Túra és Túratárs kereső közösségi oldal
Üdv a Túratárs-on, jelenleg Vendégként vagy itt. Jelentkezz be vagy Regisztrálj itt <<<
TÚRATÁRS CHAT | RAKJ A KEDVENCEKBE
TÚRABLOGOK  
 

Források
2010/09/24 09:12:14 Küldte: Annamaria

Kedves Túrázók!

A Pilisi Parkerdő forrásai (50 forrás) becserkészése után újabb jelvényszerző mozgalomra találtam a net-en. Pontos címe: Forrástúrák a Gerecse,- Vértes,- Velencei-hegységekben. Könnyedén teljesíthető, 2011. szeptemberig 25 forrás fölkutatása a cél. Az igazoló lapot kinyomtattam.

  Tegnap négyet sikerült egy úton megtalálni, lefényképezni. Rohanás nélkül, laza tempóban. A Velencei-hegység nem ismeretlen előttem. Pákozd, Sukoró más oldalról mutatta meg a szépségeit.

Szeptember 23. csütörtök, gyönyörű idő.

Kora reggeli vonattal utaztam Bp.-ről Martonvásárra. Az állomástól 7-kor indult a  busz, Sukorón szálltam le. A Z-- a buszmegállótól jól követhető. A lakott rész után nagyon szép erdei út következett.  Völgyben az Éva-forrás, régi térképemen nincs ilyen nevű. Néhány fénykép, kérdésre a választ beírtam. Az elágazásnál maradtam a Z-ön. Hamarosan elértem az Angelika-forrást. Itt is megtaláltam a kérdésre a választ. Csomópont.  A  P négyzetet válsztottam, kis kerülő, a térkép bronzkori földvárat jelöl. A kitérő után visszaértem a patakhoz és a P jelzéshez. A Bodzás-völgy csodaszép, sziklák kétoldalt. Az elágazásnál a P-on maradtam, a Hurka-völgyben, a patakot többször kereszteztem. Mint a Cuha-völgy Vinyénél, kicsiben. A Barlang kútnál-asztal, pad, a kulacsokat friss forrásvízzel megtöltöttem.  Igazi magasságok-mélységek nicsenek, a Csúcsos-hegy domb, a szép kilátásért megérte a kis kitérő. P hszög. Visszasétáltam a forráshoz, a PO-ön folytattam az utat, Pákozd felé. P+ . Lapos, dózerút után előbukkant az első jelelgzetes kő. Hamarosan elértem A Kocka-kőhöz. Hétköznap lévén a madarakon kívül senki. A csipkebogyó és a galagonya piros termése jelzi az őszt, de a lomb és a fű élénkzöld, üde. Rengeteg eső volt.

Az Anikó-forrás Pákozd túlsó vége fölött van.  A Pákozdra vezető Z-et nem találtam meg, a fenyves szélétől a P és kerékpár jelet láttam.  Pátka (Kőrakás-puszta) irányába nem akartam menni. Szerettem volna kikerülni a járdás-műutas szakaszt, nem sikerült. A falut elhagytam, istálló, lovastanya fölött szép ligetes erdő, akáos. Az Anikó-forrás nagyon szép!

Visszasétáltam a műúthoz -- buszmegálló, szakadt menetrend -- percek múlva jött busz, amivel székesfehérvárra utaztam, vonarttal haza. Nem volt se fárasztó, nagy túra. Élmény, változatos, szép út, remek, nyári időben.

Jó szívvel ajánlom a Forrás-túrákat. Véletlenül találtam rá.

A Vértes nagyobb falat, 21-én (kedd) Szárliget -- Árpád-házi Béla-forrás -- Szép Ilonka-forrás -- Mocsár-réti-kút -- Mátyás-kút --- zarvas-kút -- Szárliget volt az útvonalam. Szintén kényelmes tempóban, kora reggeli indulással.

   Mindenkinek sok-sok élményt, szép időt kívánok:

          Annamária -- Bócorgó




Címkék: Gerecse Vértes Velencei-hg





Bejegyzések 1 - 3-ig. Összes bejegyzésed: 3

Gejza
2013/11/11 14:28:01

Kedves Mindenki!


Figyelmetekbe ajánlom  az általam szerkesztett: "Várak a Börzsönyben", "Várak a Mátrában", "Halál-túra a Pilisben" és a "Vadlány-barlangok, tündérek és boszorkányok" jelvényszerző  túramozgalmakat. Az igazoló füzetekben, túl az érintendő pontokon olyan ismereteket írtam le, amiket máshol nem találsz meg. Bővebb infó a füzetekről: 33630/35-439-35


Barátsággal: Géza



izsolt
2010/09/28 08:54:31

Szia


Nekem a Természetbarát-forrás (Gerecse) keresése okozott maradandó élményt



ZsZs
2010/09/24 11:36:33

Szia!


Gondolom sokan járnak úgy, hogy terveznek egy túrát, kiszemelik a térképről a forrásokat, ahol majd vizet vesznek, aztán oda megérkezvén azt tapasztalják, hogy:

- a forrásnak nincs kivezető csöve, csak elindul a földön valami kis vízerecske,

- ha van cső, akkor az olyan alacsonyan van, hogy csak kis pohárha fér alá,

- a forrás helyén egy üregben békák úszkálnak, láttam már olyat is, hogy a kijövő csöben is békák voltak,

- a forrás csak a térképen létezik, de valójában rég kiszáradt, vagy csak időszakosan ad vizet

- a forrásra ráomlott az utóbbi idők időjárása miatt a hegyoldal és eltemette azt.


Ha már bejárod ezeket a forrásokat, akkor, ha utánna még pár percet rászánnál, s valami listába felvennéd, hogy ezek a források milyen állapotban vannak, az arra tévedő túrázó mire számíthat, az sokat segítene.

A GoogleDocs-nak van egy osztott használatú táblázatkezelő megoldása:

https://www.google.com/accounts/ServiceLogin?service=writely&passive=1209600&continue=http://docs.google.com/&followup=http://docs.google.com/&ltmpl=homepage

Olyan oszlopokat lehetne felvenni, hogy:

- tájegység,

- forrás neve,

- gps koordináta,

- leírása / állapota,

- vízhozama,

- egyéb megjegyzés,

- dátum.

Bár én részleteiben nem ismerem a GoogleDocs-ot, de ez olyan lehetőség, amit aztán mások is képesek szerkeszteni, bővíteni. Így lehetne a forrásokról valamilyen szabadon hozzáférhető tájegységi bontást csinálni. A túrázók, ha felkeresik a forrásokat, s minimális munkával, rövid idő alatt, egy igen használható adatbázis állna össze. Valahogy úgy, mint ahogy a kéktúra pecsételőhelyek állapotáról is ír a megfelelő fórumba  egy szösszenetet a túrázó, ha az utolsó bejegyzéstől eltérőt tapasztal ottjártakor.

A turistautak.hu (és az openmaps) GPS koordinátákkal jelöli a forrásokat, de ezen túl semmilyen információt sem ad róluk. Lehet, cak én nem tudok róla, de szerintem semmilyen információ nem elérhető a túrázók számára a források tényleges állapota felől.


Mindez csak egy ötlet...


Üdv.:

ZsZs.




*** Túratárs.com - Túra és Túratárs kereső közösségi oldal ***

Rendszerünkön keresztül a túrát és egyéb outdoor programokat kedvelő emberek megismerkedhetnek egymással, közös túrákat szervezhetnek melyet a túranaptárban helyezhetnek el vagy együtt csatlakozhatnak egyéb szervezett túrákhoz. Az oldalon lehetőség van saját profil kialakítására, melyen keresztül a tagok bemutatkozhatnak egymásnak, illetve feltölthetik kedvenc túrafotóikat. A kapcsolatfelvételről üzenőrendszer és chat gondoskodik.