Túra és Túratárs kereső közösségi oldal
Üdv a Túratárs-on, jelenleg Vendégként vagy itt. Jelentkezz be vagy Regisztrálj itt <<<
TÚRATÁRS CHAT | RAKJ A KEDVENCEKBE
TÚRABLOGOK  
 

Habachtal / vissza a multba jo 250 evet
2010/07/05 12:24:03 Küldte: hcsaba

Habachtal:

Aki nem tudná, ez is Pinzgau területhez tartozik, mint más sok ’-tal’. Nemcsak teheneiről, bikáiról ismert ez a terület (hisz a bikucik ’szaporító anyagát exportálják a világ sok országába, [USA, Mexikó, K- és D-Afrika, így Európába is], de ez már nem témája a túrának). :-)

Lényege, hogy országszerte az egyik legjobban működő gazdaság létezik ezen a területen és a területre jellemző sajtok: Graukäse, Schaffkäse, Ziegenkäse, hogy egy párat említsek.

A ’Grau’sajtról tudni kell, hogy míg össze nem érik, morzsalékos, majdnem mint a túró, közepe táján üvegszerő, vágási felületén kicsit áttetsző. Sok hagymával helyi almaecettel és salátával fogyasszák. Főképp hegyekben készítették, ahol a Hütte’jüket is úgy alakították, hogy a konyhából az író, egyenest az állatok vályújába folyjék. Vitamin és energiaértéke nagy, fehérjében gazdag valamennyi, még az író is.

A ’Schaff, és a Ziegen’ sajtok, koruktól eltér. A Ziegen sajt, a még szűz birkák tejéből van, ami persze sokkal drágább, mint az idősebb birkáké, ’a Schaff’-é, ami intenzívebb, aromásabb és tápanyagértékben gazdagabb.

Na! Ha valakinek nem folyt össze a nyál a szájában, egyen pörköltet…!!! :-)

Habachtal, Zell am Seetől Ny-ra, Krimml felé van a Salzach folyó mellett, Mittersilltől még olyan 15-18 km-re. A falutól felvezető út hamar véget ér. Innen helyi Taxival (kb. 10 € az út oda), vagy gyalog lehet teljesen felmenni a Thüringer Htt(=Hütte)-ig, ami 2212 m, vagy kicsit tovább a Neuer Fürther Htt-ig, ami 2201 m.

Ami legelsőnek feltűnik, a folytonos, szűnni nem akaró patak zúgása. Kocsival a Hopffeldboden-ig lehet menni, majd innen tovább a Kürsinger Htt (2549 m) felé, ami nyitva húsvéttól szeptember végéig. Én csak a Wennser Alm-ig (30 éve új nevén, de a régit nem vették le) Kramer Alm, mentem a vendéglátóimhoz, Bernhardhoz.

Az úton rengeteg vadállattal találkoztam az erdőben. (legelésző tehenek). Az egyik kőbe egy boszorkány feje lett vésve.

Épült gát is a nagyobb fák felfogására, hisz az áradások itt sem kíméletesek. A falut meg védeni kell a sárlavinától, vagy a nagy fa törmelékektől. Bár nem szép látvány az biztos.

Vendéglátóm elmondta, hogy nem is olyan rég lett felújítva ez a szakasz. Ezt látni is lehet a képekből. Az út elején egy zsilip látható a maga régiességével. Majd innen tovább fel, kényelmesebb családias séta is lehet egészen a Kürsinger Htt-ig, ami még olyan 15-20 km.

A Wennser Alm alapja több mint 250 éves. Lehet 300, vagy több is, de a födém majd 250 éve lett felújítva. Minden eredeti állapotban van.

A képek magukért beszélnek de ott helyben, nagyon megfogott.

Gyerekkoromban az utcasarokról, kannában vittem a vizet haza, itt a patakról vitték. A túró mosásához is. Annak is a leve a képen látható falon folyt ki.

Bent a komfortot növeli egy-két tán 30 éves polc, tartó rész. A bejárattal szemben istálló, ami el lett zárva a konyhától. Olyan 8-10 tehén most is van benne. A bejárattól jobbra a tűzhely, ami eredetien a szabadba, fent a füst a tető alatt megy ki. Így ez a helyiség ezen része teljesen kormos, amit a képeken is látni. Teljesen kezdetleges minden és gondolatban is eggyé tudtam válni ezekkel, hisz szinte minden a természetességhez vezethető vissza. Az egyszerűség, a kövek, fa, stb. Semmi generátor, vagy áramfejlesztő.

Az ablakokat nappal, ha nincsenek otthon deszka, ha otthon vannak, üveglap bekeretezve kerül a helyébe, így világosabb van. Szívesen aludtam volna egy éjszakát abban a füstös, eredeti illattal bódultan.

Majd lassan hazafelé vettem az irányt, mert másnap hajnalban (4-kor) keltem, hogy megmásszam a Kitzsteinhornt.

Hazafelé, ha nem is mentem sokáig felfelé, nem is ez volt az öröm, hanem, hogy bejárattam a lábaim és egy olyan világba, miliőbe csöppenhettem, ami visszavitt az idő érlelt és egyben varázslatos egyszerűségébe, a háborúkat, forradalmakat is átélt, tőlük teljesen független és háborítatlan természetességhez…

Köszönöm, hogy elolvastad… Legyen továbbra is szép napod!

Csaba

U.i.: Folytatása lesz majd, ha hamarosan a Großvenedigerre (3674 m) veszem az irányt.

 Kaprun: MMIX.VII.V.

Címkék: Kis Séta





Bejegyzések 1 - 4-ig. Összes bejegyzésed: 4

pavluxek
2010/12/10 22:04:00

A völgy jobb oldalában (ami a keleti oldal) a térkép régi smaragdbányát jelez. Ha valakinek affinitása van az ilyesmihez, érdemes oda felmászni és matatni egy kicsit a törmelékben. Szép zöld smaragdot persze nem sok esély van találni (de vannak innen származó példányok pl. az ELTE ásványtárában), viszont kis szerencsével szép füstkvarcokat, apatitot, titanitot vagy más csodát lehet még ott összeszedni. És nem igényel nyaktörő mutatványokat felmászni odáig.



horvathmiki
2010/11/10 00:15:30

Üdvözöllek Ismeretlen!

Ha nem kell egy sátorban aludnunk, akkor szívesen veled tartanék hasonló helyszinekre!



Funtineli
2010/07/06 11:28:53

...köszönöm, hogy írtad. Csak nő a sóvárgás :)

Szép napot!



hcsaba
2010/07/05 17:40:16

Köszi a megjegyzésed! Úgy néz ki, élni is fogok az alkalommal, csak tudnám hol lehet tusolni? :-(


A patak 3-6 °C-os! Brrrr!




*** Túratárs.com - Túra és Túratárs kereső közösségi oldal ***

Rendszerünkön keresztül a túrát és egyéb outdoor programokat kedvelő emberek megismerkedhetnek egymással, közös túrákat szervezhetnek melyet a túranaptárban helyezhetnek el vagy együtt csatlakozhatnak egyéb szervezett túrákhoz. Az oldalon lehetőség van saját profil kialakítására, melyen keresztül a tagok bemutatkozhatnak egymásnak, illetve feltölthetik kedvenc túrafotóikat. A kapcsolatfelvételről üzenőrendszer és chat gondoskodik.