Túra és Túratárs kereső közösségi oldal
Üdv a Túratárs-on, jelenleg Vendégként vagy itt. Jelentkezz be vagy Regisztrálj itt <<<
TÚRATÁRS CHAT | RAKJ A KEDVENCEKBE
TÚRABLOGOK  
 

Kalandozás a Mátrában
2010/10/11 22:21:39 Küldte: Loobelt

Lassan egy. Jaaa, nem! Kettő éve már, hogy elhatároztam visszatérek! Oda, a Mátrának abba az eldugott, elhagyatott kis zugába, melyet annyira megszerettem, amikor először tapostam ösvényeit. Szembejövő turistával itt én még nem találkoztam. Egészen az elmúlt vasárnapig... De az meg nem számít, mert ők azok a leányok, s legények voltak, akiket elvileg én vezettem; csak egy kicsit elvesztettem őket. Nadehát az ilyen előfordul egy olyasféle rengetegben, mint a Mátra.

Szóval ezen a bizonyos Vasárnapon tizenhat Túratárs előtt próbáltam feltárni szépségét a délnyugati Mátra vadonjának. Sóbánya patak és Zám patak völgye!

Különleges ez a táj egyrészt szépsége, másrészt pedig elhagyatottsága miatt. Vadregényes, romantikus, titokzatos szurdokvölgyek ezek, melyeket a vadak is hihetetlenül komáznak! Ugyanis azt az általam készített vadszámlálási adatok is kimutatták, hogy az egy négyzetméterre eső vadállatlábnyomszám errefelé a legmagasabb az egész Északi Középhegységben! Láttunk is belőlük eleget, higyjétek el! Mármint vadállatlábnyomokat és a nyomokat ott hagyókat is  De a lényeg az, hogy a turistaösvény errefelé -főleg a Zám völgyben- ritka találmány. Az pedig virít a környékről, hogy turistát nagyon-nagyon ritkán lát. A Zám patak völgyének északi végét például bozótvágó motorosfűrész turistáknak kifejlesztett változata nélkül nem fogod végigmászni. Jobban teszed, ha megkeresed a völgy körül Ú alakban futó kényelmes szekérutat (le fogsz izzadni) és ott folytatod dolgod mondjuk a Mátrakeresztes fölötti Nagy rétekig. Ahol a fantasztikus kilátás mellett megcsodálhatod Magyarország legszínesebb egyéniségével rendelkező emberkéjének mulatságos házikóját

Nem is rabolnám tovább itt az időt, ezt a helyet látni kell!

De egy jó tanáccsal azért szolgálnék még itt a végén:

Ha csoportot vezetsz errefelé, és a Sóbánya patak és Zám patak völgyének találkozásánál eszedbe jutna kivezetni őket egy napsütötte rétre pihenni és falatozgatni, akkor megkopott emlékeid miatt ne téveszd össze a Galamb tisztást a Nagyparlag rétjével! Merthogy a kettő nem ugyanaz... Ráadásul a szarvasok és vaddisznók nem nagyon használnak légfrissítőt. Különben is elfújná a szél






Bejegyzések 1 - 4-ig. Összes bejegyzésed: 4

babapiskota
2010/10/18 11:17:42

A túrára megérte elmenni: nemcsak a társaság, a szuper útvonal és a gyönyörű táj miatt, hanem rájöttem, hogy nem is olyan rozsdásak még az izületeim!

A képeimet ide tettem fel: http://picasaweb.google.co.uk/missgerencser/22KmEsKalandozasAMatraban?feat=directlink



manu
2010/10/13 23:56:28

Köszönöm a túrát, remélem lesz még alkalmam Veletek tartani máskor is!
A képeim:
http://picasaweb.google.hu/manukepek/MatraTura20101010#



Loobelt
2010/10/13 14:10:45

Megyula! Neked szerintem a Zám északi vége és a Nyikom nyereg közötti szakasz tetszene a legjobban:)

Különben én is tervezem, hogy vissza megyek arra a részre valamikor kevesedmagammal állatokat fotózni.



LiptakAnna
2010/10/12 04:31:19

Jó volt, szép volt!!!




*** Túratárs.com - Túra és Túratárs kereső közösségi oldal ***

Rendszerünkön keresztül a túrát és egyéb outdoor programokat kedvelő emberek megismerkedhetnek egymással, közös túrákat szervezhetnek melyet a túranaptárban helyezhetnek el vagy együtt csatlakozhatnak egyéb szervezett túrákhoz. Az oldalon lehetőség van saját profil kialakítására, melyen keresztül a tagok bemutatkozhatnak egymásnak, illetve feltölthetik kedvenc túrafotóikat. A kapcsolatfelvételről üzenőrendszer és chat gondoskodik.