Túra és Túratárs kereső közösségi oldal
Üdv a Túratárs-on, jelenleg Vendégként vagy itt. Jelentkezz be vagy Regisztrálj itt <<<
TÚRATÁRS CHAT | RAKJ A KEDVENCEKBE
TÚRABLOGOK  
 

Kakasmandikó, avagy már itt is a divatszínt követem? :-)
2010/03/21 21:01:51 Küldte:

A tegnapi nap folyamán meglepetésemre egy új csodás környék felfedezésére indultunk egy volt túratárssal, Mikimanóval.

Kaposvárról indultunk kocsival, s Bőszénfa felé vettük az irányt úgy 11 tájban...A Szentbalázs felé mutató táblánál lefordultunk jobbra, no persze miután túlmentünk rajta, s vissza kellett fordulnunk.

A fűrésztelepnél bementünk egy sáros útra, s keresztülvágtunk egy kis hídon. Mivel megláttam pár pudrés házat, így elkezdtem azon gondolkodni, hogy vajon nem-e a kutyák fognak bennünket elkergetni kiszállás után erről a terepről, de persze egy fia lélek sem üdvözölt bennünket mikor megérkeztünk a célunkhoz. Egy tisztáson áltunk le a fűrésztelep háta mögött, kb 50 m-re a természetvédelmi területes táblától.

Mákunk volt, mert épp találkoztunk kb. 1 perc után  egy párral, akik megtömött zacskóikba medvehagymát tartogattak. Segítőkészen elmondták nekünk, hogy jobbra tartva az úton (nem a patakmeder mellett) pár száz méter után megláthatjuk azt, amit keresünk....Hogy mit is????? Egy titkos dolgot....mondaná Mikimanó....Persze Nektek elárulom...Kakasmandikót.

Az út elején számtalan más növényt megismerhettem, köztük a pettyegetett tüdőfüvet, a kisvirágú hunyort, a sárga tyúktaréjt...Rövid idő után egy kígyóval találkoztunk a fotózás közben, ami persze úgy volt kígyó, mint én. Törékeny gyíknak vagy más néven Kuszmának nevezik a hozzá értők. A kezembe vettem és megállapítottam, hogy fürgesége, most cserbenhagyta...hideg tapintatú volt és engedelmes, akárcsak én...,bár mit is tehettem volna ilyen ismeretlen terepen...követtem a túravezetőmet.

Nemsokára megláthattunk pár hóvirágot, majd a medvehagyma liget következett...Persze ilyen védett helyen ezt sem lehetett leszedni...Tehát visszafogtam magam és elvetettem a jó kis hagymás túró gondolatát.

Nem sokkal ezután jött a meglepi...egy csodás mályvaszínű, igen nőies virág, aminek a porzói sötétkék színűek és a levelei feketés lilás foltokkal tarkítottak.

Később már ligetekben tárult elénk, hóvirágokkal, s néhol májvirággal tarkítva felfelé a dombon.

Megkerülve a dombot már egy fia lilaságot sem találtunk, s visszafordulva, 5 percenként a kullancsokat magunkról letakarítva - közben hóvirág birodalomra bukkanva - szép lassan visszabotorkáltunk a kiindulópontunkhoz a patakmeder mellett.

Összegezve elmondhatom, hogy ez a nap nekem volt írva...Mindenben főnyereményt fogtam ki. A túratársam perfect volt a botanikában, a madárvilág terén, a nap sütött, s persze megismerhettem az egyik legszebb, legritkább virágát Magyarországnak.

Nektek is ilyen szuper túrát kívánok!

 

UI: A kakasmandikó Magyarországon Bőszénfán, az É-i Középhegységben és Zalalövő környékén található meg, s mint ritka növény, VÉDETT!

Címkék: Kakasmandikó





*** Túratárs.com - Túra és Túratárs kereső közösségi oldal ***

Rendszerünkön keresztül a túrát és egyéb outdoor programokat kedvelő emberek megismerkedhetnek egymással, közös túrákat szervezhetnek melyet a túranaptárban helyezhetnek el vagy együtt csatlakozhatnak egyéb szervezett túrákhoz. Az oldalon lehetőség van saját profil kialakítására, melyen keresztül a tagok bemutatkozhatnak egymásnak, illetve feltölthetik kedvenc túrafotóikat. A kapcsolatfelvételről üzenőrendszer és chat gondoskodik.