Túra és Túratárs kereső közösségi oldal
Üdv a Túratárs-on, jelenleg Vendégként vagy itt. Jelentkezz be vagy Regisztrálj itt <<<
TÚRATÁRS CHAT | RAKJ A KEDVENCEKBE
TÚRABLOGOK  
 Szádelőn jártunk ..
2010/08/16 14:55:02 Küldte: Zsoka58

Vasárnap (2010.08.15.) útra keltünk  a szlovákiai  Szádelő – völgy (Zadielska dolina)  „ meghódítására”.

A Szádelő-völgy  a magyar-szlovák határtól kb 10Km-re található. A nyáron őrzött parkoló Szádelő (Zádiel) falu északi végében a csörgedező Szár (Blatnicka)- patak partján található, a parkolódíj személykocsinak jelenleg  1EU. A szezonális büfé finom csapolt sörrel várja a látogatókat / amit a túra végén mi is kipróbáltunk :)) /

A Szádelői-völgy egyedi szépségű, patakos, vízvájta, észak-déli irányú sziklakanyonja a Felső-hegyet és a Szádelői-fennsíkot választja el egymástól. A több km hosszú, 300 m mély, nagy esésű szoros alja - melyben egykor a Kassa - Rozsnyó kocsiút vezetett - helyenként csupán 10 m széles.  A völgyben  gyönyörű vízesésekkel tarkított  patakmeder mellett visz  az utunk (aminek a minősége  nagyon rossz állapotban van) . Néhol szinte fülsüketítő a víz hangja . A páralecsapódás olyan mértékű volt , hogy pillanatok alatt átnedvesedett a ruhánk . A szurdok közepén tornyosuló 105 m magas különálló sziklacsúcs, a Cukorsüveg a Szádelői-völgy legjellegzetesebb sziklaalakulata.  Három kilométer megtétele után ( folyamatos emelkedés mellett ) 150-200 m színtkülönséggel kell megbirkózni. A hegyoldal árnyas bükkösében régi szekérúton kapaszkodunk a Szádelői-fennsík felé, a hajtűkanyar előtt jobbra, egy sziklaélről már lelátunk a szorosra. Itt, a Szádelői-völgy felett állva szinte megelevenedik előttünk a szoros keletkezésének (egyik) népmeséje :  "...Egyszer Szent László király a pogány tatárok elől menekült. Mikor üldözői már-már utolérték, a hegy a lóháton vágtató király mögött hirtelen tövig kettészakadt, s a pogányok mind a mélységbe zuhantak, hol agyonzúzták magukat.... " ( Ez az erdélyi Tordai-hasadék mondája is.) A meleg, cserjés oldalban éppen 10 szerpentinkanyarral  történő leereszkedés még száraz időben is veszélyes  a kövek miatt ( könnyen fenékre ülhetünk ) . Azonban mi szerencsésen eljutottunk a parkolóba .

Rövid pihenő  után , fölkapaszkodtunk a Tornai vár közelben található romjaihoz. A várból viszonylag  jelentős , romok maradtak meg (bár rettentő elhanyagolt állapotban van) , de a kilátás miatt  megéri felmenni .

Maradt még időnk és ellátogattunk az Áj-völgyi vízesésekhez is  .Az Áj-falucskán végig menve a falu végén találhatóak (tábla jelzi mindkettőt) .

 

Fáradtan , de élményekkel teli , vettük az irányt  Hazánk felé ….

 

Címkék: Szlovákia-utazás-túra-természet

*** Túratárs.com - Túra és Túratárs kereső közösségi oldal ***

Rendszerünkön keresztül a túrát és egyéb outdoor programokat kedvelő emberek megismerkedhetnek egymással, közös túrákat szervezhetnek melyet a túranaptárban helyezhetnek el vagy együtt csatlakozhatnak egyéb szervezett túrákhoz. Az oldalon lehetőség van saját profil kialakítására, melyen keresztül a tagok bemutatkozhatnak egymásnak, illetve feltölthetik kedvenc túrafotóikat. A kapcsolatfelvételről üzenőrendszer és chat gondoskodik.