Túra és Túratárs kereső közösségi oldal
Üdv a Túratárs-on, jelenleg Vendégként vagy itt. Jelentkezz be vagy Regisztrálj itt <<<
TÚRATÁRS CHAT | RAKJ A KEDVENCEKBE
TÚRABLOGOK  
 

Tévelygés a Pilisben avagy Sas-hegy-kör Tájékozódási túra
2010/07/19 23:23:08 Küldte: Chary

Semmit nem akartam a véletlenre bízni, ezért elmentem egy nappal korábban Pestre.

Bár jó egy kis település zárt közösségének kirakatából eltűnni időnként Budapest szürke forgatagába, de nincs az a pénz, amiért itt laknék. Mindig elképeszt a pestieknek a közvetlen környezetük iránt megnyilvánuló érdektelensége. Amikor Újpest-Városközpont buszmegállójában jegyet vettem a Búbánatvölgybe, senki nem hallott Búbánatvölgyről, holott 50 km-re van Újpesttől. Meg kellett keresnem a forgalmi irodát, hogy egyáltalán tudjam, melyik kocsiállásban kell várakoznom. Megérkezve a Búbánatvölgybe egy gyors kávéivás közben megkérdeztem a panzió portását, merre van a Sas-hegy? Persze, én is tudom, hogy A SAS-HEGY Budapesten van, de ezenkívül az országban legalább még 4 Sas-hegy található. Ugyanis a Sas-hegyen várták a szervezők az indulókat. A portás a vállát vonogatva sajnálkozott, hogy a Google csak Budapesten ír Sas-hegyről… Gyorsan elköszöntem tőle, mert kezdtem felmérgelni magam. EZ A Sas-hegy ugyanis a panziótól légvonalban úgy másfél km-re lehetett. És Ő Google-ban kereste …

Úgy írták, hogy a túratáv kb. 10-12 km, ehhez képest én gyalogoltam 5-t, míg megtaláltam, hogy a műútról, melyik bokorban indul a hegyre az út. Tekintve, hogy tájékozódási túrára indultam ez azért nem tűnt valami kedvező előjelnek. Bár már 9-től várták a nevezőket, de én így csak 11-re értem oda. Viszont az időre nem lehetett panasz. Esztergomban és Újpesten felhőszakadás volt, de a kettő között, a túra helyszínén egy csepp sem. Viszont a levegő kellemesen lehűlt.

Aztán délig csak a térképet néztem. Mit mondjak, nem erre számítottam. Úgy gondoltam, hogy a startnál megadják 10 frekventált hely (kilátó, várrom, forrás stb.) nevét ennek ismeretében összeállítom a számomra kedvező útvonalat és hajrá … ennek megfelelően otthon 70 térképen is feltüntetett, Sas-hegy környéki pont koordinátáját rátöltöttem a GPS-re. A rajtnál megadott 10 pontból, legalább 5-öt kellett érinteni az eredményes teljesítéshez. Lehetetlennek tartottam, hogy feltöltött 70-ben ne legyen benne legalább 5. A terv kész volt. Kiválasztok 5-t vagy akár mind a 10-t a 70-ből, útvonallá fűzöm őket és más dolgom se lesz, csak a futás. … Aztán egy óra hosszáig csak a térképet néztem… Ha kedvetek van, olvassátok el, milyen pontokat kellett nekem megkeresni. Már az általános tudnivalók között volt egy mondat, ami sejtetni engedte, hogy nem egészen arról van szó, mint amire számítottam:

„Persze, nem minden van úgy a térképeken, ahogy a valóságban, így az is a feladat része, hogy az esetleges hibákat kiszűrd.”

  1. A rajthoz legközelebbi, térképen jelölt, de meg nem nevezett forrás mellett lévő épület oldalán található létra melletti ablak.
  2. Uralgó pont a 11-es főút felett Esztergom és Pilismarót között. (Térképen megnevezett, - ez maga a pont, - legenda fűződik hozzá.)
  3. A Szamár-hegy 280 m magas szomszédjának (Szamár-kő) nyugati oldalán elhelyezkedő kilátópont. (A két hegy nyergéből induló, térképen is jelzett ösvényen addig haladj, amíg az kiér a sziklás részre, egy kis emelkedő után. Itt jobbra van egy csenevész fa, ez a pont. Ha az ösvény nagyon füvessé válik, már túlmentél!)
  4. A Kerek-tó keleti partján futó út mentén, a tótól délebbre fekvő nagyjából téglalap alakú rét északnyugati csücskénél álló vadászles melletti fa
  5. A Cartographia térképen a Sas-hegytől 166 fokra, tőle 1280 m-re található útelágazásban levő lyukas (fa)tuskó.
  6. A rajttól 2 km-re, jelzett turistaút mentén fakad egy forrás. Ettől 230 fokra levő, hozzá legközelebbi bükkfa
  7. A Majális-forrástól 316 fokra, a Sípoló-hegy csúcsától 56 fokra található egy útelágazás. Ha az innen 15 fokra induló úton/ösvényen elindulsz, rövidesen (néhány fenyő elérése után) kis kilátóhelyre érsz. Ezután rögtön az úttól balra feltűnik egy sziklahasadék, ami a pont
  8. A Sas-hegy közelében levő Hosszú-hegy két térképen meg nem nevezett kb. 310 m magas csúcsa közötti nyereg. Az itt futó út egy árkot keresztez. Ezen az úttól kb 10 m-re levő háromágú fa a pont.
  9. A Basaharci-völgyből a basaharci buszmegállótól kb. I km-re nagyjából dél-délnyugati irányban egy mesés szurdokvölgy (és ennek mentén egy út) ágazik ki. E szurdok felső végénél, ahol a völgy több ágra szakad, található egy kiugró földnyelv az út mentén. Ennek csücskén álló fa a pont.
  10. Barát-kút (Barát-forrás) a Dobogó alatt. Ennek megkeresését csak gyakorlott és elszánt túrázóknak ajánljuk!!! Ha odaértél, tudni fogod, hogy helyen jársz

 Hát rögtön láttam, hogy én ehhez kevés vagyok. Ez leginkább tájfutó versenyekhez hasonlított. A GPS-szel nem sokra mentem. Csenevész fák, tuskók és sziklahasadékok koordinátái ugyanis nincsenek egyetlen adatbázisban sem. Kiválasztottam néhányat, az egyik szervező látva, hogy teljesen kezdő vagyok, kiigazított, ha kérdeztem. Aztán elindultam. … A késés miatt csupán 3 órám maradt, ez alatt 4 pontot sikerült felhajtani. De nem keseredtem el a kudarc miatt. 5 órát barangoltam a Pilisben. Bár a GPS, a feladat megoldásban alig segített, viszont a 70 koordináta maximális biztosítékot adott, hogy semmiképpen nem tévedhetek el. A határidő lejárta után még 2 pontot a szervezőkkel megkerestünk, látni szerettem volna, hol rontottam el. Bizony volt néhány, amiről utólag is azt mondtam, hogy sosem találtam volna meg. Ez teljesen új, de nagyon érdekes volt számomra. Szükség is lenne, hogy ne csak felszalagozott úton trappoljon végig az ember, hanem használni is tudja a térképet. Arról nem is beszélve, hogy megtanítjuk a gyerekeknek, hogyan kell szöget mérni és szerkeszteni, amit a következő dolgozatig még tudnak is többé-kevésbé. De használni nem tudják. Sőt … mint kiderült én sem. Csak itthon gondoltam át, mit is kellett volna tennem. Hadd mutassam meg, mert érdekes. Szeptemberben meg is csináltatom majd a gyerekekkel. Olvassátok el a 7. pontot! Hát bizony nagy valószínűséggel én is elindultam volna  a szövegben említett Sípoló-hegyre, pedig ha megnézitek a térképet, ahol berajzoltam a szögeket, látható, hogy a keresett pont valójában egész messze van a Sípoló-hegy csúcsától. A két szögvonal metszi egymást messze a Sípoló-hegytől, valahol a Szamár-hegyen, ebbe a metszéspontba kellett volna elmennem, és az ettől 15 fokra található kis ösvényt megkeresnem. Valahol ez az ún. alkalmazni képes tudás, amit tanítani kellene nekünk használhatatlan lexikális ismerethalmaz helyett. Mindent összevéve nagyon élveztem, és örültem, hogy elmentem.

Címkék: Tájékozódás Gyalogtúra Pilis





Bejegyzések 1 - 2-ig. Összes bejegyzésed: 2

liliom
2010/10/08 19:31:50

Ezt én is szeretném.... Hol lehet ilyen túrát találni? 


Mint a mesebeli királyfi, aki találós kérdések sorozatával győzi le az akadályokat....  Ha máskor tudsz ilyet, ugye szólsz?  Mérnöki előkészületeidet és a leírásodat nagyon élveztem....



repeics
2010/07/20 23:09:01

...a gyerekeknek rengeteg maszlaggal teletömik a fejüket, a miénket is tömték annak idején feleslegesnél feleslegesebb dolgokkal, mindezt az 'általános műveltség' jegyében... az sem biztos, hogy a földrajznak arról kellene szólni, hogy melyik országban, melyik városban mit bányásznak, milyen üzemek vannak stb. stb. stb., amire kb. még max. egy hónapig emlékeztem, vagy még addig sem (persze ez csak rám vonatkozik, nem akarok általánosítani)..., és kb. ott is kezdtem el nem szeretni ezt a tantárgyat, ha tudtam volna, hogy mennyi csodát is rejt, akkor valószínűleg nagyobb élvezettel vetettem volna bele magam a dologba... summa summárum az oktatásunk még mindig nagggyon sok kívánnivalót hagy maga után, mert még mindig zseniket szeretnénk képezni, nem a való világban létezni tudó, gyakorlatias embereket...  (de hangsúlyozom, mindig vannak kivételek!!!!)




*** Túratárs.com - Túra és Túratárs kereső közösségi oldal ***

Rendszerünkön keresztül a túrát és egyéb outdoor programokat kedvelő emberek megismerkedhetnek egymással, közös túrákat szervezhetnek melyet a túranaptárban helyezhetnek el vagy együtt csatlakozhatnak egyéb szervezett túrákhoz. Az oldalon lehetőség van saját profil kialakítására, melyen keresztül a tagok bemutatkozhatnak egymásnak, illetve feltölthetik kedvenc túrafotóikat. A kapcsolatfelvételről üzenőrendszer és chat gondoskodik.