Túra és Túratárs kereső közösségi oldal
Üdv a Túratárs-on, jelenleg Vendégként vagy itt. Jelentkezz be vagy Regisztrálj itt <<<
TÚRATÁRS CHAT | RAKJ A KEDVENCEKBE
TÚRABLOGOK  
 

Barangolás a Burok-völgyben
2010/11/08 10:41:15 Küldte: easybiker

Barangolás a Burok-völgyben

Az elmúlt héten nagyot gondoltam, és elhatároztam hogy ellátogatok a Keleti-bakony egyik ékszeréhez a Burok-völgybe. A környék nem ismeretlen számomra, kivétel csupán ez a völgy volt mivel eddig sosem ereszkedtem le oda. Itt volt hát az ideje hogy megnézzem. Elhatároztam ha megyek  akkor közzé teszem a túrát hátha jönni akar valaki.

Eljött a vasárnap, és eléggé szórakozottan ébredtem, ami valószínüleg a névnapi bulinak volt köszönhető. Addig pakolásztam, míg majdnem lekéstem a találkozó időpontját!

Na ez a túra is jól kezdődik! Pláne, hogy rendhagyó módon ismeretlen helyen vezetek túrát. Persze kicsit sem aggódtam a feladat miatt.

Megérkezve az autóbuszpályaudvarra, sokkolt a kijelző tábla, fél órával késöbb lesz busz Várpalotára mint ahogyan azt a neten megnéztem. Ott toporogtam mérgesen, mikor másik kocsiállásra beállt egy busz. Szuper! Hát ez pont oda megy! Pont ezt néztem ki, csak hát elfelejtették kiírni.

Megérkezett Warhorse,, és Szerencses, így helyet foglaltunk a buszon, ami pár pillanat múlva már indult is Várpalotára. Ennek örültem, mert minden a tervek szerint alakult. Várpalotára érve megkerestük Spancát aki ott csatlakozott hozzánk. Sajnos sokan nem jöttek el, így négyen kezdtünk neki a túrának. Társaimat sokkoltam a bejelentésemmel, miszerint sosem jártam erre, úgy készüljenek!

A túra "városnézéssel" kezdődőtt, majd  Csörget-völgyön keresztül haladtunk a Tési-fennsíkra fel.

Itt produlkáltam egy eltévedést, de végül a jó útvonalra csatlakozott ez az ösvény vissza, így lehet hogy rövidítetünk egy picit.

Királyszállás elött a P+ jelzésen kezdtük az ereszkedést a Burok-völgybe. Nem bántam már, mert 6.7 km-t jöttünk csak idáig ezen az összekötő útvonalon.

A völgy eleinte még könnyen járható volt, de ahogy megláttuk az első sziklákat, onnantól kezdve akadálypályává változott. Kidölt fákat kerülgettünk, hol fel ugrottunk egy rönkre, hol pedig alatta bujkáltunk át.

  Ettől a szakasztól kezdödött az igazi érintetlen őserdő. Innét már nem láttunk, kirándulók által elhajított szemetet, mert valószínűleg beljebb már nem mernek merészkedni az erdőbe.  Vastagon borította a moha a fákat és a sziklákat.

 

undefined

Szerintem a völgy igazi szépsége a Bükkös árok becsatlakozásától tárult elénk, igazi vadregényes sziklás hegyoldallal tarkítva.

A vidám csapatunk élén haladtam, mikor társaim kiagyalták, hogy úgy megyek elöl mint egy katona. Meg is jegyezték hová viszem őket?! Lehet hogy élve nem jutnak ki erről a helyről?! Mikor táskámban kotorásztam azt gondolták elő szedem a kést. Akkor szakadtak a röhögéstől igazán mikor egy sziklás kanyarulatnál levettem a sapkámat, és mint a Rambó, fejemre kötöttem a fejkendőmet.

 undefined

 

-Ajaj! Ez készül, valamire! jegyezte meg valamelyik társam. Hamar kiderült, hogy Warhorse az én "aszisztensem"  tovább göngyölitve a poén áradatot. Ettől kezdve egymást csititották hangosan, hogy: -Meg ne kérdezd ott vagyunk e már?!

Megfájdult a rekesz izmom annyit nevettem.

Ez a túra sem maradt el gombászás nélkül, láttunk sárga kénvirág gombát, júdásfüle gombát, és késői laskagombát. Igazából a völgy nem bővelkedett gombával, de hát ilyenkor már csak a késői fajok fejlesztenek termőtesteket. 

undefined

Társaim egyből meg is jegyezték, olyan vagyok mint egy sentinel, ahogyan az erdőt fürkésztem.  

A völgy közepe táján vizenyősebb részre értünk ahol nyomban elesett is lettem. Csúszósak voltak a kövek, fatörzsek, igy majdnem kéztörés lett a jutalmam. Ezen a részen fej magasságig ért a csalán (Urtica dioica), így feltartott kézzel haladtam arcomat védve.

Társaim egyböl meg is jegyezték: -Kezeket fel! Ne lőjetek!

Igazi cross over jellegű volt az út,  amit izgalmassá tett az is, hogy valójában egy vadcsapás is volt egyben. Alaposan kijárták a sarat az erdő lakói. Persze mi aztán kikenekedtünk tőle! Ez volt az álcázási gyakorlat része!

 

Jó ideje haladtunk már a völgyben mikor előkerült a tájoló, hogy meg tudjam állapítani a völgy melyik részén járhatunk éppen. Nem volt itt semmi tájékozódási pont, de az íránytű segített a meghatározásban. A dél felé fordult a völgy kanyarulata így már nagyjából tudtam, hogy Bakonykúti közelében lehetünk. Egy érdekesen bizarr szakaszra értünk ahol hihetetlen erejű áradás nyomai látszódtak. Az egész völgyet beterítette vastagon kötörmelékkel a víz. A fák törzsén a turista jelzés alacsonyan, majdnem derék magasságban volt látható ami utalt arra hogy milyen vastag lehet ez a murva folyam.

Lassan elértük a K+,P elágazást, de mi nem indultunk el felfelé Bakonykútira, hanem tovább mentünk a völgyben.

Innét ismét eléggé cross over jellegű volt az út, keresgélni kellett a csapást a tovább haladáshoz. Egy idő után a völgy szelidülni kezdett kétoldalt fenyveserdő jelent meg. Egyszer csak elértünk egyaszfalt útat. Jobbra katonai terület van és a letöltött itiner szerint a k+ jelzésen indultunk tovább de egy idő után a jelzés eltünt. A közelben a Kopasz-hallgató hegycsúcsa látszott tetején a toronnyal.

-Ugye oda nem megyünk most fel? kérdezték aggódóan fáradt  társaim.

 Tájoló, és gps segítségével  közösen meghatároztuk Várpalota helyzetét, és a katonai gyakorlótéren egy egyenes úton haladtunk a város felé. Gondoltam ha megállítanak, akkor majd mondom hogy eltévedtünk és kész.undefined

 

 Ez jó döntés volt, mert 3.9 km volt így is az út, akkor mennyivel több lett volna ha Inotán keresztül közelítünk Várpalotára a letöltött itiner szerint? Egy fenyveserdöt megkerülve egyenesen egy lakótelepre értünk, miközben épp beesteledett. Lesétáltunk a buszpályaudvarra, elköszöntünk Spanca-tól és szerencsénkre pont bent állt a busz amivel haza tudunk jutni, így egy percet sem kellett várni.  Ilyen időzítést!

 A buszon ülve, 30km-rel a lábunkban társaimmal néztük a szaladó esti tájat, miközben elégedetten vigyorogtam.

 Még akkor is, ha Inota felett elbizonytalanodtam merre is kell tovább menni, mert a dombok miatt nem láttam a várost, csak körülbelül megbecsülni tudtam az irányt. Itt már jelzés egyáltalán nem segítete a tájékozódást, csak és kizárólag a távoli tereptárgyak nyúljtottak némi támpontot.

Úgy tűnik, tényleg "katonásan" sikerült ez a túra...

 

Címkék: Easybiker Kalandjai





*** Túratárs.com - Túra és Túratárs kereső közösségi oldal ***

Rendszerünkön keresztül a túrát és egyéb outdoor programokat kedvelő emberek megismerkedhetnek egymással, közös túrákat szervezhetnek melyet a túranaptárban helyezhetnek el vagy együtt csatlakozhatnak egyéb szervezett túrákhoz. Az oldalon lehetőség van saját profil kialakítására, melyen keresztül a tagok bemutatkozhatnak egymásnak, illetve feltölthetik kedvenc túrafotóikat. A kapcsolatfelvételről üzenőrendszer és chat gondoskodik.