Túra és Túratárs kereső közösségi oldal
Üdv a Túratárs-on, jelenleg Vendégként vagy itt. Jelentkezz be vagy Regisztrálj itt <<<
TÚRATÁRS CHAT | RAKJ A KEDVENCEKBE
TÚRABLOGOK  
 

A kéz zsibbadása
2010/07/29 18:59:17 Küldte: BirBa

Engedjétek meg, hogy most egy nem technikai kérdéssel kapcsolatos tapasztalataimat mondjam el.

Biztos sokan találkoztak már a kezek fájdalmas, égő, sajgó zsibbadásával egy-egy hosszabb kerékpártúrán. Ez elsősorban olyan kormányoknál jelentkezik, melyekre valamilyen mértékben támaszkodunk is, de melyek csak korlátozottan engedik a fogásmód váltogatását.

A kellemetlen jelenség oka általában az a tartós nyomás, mely az ujak mozgatását vezérlő ideget (nervus medianus) éri. Ez az ideg, kilenc mozgató ínnal együtt, egy a kézfej csontjai, valamint egy széles szalag által képzett rugalmas alagúton (canalis carpi) keresztül a kéztő tenyér felőli oldalán halad át a csukló és a kézfej között. Ennek a rugalmas csatornának és benne az idegnek a monoton terhelését feltétlenül kerülni kell, mert egy a sport- és munkaegészségügyben ismert tünetegyütteshez (Karpaltunnelsyndrom, carpal tunnel syndrome), fájdalmas zsibbadáshoz, éjszakai, az egész karra kiterjedő fájdalomhoz (Brachialgia paraesthetica nocturna), végső soron a kézfej izomzatának sorvadásához vezethet. A kifejlett tünetegyüttes gyógyítása rossz esetben sebészeti beavatkozást is szükségessé tehet.

Ezért fontos hosszabb túrán a kormányfogás rendszeres váltogatása, és erre a célra alkalmas kormányok ill. markolatok használata. Figyeljetek erre, ne engedjétek a fájdalmat eluralkodni, és pihentessétek a kezeteket! Nem az a menő aki tűri, hanem aki tesz ellene!

Címkék: Kerékpár





Bejegyzések 1 - 6-ig. Összes bejegyzésed: 6

BirBa
2010/08/10 05:01:07


Senior írta:

Köszönöm az információt! Igen, valóban, elzsibbad az ember kézfeje. Ilyenkor felváltva megrázogatom a kezeimet, fogást váltok, stb. Megnyugtat, hogy most már tudom az okát. Nem aggódom túlságosan. Gépirónőként dolgoztam, és kajakozom 56 éve, de még nem volt inhüvely gyulladásom.  

Igen, emlékszem hogyan ráztad meg időnként, felegyenesedve a kezedet Olaszországban. A balt egy kicsit gyakrabban, mint a jobbat. Ez valóban egy jó módszer, serkenti a vérkeringést is, és sokat segít olyan kormánynál is, ahol nincs sok lehetőség a fogás váltogatására.



Senior
2010/08/09 15:07:14

Köszönöm az információt! Igen, valóban, elzsibbad az ember kézfeje. Ilyenkor felváltva megrázogatom a kezeimet, fogást váltok, stb. Megnyugtat, hogy most már tudom az okát. Nem aggódom túlságosan. Gépirónőként dolgoztam, és kajakozom 56 éve, de még nem volt inhüvely gyulladásom.  



dcr8
2010/08/01 01:54:13

Gejza! Ezt az "ámítógépes" kifejezést még nem hallottam, de nagyon tetszik. Persze nem ez az egyetlen eszköz, amivel el lehet hitetni embereket. Már Pál apostolnál is olvashatunk ennek veszélyeiről.



dcr8
2010/08/01 01:51:11

igen ezért a legjobb a hagyományos versenykormány, ami a kos szarvára emlékeztet. Öt fogás van rajta. Ez persze egy országúti gépen érvényesül a legjobban. Nekem is ezek vannak.



BirBa
2010/07/30 09:45:00


Gejza írta:

Köszi a hasznos infót!



Egyébként ugyan ez a gond, ha valaki tartósan gépel, vagy ámítógépet kezel

Igen, bár ott nyomás ritkábban lép fel, inkább ínhüvely gyulladás fenyeget. Az ín és az ínhüvely egy bowdenhez hasonlóan működik és szintén túlterhelhető.



Gejza
2010/07/30 07:19:06

Köszi a hasznos infót!


Egyébként ugyan ez a gond, ha valaki tartósan gépel, vagy ámítógépet kezel




*** Túratárs.com - Túra és Túratárs kereső közösségi oldal ***

Rendszerünkön keresztül a túrát és egyéb outdoor programokat kedvelő emberek megismerkedhetnek egymással, közös túrákat szervezhetnek melyet a túranaptárban helyezhetnek el vagy együtt csatlakozhatnak egyéb szervezett túrákhoz. Az oldalon lehetőség van saját profil kialakítására, melyen keresztül a tagok bemutatkozhatnak egymásnak, illetve feltölthetik kedvenc túrafotóikat. A kapcsolatfelvételről üzenőrendszer és chat gondoskodik.