Túra és Túratárs kereső közösségi oldal
Üdv a Túratárs-on, jelenleg Vendégként vagy itt. Jelentkezz be vagy Regisztrálj itt <<<
TÚRATÁRS CHAT | RAKJ A KEDVENCEKBE
TÚRABLOGOK  
 

Bringázás a havas fák alatt
2010/11/27 19:15:13 Küldte: easybiker

Az elmúlt éjszaka  ismét beköszöntött a tél. A havazás láttán tudatosult bennem, hogy bizony vége az igazi bringás szezonnak. Kissé szomorú is voltam, mert a jót könnyű megszokni. Ismét itt lesz a tél, és még marad is egy darabig. Újra más sportágak felé fordulok, gyalogtúrázom, úszok síelek. Bár ezek is jól átmozgatnak, de mégis csak bringás maradok.

Az első hó olvadása megkezdődőtt a délutáni órákban, s a levegő hőmérséklete ismét kellemessé változott. Gondolataim egy erdei bringázás körül forogtak, amit aztán tett követett. Gyors öltözködés, és a múltkori túrától még sáros bringám előtoltam a garázsból. Majd a latyakos víz lemossa!- gondoltam.

Ragyogó napsütésben indultam el, és hamar kiderült, a hókásában eléggé csúszik a drótszamaram kereke. Na nem baj! Legalább izgalmas lesz. Pár kilóméter gurulás után, pillanatok alatt a közeli erdőben találtam magamat. A friss hóban táncolt a gép alattam, amítől aztán vigyorogtam rendesen. A régi havas túrák jutottak eszembe, mikor a hótól nem fogott a fék, én meg csak gyorsultam lefelé a lejtőn. Hoppá a fék most sem igazán működik, ébresztett rá egy balos kanyar. Hirtelen átfordult a horizont, és rögvest feküdtem a hóban. Hát ez meg mi volt? Néztem értetlenül. Hát persze egy vizes gyökér a hó alatt.

Össze kapartam magamat és folytattam a rögtönzött edzőkörömet. A hónak elég komoly ellenállása volt, nagyobb erőfeszités árán tudtam csak a szokott tempómban haladni. A sebesség növelésének ára volt, alig bírtam tartani a bringát, folyton korigálni kellett.

Elég vicces kanyarokat lehetett szedni, mikor kiértem a rétre. Mikor a homokbánya felé szedtem az irányt, ismét az erdő fái alatt haladtam szűk ösvényen ahol a tövises ezüstfák várták az út szélén a baráti ölelésemet.  Néha alig fértem el mellettük a gyakori szúszkálás miatt.Nem is olyan rossz móka ez!

 Egy jobbos kanyar jött a nagy fűzfák alatt, és ismét réten találtam magamat. Itt A homokbánya területén folytattam a jobbra balra csúszkálós bicajozást, amit elvétve zavart meg pár tövises bokor.

Ezután egy rövid lejtő okozott fokozott figyelmet, ami jobbos kanyart vett. Nagy gépészkedés árán szedtem be akanyart! EASY! Hová ez a nagy sietség?!

A lödombok felé fordultam, és igen hamar el is hagytam őket. Néztem az üres gyurgyalag telepeket. Nyáron, még szorgalmasan repkedtek, a homok falba vájt üregeikbe, most meg nagy csend uralkodott a környéken. Egy róka szaladt keresztül az úton, mikor az után nézve begyüjtöttem a második esésemet is.

Innét aztán megint a pedálra tapostam, mert a hó minősége elég kásás lett a napos részeken, ami nagyon fogta a bicaj kerekét. Úgy 200 méter után bal kanyart véve, elérkeztem a kedvenc erdei szakaszomhoz, ahol sok visszafordító kanyar található az egynyomsávos ösvényen. Nyaron is izgalmas, pláne így csúszós környezetben.

Ez az erdei csiki-csuki hamar véget ért, miközben megérkeztem a Belső-tóhoz. Végig hajtottam a töltésen, hatalmasakat szúszkálva, közben csodálkozva néztek rám a kirándulók.Hát ez honnét került elő?A Sóstó nádasos mocsaras része fölött átívelő fahídon kerestem a további izgalmakat. Esős időben is csúszik rendesen, volt hogy lecsúsztam róla és a vízben kötöttem ki. Hát így havasan még több kihívást tartogatott, de megúsztam szárazon.

 

Megkerülve az erdei iskolát, a kiserdő felé vettem az irányt. Ott ismét csúszós, és vizes latyakos terep várt, de ekkorra már teljesen megszoktam a bringám folyamatos csúszását, így már ügyet sem vetetem rá. 

Az erdőt elhagyva, egy rövid szakasz következett majd kikerülve a sorompót, elhagytam a tanösvényt.

Remek móka volt ez, rendesen megmozgatott, még akkor is, ha csak 10km, es kört csináltam. Háromszor annyi erőbedobásra volt szükségem, mint száraz időben. Úgy éreztem magam mintha egy 30km-es terepezésen volnék túl.  Persze, mondhatnátok hogy mi ez?!  Valójában nem sok, de ilyenkor télen az izületeknek ez pont elég.

Hazafelé gurulást már kényelmesre fogtam élvezve a nap sugarait. Örültem ennek a röpke pillanatnak, hogy ismét bringázhattam az idei tél első havában. Kis szerencsével majd a Pogány-kő következik, ahol már néhol egy-két komolyabb lejtözést is lehet gyakorolni a csúszós közegben...

Címkék: Easybiker Kalandjai





Bejegyzések 1 - 1-ig. Összes bejegyzésed: 1

easybiker
2010/11/29 12:36:44

Hát a jégbicajozás az egy külön fejezet! Az még az igazán élvezetes móka! Hamar  le lehet szállni a bicajról!




*** Túratárs.com - Túra és Túratárs kereső közösségi oldal ***

Rendszerünkön keresztül a túrát és egyéb outdoor programokat kedvelő emberek megismerkedhetnek egymással, közös túrákat szervezhetnek melyet a túranaptárban helyezhetnek el vagy együtt csatlakozhatnak egyéb szervezett túrákhoz. Az oldalon lehetőség van saját profil kialakítására, melyen keresztül a tagok bemutatkozhatnak egymásnak, illetve feltölthetik kedvenc túrafotóikat. A kapcsolatfelvételről üzenőrendszer és chat gondoskodik.