/12 05:23:17 Küldte: Gejza

Napok óta azon rágódok, hogy a jövő heti három és fél napos DDK túrámmal mi legyen?


Koromnál fogva állítólag a „veszélyeztetettek” csoportjába tartozom. Én azonban ezt egy kicsit másként ítélem meg, mint amiket a média ír róla. Azt gondolom, hogy akinek van valami egyéb krónikus nyavalyája az kortól függetlenül nagyobb veszélyben van. Annyiban igazuk van, hogy többnyire az idősebbeknek vannak egyéb betegségeik. Aki viszont rendszeresen mozog, járja a hegyeket és nincsen elhízva, ha el is kapja a kórságot, nem lesz vele több baja, mint egy átlagos megfázással.


Ugyan akkor, ha egy 18-38 év közötti – egyébkén egészséges szervezetű – fiatal állandó túlórát vagy másodállást vállal, s alig várja a hétvégét, hogy végre kipihenhesse magát, de akkor meg elmegy bulizni, mert a sok meló mellett a kikapcsolódás is jár neki, akkor ugyanolyan veszélyeztetett lehet, mint a krónikus beteg!


Tavasszal úgy gondoltam, ha a várost magam mögött hagyom és kimegyek az erdőbe, kisebb az esély a fertőzésre. A túratársak közül, aki náthás, köhög, vagy a gyerekét hazaküldték az iskolából, és így ő is karanténba került, úgy sem jön velünk.


Azóta alaposan megváltozott körülöttünk a világ. A fertőzés második hulláma sokkal durvább, mint a tavaszi. Valaki hívott hétfőn, mit szólok a szigorításokhoz? Azt mondtam várok pár napot, mert tavasszal is a Miniszterelnök úr egyik este azt mondta, feloldják a kijárási tilalmat, de másnap reggel a Tiszti főorvos asszonytól már azt hallottuk, hogy ez csak a vidékre vonatkozik, Budapestre NEM!


Aztán felgyorsultak körülöttem az események: A csapat másik felének – akik most hétvégén mentek volna Bozsokra - a vírusra hivatkozva visszamondták a szállásfoglalásukat.


Fiam hívott, hogy tíz hónapos kis unokám lázgörcsben vergődik a padlón, s a kihívott mentő orvos covid fertőzést állapított meg nála. Anyjával együtt bevitték a Dél-Pesti kórház Covid osztályára. Fiam és menyem is fertőzött. Pedig hogy vigyáztak. Minden szabályt betartottak, és még is…


Felhívtam a mi szállásunkat, az is Bozsokon van, de ők várnak minket. ??? A másik házban ugyanis közös konyha van, itt meg minden szobához külön-külön főzési lehetőség…


-------------------     --------------


Aludtam rá egyet és most már kezdem érteni a rendelkezések logikáját:


Színház, mozi, hangverseny, előadóterem és az éttermek zárva, de az egyéni sportolás megengedett, sőt ajánlott!

Szállodák csak üzleti ügyben fogadhatnak vendéget, de a vendégházakról nem szóltak. Tehát, az megengedett!


A baj csak ott van, hogy a többnapos túrák szerves része az esti közös vacsora. Utána a beszélgetés és játék… és ez már maszkban SEM megengedett!


Egy napra a közös háztartásban élő család elmehet együtt az erdőbe, de a gyerek osztálytársa, vagy más személy már NEM mehet velük!


Nyolcan – tízen külön-külön elmehetünk erdőt járni. Csak hogy ott beszélgetni is szoktunk egymással. A korábbi túrák fotóit vissza nézve látható, hogy az emberek egymás mellett haladva tereferélnek. Szó sincsen a 1,5.- 2 méter távolságtartásról. Továbbá a maszkot is csak a futók és az egyedül túrázók vehetik le.


Vidám dolog lesz – mondjuk – a Csóványosra maszkban felmenni.

Még ennél is rosszabb a lemenet!

Ugyanis a maszk miatt nem látunk közvetlen a lábunk alá. Így hamarabb eleshet valaki.

A szemüvegeseknek még rosszabb az üveg párásodása miatt…


-----------------------------               ----------------------


Nem folytatom. Lemondom a február végéig tervezett valamennyi túrámat.


Aki akar egyedül, vagy a párjával természetesen elmehet a DDK Kőszegi-hegység szakaszát bejárni. A szállás biztosítva van! Nem adják ki másoknak.


De inkább azt javaslom, halasszuk el, 2021 tavaszára!


Ettől függetlenül mindenkit arra bíztatok menjen egyedül, vagy a vele közös háztartásbanélőkkel, mert a bezártság nem jó.


Én is azt fogom tenni. Ugyan is fiam és menyem példájából látható, hiába érzem én magam jól, még vírus hordozó lehetek. Tudtomon kívül másokat is megfertőzhetek.


Nem azért nem fogok a következő hónapokban túrákat szervezni, mert ezt most tiltják, hanem azért, mert azzal tömeges fertőzést okozhatok.


Mind ez megfordítva is igaz: Én sem fogok semmilyen mások által szervezett csportos rendezvényre elmenni, mert nem akarok sem megfertőzödni, sem másokat megbetegíteni!


Van a Balaton-felvidéken és a déli-parton éppen elég dolgom, ahová úgy is egyedül, vagy legfeljebb egy-két ismerősömmel akartam menni.

Bejegyzések 1 - 1-ig. Összes bejegyzésed: 1

Gejza
2020/11/12 10:14:34

Egyik barátom az imént hívott, hogy a tegnap megjelent "Magyar közönyben" már nem szállodákról, hanem szálláshelyekről írnak. Így akinek még is több napos mehetnékje van, annak a bivakolás, a sátor és a függőágy marad. Tehát, ne számítsn tömeges jelentkezőkre!
*** Túratárs.com - Túra és Túratárs kereső közösségi oldal ***

Rendszerünkön keresztül a túrát és egyéb outdoor programokat kedvelő emberek megismerkedhetnek egymással, közös túrákat szervezhetnek melyet a túranaptárban helyezhetnek el vagy együtt csatlakozhatnak egyéb szervezett túrákhoz. Az oldalon lehetőség van saját profil kialakítására, melyen keresztül a tagok bemutatkozhatnak egymásnak, illetve feltölthetik kedvenc túrafotóikat. A kapcsolatfelvételről üzenőrendszer és chat gondoskodik.