Túra és Túratárs kereső közösségi oldal
Üdv a Túratárs-on, jelenleg Vendégként vagy itt. Jelentkezz be vagy Regisztrálj itt <<<
TÚRATÁRS CHAT | RAKJ A KEDVENCEKBE
TÚRABLOGOK  
 

Erdély hegyei I. A Vit-havas
2010/11/05 19:28:53 Küldte: Gejza

A várost elhagyva kaszálók között visz utunk. A lekaszált fű ágasfákra téve laza, magas boglyákon szárad. Jobbra, a völgy alján sebesfolyású, bő vizű patak kanyarog, tajtékot szórva a meder szikláira. Tegnap este érkeztünk autóbuszunkkal, tíz napos székelyföldi csavargásra. Bázisunk és szállásunk Gyergyószentmiklóson, a Salamon Ernő Magyar Líceum Kollégiumában van. Visszatérő, szívesen látott vendégek vagyunk.

         Az út emelkedik, a rétet fenyővel elegyes bükk váltja fel. Zihálva, szuszogva egyre feljebb kapaszkodva araszol velünk az Ikarus. A ritkuló erdőben lassan kibontakozik a táj. Szemben, a Görényi-havasok vonulata az 1.777 méter magas Mező-havassal. Jobbra Szárhegy, előttünk a Gyergyói-medence falvai: Alfalu, Csomafalva, Tekerőpataka, Vasláb. Balra Marosfő, mely a Csíki-medencétől választja el Gyergyót.

         A Pongrác-tetőre érve kiszállunk gyönyörködni. Verőfényes idő van, a fűszálakon csillog a harmat. Itt elválunk egymástól. Az idősebbek a buszba visszaszállva lemennek a Békás-szorosba, Janó Elemér hegymászó barátommal. Végigmustrálják a korondi fazekasok, kosárfonók és fafaragók munkáit, aztán a Gyilkos-tavat körbesétálva a tó partján napoznak. Akinek kedve támad csónakba ül, mások a Kiscohardot megmászva felülről gyönyörködnek a szorosban.

         A középtúra Szilágyi Ferike - az iskolaigazgató erdész növendékfiának - vezetésével, a Meggyesen keresztül a Csofronkára, majd a Juhos-patak völgyén szintén Gyilkos-tóra ereszkedik.

         Mi az északi gerincre igyekszünk Nagy Andrással. Nagybajszú, sovány, szívós, csupa izom ember. Vállig érő őszülő hajával, piros fejpántjával, mindig nevető, huncut szemével, mintha a western filmek világából csöppent volna közénk. Végtelenül jó cimbora és nagy mókamester. Márciusban megírtam neki a túratervem. Kértem, ha tud tartson velünk. Válasz nem érkezett. A líceumban sem tudtak róla. Aztán ma reggel, indulás előtt jó fél órával megjelent - Te hívtál, hát itt vagyok! - mondta, mintha ez lenne a világ legtermészetesebb dolga. Csak később tudtam meg Elemértől, hogy Bandi egy osztályt végzett. Szépen olvas, verseket ír és szaval, a bányában ahol dolgozik, hatalmas munkagépeket vezet, de a levélírással hadilábon áll.

         Indulás után tíz perccel megállunk vetkőzni. Átellenben megindult felfelé a középtúra.

A húsz-huszonkét ember mint színes százlábú kígyózik felfelé a Ló-havas oldalában.

         Tovább indulva, a hegyi pásztorszállást mellőzve, jobbra térünk. Vezetőnk úgy ismeri itt a járást, mint a tenyerét. Szarvas- és medvecsapásokon jutunk fel a Likas-csúcs közelében lévő 48 méter mély zsombolyhoz (függőleges aknabarlang). A lefelé táguló likat Kállai Miska, Bandi és a Főnök (Dénes István) mérték fel a hatvanas évek végén.

         Kicsit szusszanunk, aztán az északi oldal irtásán ballagunk vissza a jelzett útra. A Bükk-havason átkelve a Vinkli-tisztáson pihenünk meg. A gerinc itt derékszögben elfordul, innen a rét neve. A forrásnál megmosakszunk, kulacsot töltünk. A következő hegyhátról már idelátszik úti célunk, a Vitt-havas. Előbb gyalogfenyőben aztán meredek ösvényeken kapaszkodunk felfelé. Az éles mészkő gerinc földcsuszamlás útján jött létre. 1913-ban pedig egy száraz nyár után leégett. A tűzvészben évszázados fenyők semmisültek meg. A hatalmas hőben a szilaj taréjok szabályosan megégtek. Az esővíz hatására oltott mész lett belőlük. A sziklák ma is erősen porladnak. A D-i oldalon gazdag lágyszárú vegetáció fejlődött ki. Nyár elején kaszálni lehet itt a gyopárokat, habszegfűket, pimpó-féléket, szellőrózsákat. Az északi oldalt    lassan visszahódítja a fenyves, de jó száz év bele fog még telni, mire beerdősül.

         Egy kitettebb helyen bevárom a végét. A lányok között van aki sima talpú edzőcipőben jött. A meredek felmenet is megtette a hatását, izzadnak, szuszognak, de nem adják fel. Még egy kaptató s fent állunk a csúcson. Alattunk a völgyben Gyergyótölgyes zsindely tetejű házai látszanak. Itt húzódott az ezer éves határ. Kipirult arcok, verejtékező homlokok és boldog tekintetek. Körbejár az üdítős üveg. Fotózunk, aztán megebédelünk.

         Míg a többiek napoznak, Bandival a környező hegyeket azonosítjuk be. Északra a Kelemen előhegyei, Keletre a Csalhó, délre a Hagymás, az Egyeskő és az Ecsém-szikla letörése. Hátul a Hargita vonulata bujkál a párában.

         Lassan visszaindulunk. A sziklán lefelé nem lehet sietni. A Lápos-patak völgyébe ereszkedünk. Az esztenánál Árpiék bevárják a csapat végét. A csobán kutyájának kölykei vannak. Vitézül védelmezi őket és a nyájat. A kölykök még nem tudják mi a kötelesség és farkcsóválva jönnek hozzánk.

         Jó ütemben haladunk tovább. Az erdőhatárt elérve vastag törzsű fenyők között meredeken ereszkedünk le az Oltárkő alatti vendéglőhöz.

         A többiek már a teraszon kortyolják a hideg sört. Mesélik, hogy a Fehér-mezőn pár doboz cigaretta fejében a csobán ordával (édestúró) vendégelte meg őket. Nekünk is hoztak kóstolót.

         Jó hangulatban buszozunk hazafelé. A nap már lebukott a Csomafalvi-Délhegy mögött. A mikrofonban Ferike ismerteti a környék látnivalóit. Ízes, utánozhatatlan erdélyiességgel beszél. Ő az erdőben áfonyát keresve nem megtalálja azt, hanem "A fenyvek alatt megkapja." Mondanivalóját történetekkel, anekdotákkal fűszerezi. Egyik, a diktatúra éveire oly jellemző sztoriját lejegyeztem:

 

         A szocializmus öt ellentmondása Romániában:

        

         1.       Senki sem dolgozik, de van termelés.

         2.       Van termelés, de nem lehet kapni semmit.

         3.       Nem lehet kapni semmit, de minden beszerezhető.

         4.       Minden beszerezhető, de senki sem elégedett.

         5.       Senki sem elégedett, de mindenki tapsol...

 

Hála Istennek, ez ma már a múlté.

Címkék: Erdély Gyergyói-havasok





*** Túratárs.com - Túra és Túratárs kereső közösségi oldal ***

Rendszerünkön keresztül a túrát és egyéb outdoor programokat kedvelő emberek megismerkedhetnek egymással, közös túrákat szervezhetnek melyet a túranaptárban helyezhetnek el vagy együtt csatlakozhatnak egyéb szervezett túrákhoz. Az oldalon lehetőség van saját profil kialakítására, melyen keresztül a tagok bemutatkozhatnak egymásnak, illetve feltölthetik kedvenc túrafotóikat. A kapcsolatfelvételről üzenőrendszer és chat gondoskodik.