Túra és Túratárs kereső közösségi oldal
Üdv a Túratárs-on, jelenleg Vendégként vagy itt. Jelentkezz be vagy Regisztrálj itt <<<
TÚRATÁRS CHAT | RAKJ A KEDVENCEKBE
TÚRABLOGOK  
 

Zrínyi Miklós emléktúra 2010.06.12.
2010/09/29 19:35:06 Küldte: delzala

7. program 2010.június 12. Zrínyi Miklós emléktúra

 

Belezna vá. – Új-Zrínyi vár – Őrtilos vá. – Szent Mihály hegy – Belezna szőlőhegy – Belezna autóbusz állomás.   Táv: 12 km

 

A hosszan kitartó hűvös , csapadékos időjárást varázsütésre felváltotta a kánikulai meleg. Az egy hete tartó tikkasztó meleg ellenére szép számú csapat gyülekezett Nagykanizsán a vasútállomáson.

A 8.55-ös vonattal utaztunk Belezna vasúti megállóhelyig. Itt csatlakoztak még jó néhány, így 31 fő vágott neki a egyre jobban melegedő időben a kirándulásnak. A vasúttól a Principális-csatorna hídján át értük el a Duna-Dráva nemzeti Park nyugati kapuját. A Zalapáti-hátság déli határán, a dombos-völgyes felszínű „Vasút-oldalban” találjuk a  hazánkban egyedülálló szubmontán illír bükkös erdőtársulást. Az erdő felső koron szintjét bükk, hegyi juhar és kocsánytalan tölgy alkotja, míg a második koronaszintben gyertyán és kis levelű hárs található. Az erdőkben több védet növény is él. Közülük említést érdemel a díszes vesepáfrány és az osztrák zergevirág. Magyarországon csak itt fordul elő a háromlevelű szellőrózsa.

A piros kereszt jelzésen indultunk el, hogy felfedezzük az Új-Zrínyi várat. A gondosan rendben tartott úton hamarosan beértünk az erdőbe, ahol vérszomjas szúnyogok hada támadt a kirándulókra. Rövid séta után egy fából készült lépcső sorhoz értünk, mely felvezetett az Új-Zrínyi vár feltételezett helyéhez. Itt rövid megemlékezést tartottunk Zrínyi Miklósról és a vár történetéről. Egy csoportkép és már menekültünk is a szúnyogoktól hemzsegő helyről.

Érdekessége még a vidéknek, hogy az 1950-es évek hidegháborús időszakában ezen a vidéken is építették a Déli védelmi vonalnak nevezett erődítés rendszert, amit csak magyar „Maginot vonalnak” neveznek.

 A nemzeti park igazgatóságának köszönhetően az út végig kaszálva volt, így könnyen haladtunk. A jelzett út erdők és szőlők között vezetett a Vasút-oldal tetején. Sajnos a növényzet miatt nem láthattunk le a Mura folyó völgyére.

Néhány kidőlt fa és erdőirtás után már el is értük az Őrtilos vasútállomáshoz vezető utat. A zöld sáv jelzésre váltottunk és egy meredek lépcsőn lesétáltunk a Mura és a Dráva folyók találkozásához. A hajdani kompállomás kikötőjéből néztük, ahogy a Mura sárgás-sáros vize keveredett a  Dráva zöldes-kék vizével.  Rövid nézelődés és fényképezés után visszakapaszkodtunk a lépcsősor tetejére és tovább sétáltunk a Szent Mihály hegyre. A Szent Mihály hegy tetején áll a névadó Szent Mihály kápolna, mely 1763-ban épült. A felújítás alatt álló templom elől gyönyörű kilátás nyílt a völgyben folyó folyók ártéri erdeire és megbújó településeire. A láthatárt a horvátországi hegyek zárták le, míg a szinte a domb aljában feltűnt a szomszédos Légrád település templomának tornya.

Mivel dél körül járt az idő itt hosszabb pihenőt tartottunk és megebédeltünk.

A kirándulás sorozathoz  kapcsolódóan megtartottam asz előadásomat: Magyarország nemzeti parkjai címmel.

A félórásra sikeredett pihenő után tovább indultunk Belezna irányába, a zöld sáv jelzésen. A jelzések könnyen követhetőek voltak, így gyorsan haladtunk. Erdők és szőlő birtokok váltogatták egymást az út mentén. Szerencsénkre sok helyen árnyas erdei utakon haladtunk és a szél is kitartóan lengedezett, így elviselhető volt a dél utáni rekkenő kánikula.

Egy óra körül értünk Belezna határába a szőlőhegyhez, ahol már várta a csapatot Zsupek István helyi szőlős gazda, aki vendégül látta a tikkadt vándorokat. Pincehideg vörös és fehér bort kínált, amit örömmel kortyolgattak a szomjas kirándulók.

Rövid poharazás és hűsölés után tovább kellett indulnunk, mert vártak ránk a beleznai pellet gyárban. A zöld sáv jelzésen haladtunk tovább árnyas erdők és szántók között. Az út mellett három olajkutat is találtunk. Nem messze a településtől egy olajipari telephely  található. Ez egy fogadó állomás, ahol a beérkező szánhidrogén anyagból kiválasztják a gázt és egy csővezetéken át Bajcsára szállítják azt. Az olajat hatalmas tartályokba gyűjtik és utána tartálykocsikkal Bázakerettyére szállítják. Régebben, amikor még több volt az olaj, a közeli vasútállomásról tartálykocsikkal szállították el az olajat. Érdekesség, hogy Belezna határában 36 olajkút található.

Hamarosan beérkeztünk Beleznára, erre a takaros településre. Rövid kavargás után találtunk a Pannonn Pellet Kft telephelyén működő üzemre. A csapatot Burján Zoltán igazgató fogadta és tartott nagyon érdekes és tartalmas előadást az üzem történetéről és a pellet gyártásról. Ezután végig vezetett a termelési folyamatokon és megmutatta a gépek működését. Végig követtük a gyártás folyamatát a fahulladék kupacoktól a késztermék csomagolásáig.

Érdekeség, hogy a pellet fűtés kb. 30-35%-val olcsóbb, mint a gáz fűtés.

A sok érdekesség megismerése alatt elszaladt az idő. Megköszöntük  beszámolót és elbúcsúztunk vezetőnktől.

Egy hosszan kanyargó úton besétáltunk a falu központjában található buszállomásra. Éppen, hogy csak egy kávé, vagy hideg sör legurítása volt időnk a szomszédos presszóban és már ott is volt busz, amivel hazautaztunk Nagykanizsára.

Aki nem ijedt meg a forróságtól és részt vett ezen a kiránduláson sok érdekes látnivalóval és élménnyel lett gazdagabb, mert „van aki forrón (is) szereti…”

 

A következő kirándulásunk 2010. július 10-én lesz, amikor a Vétyemi erdőrezervátumba látogatunk el a Budafaluus Program Iroda szakvezetése mellett. Kora reggel indulunk (6.30) és csak este érünk haza!(19.00)

A programban szerepel kisvasutazás is. A vasút megrendelése miatt legkésőbb június 30-ig jelentkezni kell a pannonturak@freemail.hu e-mail címen, vagy a 30/246-51-90 telefonszámon.

A részletes program olvasható a www.genea.hu honlapon.

 Minden érdeklődőt szeretettel várunk, hogy együtt fedezzük fel a Dél-zalai dombvidék csodáit!

 

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

 





*** Túratárs.com - Túra és Túratárs kereső közösségi oldal ***

Rendszerünkön keresztül a túrát és egyéb outdoor programokat kedvelő emberek megismerkedhetnek egymással, közös túrákat szervezhetnek melyet a túranaptárban helyezhetnek el vagy együtt csatlakozhatnak egyéb szervezett túrákhoz. Az oldalon lehetőség van saját profil kialakítására, melyen keresztül a tagok bemutatkozhatnak egymásnak, illetve feltölthetik kedvenc túrafotóikat. A kapcsolatfelvételről üzenőrendszer és chat gondoskodik.