Túra és Túratárs kereső közösségi oldal
Üdv a Túratárs-on, jelenleg Vendégként vagy itt. Jelentkezz be vagy Regisztrálj itt <<<
TÚRATÁRS CHAT | RAKJ A KEDVENCEKBE
TÚRABLOGOK  
 

Egy délutáni hegymenet.
2010/11/21 11:51:30 Küldte: easybiker

Szombaton ragyogó napsütéses időben, munkahelyen az irodában ültem. Hirtelen felindulásból, elterveztem hazafelé menet, kinézek az erdőbe. A cél ezúttal is a gyakran látogatott, Velencei-hegység lett, de most majdnem végig a teljes hosszában. Némi agódalomra adott okot a múlt hétvégi bukás miatt szerzett váll sérülésem. Nem tudtam hogyan fogja tolerálni a sérült izület a rázkódást. (vagy megrázkódtatást)

Ennek ellenére lesz ami lesz, megpróbálom!

Hazafelé robogva hamar elértem, Velencét, ahonnét megcéloztam a hegység vonulatát. Sajnos pár méter megtétele után öltözködni kellett, mert a bágyadt napsugarak nem melegítették úgy a ruházatomat. Elindultam hát a magányos útamra és még kitérőt tettem egy kisboltnál némi élelem beszerzése miatt, hogy aztán neki vágjak az első puklinak. A Bence-hegy emelkedőjének leküzdése most nem ment simán. Úgy tünt most a fájdalom lesz az útitársam, de az akaraterőm most is gyözedelmeskedett, mint máskor. Fájdalmas arcal de sikerült!

Folytatva az útat immár köves úton, tovább erősítve a fájdalmat a rázkódásokkal. Baljós jel volt ez, azt hittem félbe kell szakítanom a túrát. A Magos-hegy tetején aztán megáltam, és elmajszoltam pár aszalt fügét, mielött neki kezdek a down hill szakasznak. Hát ez volt a választó víz. Itt derült ki hogyan bírom a folytatást.

Nekilódultam a lejtőnek, és azon kaptam magamat, hogy vidáman ugratok zsinorban, mint máskor. Ez megnyugtató volt, mert a fájdalom nem erősödött, elviselhető mértékű maradt. Vigyorogva értem el Nadap szélét, és rácsodálkoztam a nagy csendre. A fák lombjukat veszítették, még madár hang sem igazán hallatszott. Kissé komor téli hangulatom támadt tőle. Hát hiába! Nyakunkon a tél!

Folytattam hát a Kövecses-hegy megmászásával, amely hű a nevéhez. Itt lehet egyensúlyozni a vizmosások, és a gránit kövek között.

Balra fordulva, további emelkedők vártak immár a Meleg-hegy oldalán. A fenyvest felváltotta a tölgy erdő, úgy haladtam egyre feljebb. Mikor a sorompót elértem búcsút vehettem az erdőtől.

Innét kopár, és cserjés ruhát ölt a táj, miközben jól tekerhető az út. Nem is bántam, mert pihentethettem haladós tempó mellett a vállamat egy kézzel kormányozva bringámat. Ez nagyon jól jött most.

 

Sor-hegy lankáinál dagonyába hajtottam, hátha jó az izületre az iszap pakolás. A manőver olyan jól sikerült, hogy kis hijján bele is feküdtem. Pár gyors kanyarvétel és ismét bezuhantam a fák közé az erdőbe. Az Angelika-forrástól nagy csobogással csörgedezett a patak a völgybe.

Elég idilli hangulata volt, elbámészkodva majdnem fának mentem. Vagy az agresszív gyertyánfa támadott meg? Nekem akart jönni! Már ezt sosem fogom megtudni! Igy aztán egy gyors kormány manöverrel erősen koncentrálva kőves letöréseken és gyökereken, tovább száguldotam a Bodza-völgybe. Ez az a hely ami mindig megállit pár percre, ahol rácsodálkozok milyen szép.

Lassan tovább ereszkedtem  a Hurka-völgybe, ami alakjáról kaphatta a nevét. Szép lassan gurulva fürkésztem az erdőt, miközben bringám kereke zörgette a friss avart. Ez a túra sem maradt el gombászás nélkül, de ez most csak lencsevégre került nem a táskába. Egy laskagomba volt most a "zsákmány". 

A völgyet elhagyva, ismét búcsúztam az erdőtől, helyét cserjés, váltotta fel, ahol löszös talajon folytatódott az izgalmas hullámvasútazás. Itt aztán megguritottam a bringámat rendesen.

Igyekeznem kellett, mert még a sötétedés beállta elött fel akartam keresni a legszebb ingókövet, amit sosem hagyok ki, ha arra járok. Gondoltam egy nagyot, és Abajka erdején át közelítettem Meg a Pandúr-kővet, még akkor is ha vállamon cipelem fel a bringámat.  (NE CSAK A BAL VÁLLAM FÁJJON!)

Felérve az ösvényen, első dolgom az volt hogy felmásszak a tetejére. Mindig nagy élmény a lábamat lógatni a fák fölé, közben elidőzni ott egy picit. El is csemegéztem a maradék füge kenyeremet. 

Még utoljára körülnéztem, aztán tovább indultam, majd még a domb tetejéról visszanézve, elbúcsúztam a Pandúr-kő szikláitól.

Ismét rövid emelkedővel küzdve, felkerestem a Pogány-kő szikláit, de mivel sok kiránduló volt ott éppen, tovább is lejtőztem. Néztek is mikor kisebbet ugratva távolodtam mint a mérgezett egér! Hatalmas száguldozás kezdődőtt, de az egykori katonai gyakorlótéren a harchocsi híd megállított. Sáros gumival nem mertem a szokásos felugratásomat megkisérelni, így is van elég   bajom éppen. Talán kicsit óvatosabb is vagyok átmenetileg. Majd legközelebb biztos bepótolom...

Innét aztán megállás nélkül száguldoztam a Tompos-hegy tetejéig, ahol megnéztem városom távoli sziluettjét.  További vad gurulás csalt vigyort az arcomra, elfelejtve, hogy fáj az izületem. Nagyokat ugratva, az Anikó-forrás melletti vizmosásos lejtőn. Legurulva, a lovarda melletti mély homok tartogatott még némi izgalmat. Ezt követően elköszöntem a tereptől, és a főútra kiérve megcéloztam a várost. De ezt már nem is bántam, mert alaposan szétrázattam a sérült váll izületemet.

Jó volt kimeni, körülnézni, bicajozni még idén egyet, talán utoljára. A lemenő nap fényében gurultam haza, kissé megviselten, gondolataimban a délután friss élményeivel...

Címkék: Easybiker Kalandjai





Bejegyzések 1 - 2-ig. Összes bejegyzésed: 2

Cube
2010/12/03 12:01:39

Üdv!

Király ez az útvonal, sokszor megteszem én is, egy tókörrel összekötve.

Gárdony-Gárdony. Legközelebb majd tavasszal! Béci



dcr8
2010/11/21 14:56:03

A munkábajárást én is bringával oldom meg általában. Hét éves kihagyásom előtt volt egy telem, amikor két alkalommal nem nyeregben jutottam el munkába. Ezt a telet is így szeretném abszolválni.


Van egy módszerem a hideg ellen. Én is ülő munkát végzek(mozdonyvezető vagyok). Munka közben erősen gimnasztikázom, sok guggolással. Igaz így nem vagyok valami fitt mire nyeregbe pattanhatok, de telejesen be vagyok melegedve és alapozásnak is tökéletes a nagy útra.




*** Túratárs.com - Túra és Túratárs kereső közösségi oldal ***

Rendszerünkön keresztül a túrát és egyéb outdoor programokat kedvelő emberek megismerkedhetnek egymással, közös túrákat szervezhetnek melyet a túranaptárban helyezhetnek el vagy együtt csatlakozhatnak egyéb szervezett túrákhoz. Az oldalon lehetőség van saját profil kialakítására, melyen keresztül a tagok bemutatkozhatnak egymásnak, illetve feltölthetik kedvenc túrafotóikat. A kapcsolatfelvételről üzenőrendszer és chat gondoskodik.