Túra és Túratárs kereső közösségi oldal
Üdv a Túratárs-on, jelenleg Vendégként vagy itt. Jelentkezz be vagy Regisztrálj itt <<<
TÚRATÁRS CHAT | RAKJ A KEDVENCEKBE
TÚRABLOGOK  
 

Gyalogtúra az Aggteleki- hegységben
2010/04/16 21:25:45 Küldte: boresz

A húsvéti gyalogtúránk a Rákóczi expresszen büntetéssel kezdődött. Nem vettünk pótjegyet,/azt tudtuk, hogy helyjegy nem kell/, de azt nem, hogy 400 forintért pótjegyet kell venni.

Elindultunk az Aggteleki-hegység felé, Miskolcon átszállva egy kis piros "kávédarálóba" Komjátiig. Kicsi aranyos falu, barátságos emberekkel és sok-sok gólyával. A szállásunkat igen kedvező áron kaptuk 800 forintért a helyi református tiszteletes fentartása alatt álló vendégházban, amely valamikor református iskola volt. Fával fűtöttük a vaskályhát, amely hangulatosan duruzsolt, és jó meleget árasztott. Még délután elindultunk a szemközti faluba Tornaszentandrásra, amely 5 km-re volt. A Bódva folyó partján haladva elértük a műutat, és a faluba érve felmentünk a katolikus templohoz, amely az 1300-as évek óta áll, belül freskók voltak.

Másnap Tornanádaskára gyalogoltunk 3 km a szállástól, megtekintettük a Hadik kastélyt, de csak kívülről, mert gyermekotthon. Elindultunk a sárga jelzésen, amely az országos kék jelzésbe fordult. Érintettük Vecsen-bükköt, zsomboly volt alatta, amely egy függőleges aknabarlang, ahol épp barlangászok gyakoroltak. A kék kereszt jelzésen lejutottunk Bódvaszilasra, ahol a jól megérdemelt söröket ittuk, ez az út 20 kilóméter volt.

A harmadik napon vasárnap 3 autóval átmentünk Szlovákiába Háj nevű faluba. Ott is megnéztük a templomot, ahol a mise után kalácsot szenteltek. A hangulatos  "magyar" falut elhagyva 400 m szintkülönbséggel 5 km-t gyalogoltunk /sajnos beton úton/, de közben a Torna-patak vízeséseit csodáltuk, utunk során több is volt, de tisztavízű forrást is találtunk. Felértünk egy kis faluba melynek a neve Ájfalucsak, megcsodáltuk a fabetétes házakat, itt már magyarul senki nem tudott, de kedvesek, és segítőkészek voltak,. Újból 5 km-t gyalogoltunk vissza az autókhoz és megmásztunk egy várdombot, a Torna várhoz. A vár alján a helyi étteremben sztrapacska , és knédli várt bennünket. Igen finom volt.

Hétfőn Bódvaszilastól pár száz méterre a dombon megtaláltuk a Rákóczi barlangot, amelybe óránként van vezetés. Ez a barlang, egy nagy kürtő, amelyben vaslépcső vezet le a mélybe, körbe a csodálatos szines cseppkövek, a mélybe lent türkízkék tó csillogot, A tó néhol 40 m mély. Ilyen volt a húsvéti túránk, ragyogó napsütéses időben. Azért írtam ilyen részletesen, hátha valaki szivesen menne, ide, én nagyon ajánlom. Most láttam a tv-ben,  hogy a szelid Bóda folyó  3 méter és elöntötte a falvakat.

Címkék: Húsvéti Túra





*** Túratárs.com - Túra és Túratárs kereső közösségi oldal ***

Rendszerünkön keresztül a túrát és egyéb outdoor programokat kedvelő emberek megismerkedhetnek egymással, közös túrákat szervezhetnek melyet a túranaptárban helyezhetnek el vagy együtt csatlakozhatnak egyéb szervezett túrákhoz. Az oldalon lehetőség van saját profil kialakítására, melyen keresztül a tagok bemutatkozhatnak egymásnak, illetve feltölthetik kedvenc túrafotóikat. A kapcsolatfelvételről üzenőrendszer és chat gondoskodik.