Túra és Túratárs kereső közösségi oldal
Üdv a Túratárs-on, jelenleg Vendégként vagy itt. Jelentkezz be vagy Regisztrálj itt <<<
TÚRATÁRS CHAT | RAKJ A KEDVENCEKBE
TÚRABLOGOK  
 

Perőcsénytől-Nagymarosig
2010/04/14 17:15:09 Küldte: Willy

   Eljött a szombat és eljött egy újabb túra napja. Ráadásul erre már január óta készültem. Akkor tartották a Holló-kőtől Vörös-kőig a piros sávon gyalogtúra első szakaszát Visegrádtól Leányfaluig. Ez a táv pilisi szakasza, a további 3 résztáv már a Börzsönyben várt rám. Egyenként nem túl hosszúak Perőcsénytől-Nagybörzsönyig alig több mint 14km, Nagybörzsönytől -Márianosztráig 12.3km és az utolsó résztáv Nagymarosig 18.3km. Mind ezt végig a piroson.

  Tekintve, hogy nem sok alkalmas túra került meghirdetésre a teljesítménytúrázok honlapjain mostanra érett meg bennem az elhatározást, hogy végig zongorázom a 3 résztávot egybe. (Na jó, a zongorát azért otthon hagytam…ahogy a térképet is…szerencsésen)
9 után értem ki Perőcsénybe, ahol első ismeretségemet a helyi vérfarkassal Lobóval kötöttem. Kedves foxi, aki a reggeli kelés dacára már be is gyűjtött egy friss sebet a kobakjára valami ottani perpatvarban. De hát tavasz van ugye! Legyen ez Lobó dolga…én nem faggattam, ő meg nem mondta. Aztán a pecsét begyűjtése következett a buszforduló kocsmájába, meg egy jókora nevetés mikor közöltem indulok, mert Nagymaros messze van.
-Az messze bizony. –nevetett a pultos hölgy, de semmi bántó nem volt benne.

  Egyedül vágtam bele a cca 44km-es távba és el is határoztam, nem rohanok olyan nagyon. Időm volt, ráadásul elég szép is. Rengeteg helyen álltam meg fényképezni, vulkáni köveket tanulmányozni. Elég gyenge időt is mentem Nagybörzsönyig. Itt viszont meg kellett állapítanom, mennyire jól használják ki a helyiek a vendéglátásból adódó lehetőségeket. Vendégházak, lepénysütő, malom múzeum, házilekvár árus és rendben tartott porták sorakoztak, na meg a végén horgásztó, ahol újabb kód felírás következett. Eldöntöttem ide visszanézek még legalább egy hétvégére. Mellesleg érdemes összehasonlítani a nyugat-börzsönyi falvakat, Nagybörzsöny messze az átlag feletti település, adottságait remekül kamatoztatja.
  A második résztáv gyorsan véget ért. Itt kevesebbet fotóztam és sietősebben haladtam. Igaz, figyelni is jobban kellett, mivel kevesebb jel van kint.
  A táv utolsó szakaszán igyekeztem hamar túl lenni, Kóspallag és környéke az egyik leggyakrabban érintett területté vált számomra az utóbbi időben. Hogy mást ne mondjak, itt ment végig egy héttel korábban a Teleki túra is. Mennyire más volt viszont a növényzet! Egy hét bizony sokat számít, fotóztam is. Aztán jött egy pici elkavarás Törökmező után, de a szerencsés irányválasztás majd rövid futás okán elértem a vonatom Nagymarosnál.

  Azoknak is bátran ajánlom ezt a túrát, akik gyűjtik a börzsönyi várakat, mert 5 várat is útba lehet ejteni, de konkrétan 3-at érint is a piros jelzés.

Címkék: Teljesítménytúra Jelvényszerző





Bejegyzések 1 - 1-ig. Összes bejegyzésed: 1

Willy
2010/04/15 20:56:41


r0t0 írta:
Földrajzos, de egyszer majd...

Már a múltkor is akartam kérdezni, te geológus vagy?




*** Túratárs.com - Túra és Túratárs kereső közösségi oldal ***

Rendszerünkön keresztül a túrát és egyéb outdoor programokat kedvelő emberek megismerkedhetnek egymással, közös túrákat szervezhetnek melyet a túranaptárban helyezhetnek el vagy együtt csatlakozhatnak egyéb szervezett túrákhoz. Az oldalon lehetőség van saját profil kialakítására, melyen keresztül a tagok bemutatkozhatnak egymásnak, illetve feltölthetik kedvenc túrafotóikat. A kapcsolatfelvételről üzenőrendszer és chat gondoskodik.