Túra és Túratárs kereső közösségi oldal
Üdv a Túratárs-on, jelenleg Vendégként vagy itt. Jelentkezz be vagy Regisztrálj itt <<<
TÚRATÁRS CHAT | RAKJ A KEDVENCEKBE
TÚRABLOGOK  
 

Etka Jógás Kék TÚRA Bükk
2010/11/01 15:02:56 Küldte: sandika

2010.szeptember 24-este 1/2 7-től érkeztünk Sirokra a 0.-napi szálláshelyünkre. Itt elfogyasztottuk a batyus vacsoránkat, majd ismerkedés következett.

2010.szeptember 25

A reggeli teázás után vidáman tréningeztünk a motel előtt, majd reggeliztünk és indultunk a nagy kék utunk első napjára. Sirokról-Szarvaskőre 17,8 km. Első állomásunk Sirokon a várba vezetett, ahol csodálatos látvány tárult elénk, megérte megmászni. Majd a Barát és Apáca sziklák mellett vezetett utunk. A legendát nézd meg az interneten! Ezt követően egyik  sas szemű társunk megpillantott sok-sok őzláb gombát - meglesz a vacsora. Kisebb-nagyobb dagonyákon keresztül Rozsnak pusztára érkeztünk. Itt elfogyasztottuk az ebédünket, majd a beton úton haladva sok emelkedővel tarkítva haladtunk tovább. Itt szedret ettünk, mely nagyon jól esett mindenkinek. A túra utolsó pár km-ét gazban, egy ösvényen tettük meg, ennek ellenére igyekeztünk, hogy elérjük a Bélapátfalvára induló buszunkat. A szállás elfoglalása után szaunáztunk, vacsoráztunk és a napot beszélgetéssel zártuk.

2010.szeptember 26

Esős napra ébredtünk. Az életöröm zenéje ennek ellenére zengett bennünk, a napot Etka Jóga Erőgyűjtő foglalkozással indítottuk. Reggeli után gyorsan elkészültünk az esőtúránkra. Kisvonattal utaztunk Szarvaskőre. Itt elindultunk a mai 11km-es szakaszra. Szarvaskő várát egyedül Judit tekintette meg, mi nem tértünk ki. A Telekessy háznál kisebb küzdelmek és furfangok árán szereztük meg a pecsétet. Poncsó alatt nyomtuk a párnát a füzetünkbe. Megküzdöttünk, de sikerült. Majd a Gilitka kápolna mellett vezetett utunk, amely egy csodálatosan felújított kápolna az erdő közepén. Az eső továbbra is esik, a bakancsaink eláztak, de ez már senkinek sem tűnik fel. Combközépig vizesek vagyunk, az esőkabát alatt meg izzadtak. A hangulat azonban még most is csodálatos. Az őszi erdő hangulata, a vidám társaság, még a nehézségeket is fölülmúlja. Bélapátfalván az apátságot sajnos nem tudtuk megtekinteni, mert be volt zárva. Kívülről körbejártuk. Több körtelefont indítottunk, de hiába. Kissé csalódottan, de törve nem érkeztünk a faluba, ahol a templom éppen nyitva volt, és így ide mentünk be. Szép falusi templom. Ajánlom mindenkinek, hogy tekintse meg.  Innen pedig a szállásunkra vezetett utunk, ott ezen belül pedig a forró zuhany alá. Késői ebéd, majd a zene világában kalandoztunk. A muzsika hangjait szaunázás követte, ezután mindenki nyugovóra tért.

2010.szeptember 27- A kemény és embert próbáló nap.

Talán így jellemezném a több mint 20km hosszú utunkat, amelyen fölfelé 1100m, és lefelé  580m mentünk. Nehéz napnak néztünk elébe. Túránkat reggel 1/2 9-kor esőben kezdtük. Egészen 1/2 11-ig esett. Ennek ellenére már vidáman indultunk, a színes esőkabátokban igazi jelenségek voltunk a faluban. No igen, a megszállottak és ... Ki volt az a ... na erről majd később. Már az első 1 órában keményen kezdett emelkedni a terep. Egészen a katonasírokig- ismeretlen katonák sírja. Itt egy picit az elágazásban elnéztük a jelzést, és rossz úton indultunk tovább. Szerencsére viszonylag hamar észrevettük, ezért mint jó túrázóhoz illik, visszajöttünk az utolsó jelig, és megkerestük a helyes utat. Innen ismét kemény meredeken mentünk fölfelé. Elértük a Cserepeskő-barlangszállást. Megállapítottuk, ha zuhogna az eső, lehet maradnánk, de itt nem szívesen töltenénk az éjszakát. Tovább az utunk az Ördögszántáson vezetett. Ez nagyon köves - sziklás rész volt, nagyon kellett vigyázni mert a csúszós volt az avar, illetve a kövek. Majd a jól megérdemelt jutalom következett, csodálatos kilátás Eger és Felsőtárkány felé. Ismét jókora emelkedővel elértük az Ősbükköst. Többünk már mosolygott, hazai terepen vagyunk, innen már sötétben is hazamegyünk. Ez akkor abban a helyzetben nem tűnt annyira viccesnek, mert már délután 4 óra felé járt az idő. Előttünk még jó 10km. Gondolkodtunk a túra rövidítésén, de nem tettük. Tar-kő felé szarvasbőgést hallottunk, és olyan 1/2 5 felé indultunk el Tar-kőről. Innen a gyorsabb haladás érdekében csönd túrát rendeltem el. Ezt a társaság nagy része elég sokáig bírta. Itt láttunk egy őzcsoportot. Majd egy elágazásnál megláttuk, hogy Bánkút 1,5km. Jajj még ennyi???? Mindenkinek minden lépésnél fájt a talpa.  Ekkor elhangzott a legendás mondat az egyik társunktól: Ki volt az a marha, aki ezt a túrát kitalálta? Mire Zelli(táborszervező) jelentkezett: Én voltam. És ki volt az a marha aki befizette??? És kitört a nevetés. Az utolsó 1 km-en, már az éltetett minket, hogy láttuk, egyre közelebb vagyunk Bánkúthoz. Megérkeztünk a síházba. Mindenkinek nagyon jól esett ledobni a bakancsokat. Meleg vacsora várt minket. A fáradságtól már mindenkiből dőltek a poénok, sajnos nem írtuk. Az estét ágyban fekvős relaxal zártuk, melynek olyannyira nagy sikere volt, hogy többen elaludtak.


2010.szeptember 28 - A könnyűnek tűnő nap

Reggel Bánkúton +5,6 fokos hőmérsékletre ébredtünk. Igazán finom volt :-) A reggeli tréninget, belevaló kitartó Etka jógázók módjára Zelli vezetésével kinn tartottuk. Bármennyire is igyekeztünk összehúzni és elernyedni a hidegre való tekintettel - nem énekeltünk mint Micimackó -,  hanem benn relaxáltunk. Reggelinket az étteremben fogyasztottuk el, majd elindultunk a könnyűnek tűnő napra. Szintemelkedés 234m. Node most következik a lényeg: süllyedés 923m. Igazi térdeket próbáló meredek lejtőkkel tarkítva, de csodás völgyben érkeztünk Mályinka faluba, majd innen Dédestapolcsányba. A Lázbérci víztározó mellett folytatódott utunk,  így értünk Upponyba, az utolsó szálláshelyünkre. Itt az estét vidám hangulatban szalonnasütéssel zártuk. Külön köszönet  és elismerés illeti Erzsit, aki nélkül a tűzgyújtás nem jöhetett volna létre. Remek tűzgyújtó mester. Este Mari mesélt az El Caminoról, melyet 1 éve tett meg. Nagyon érdekes volt, majd nyugovóra tértünk.

2010. szeptember 29  A bükki szakaszunk utolsó napja.

Reggeli tréninggel kezdtük a napot Andi vezetésével, majd reggeli és az utolsó összepakolás következett. Amikor már minden csomagunk a szállító autóban volt, megbeszéltük a tárbor élményeit, kinek mi a javaslata a továbbiakra. Túránk Upponyból 1/4 12-kor indult Putnokra, ahová könnyed 3,5 órás gyaloglással megérkeztünk. Itt búcsúzkodás következett, majd mindenki átült a kocsikba, és elindultunk hazafelé.

Külön köszönettel tartoznak a szervezők minden táborlakónak, akik önzetlenül mindenben segítettek. Mindent együtt oldottunk meg. Igazi csapat voltunk. Köszönet érte!!! A következő túránk Putnokról indul, és Aggtelek irányába vezet. Remélem a leírt élmények hatására még többen csatlakoztok majd.

                    Far-lapockás, kék túrás üdvözettel a szervezők:

                   Kovácsné Károlyi Gizella (Zelli)         Sóvári Andrea (Sovi)

Címkék: Etka Jóga Erőgyűjtő Módszerrel





Bejegyzések 1 - 2-ig. Összes bejegyzésed: 2

sandika
2010/11/27 17:19:34

Köszi a tanácsot, a következő menük, december 30. Hűvösvölgy-Bécsi út, március Bécsi út- Dobogókő, július Putnok- Jósvafő- Aggtelek- Bódvaszilas.

Ha van kedved, csatlakozz, szívesen látunk!



liliom
2010/11/01 22:39:31

Ügyesek vagytok, és jó volt olvasni az ismerős helyek neveit... Mi Bélapátfalvától mentünk fel a Kékesre Siroki szálláshellyel.... Menjetek el arrafelé legközelebb... :-) Én pedig Lázbérc felé igyekszem eljutni...:-)


Azt szeretem, hogy egy túra akkor is nagy élmény tud lenni, ha esik az eső, vagy hideg van... Sőt: még emlékezetesebb....




*** Túratárs.com - Túra és Túratárs kereső közösségi oldal ***

Rendszerünkön keresztül a túrát és egyéb outdoor programokat kedvelő emberek megismerkedhetnek egymással, közös túrákat szervezhetnek melyet a túranaptárban helyezhetnek el vagy együtt csatlakozhatnak egyéb szervezett túrákhoz. Az oldalon lehetőség van saját profil kialakítására, melyen keresztül a tagok bemutatkozhatnak egymásnak, illetve feltölthetik kedvenc túrafotóikat. A kapcsolatfelvételről üzenőrendszer és chat gondoskodik.