Túra és Túratárs kereső közösségi oldal
Üdv a Túratárs-on, jelenleg Vendégként vagy itt. Jelentkezz be vagy Regisztrálj itt <<<
TÚRATÁRS CHAT | RAKJ A KEDVENCEKBE


Oldal:  1 | 2 | Következő >  Utolsó >>
Összes Megtekintés: 9701 - Összes Válasz: 12

Bejegyezte: Zsiraaf 2012/11/29 16:51:37


Kungsleden: Svédország, Lappföld, Abisko-tól Hemavan-ig... ~ 440km.

Sziasztok!

Van köztetek olyan, aki már teljesítette a Kungsleden-t részben, vagy egészben? Neki szeretnék vágni a teljes távnak, és minden infóra 
szükségem lenne! Előre is köszönök minden segítséget!


Online térkép az útvonalról:

Térkép





Bejegyezte: cumpak79 - 2012/12/04 16:18:33


Hahó!

Én az idén terveztem bejárni,no nem az egészet,csak a Kvikkjokk-tól Abisko-ig eső részt...sajnos nem jött össze,le kellett mondanom,talán jövőre összejön. Rengeteget olvastam róla,külföldi,magyar blogokat,amit lehetett infót szerezni az interneten keresztül azt beszereztem.:) Ha valamiben tudok segíteni,szólj bátran!

Mikorra tervezed az utazást? Ez egy elég komoly táv.:)

Üdv:

Gábor

A lap tetejére




Bejegyezte: Zsiraaf - 2012/12/04 21:12:50


Szia!

Köszönöm szépen! :)
Egyelőre eléggé az elején tartok a tervezésnek. Azt, hogy hogy jutok ki pontosan, még nem álmodtam meg pl., de az már biztos, hogy a túrát Abisko felől indulva szeretném teljesíteni.
A jelenlegi felállás szerint, júni vége, júli eleje a tervezett időpont, és csak szűk 3 hetet tudok rászánni a bulira. Vagyis örülnék, ha ennyi időbe beleférne, de ha több kell, hát több kell. Mindenesetre, ahogy az eddigi beszámolók, fényképek, és a "légből kapott" térképem (google maps) alapján elgondolom a várható terepviszonyokat, ennyi idő alatt teljesíthető a táv szerintem, de jó lenne, ha valaki meg tudna erősíteni ebben a hitemben, mert se alul- se túlzottan felülkalkulálni nem akarom az időkeretemet. Ekkora túrát még sosem csináltam.
Kicsit aggódom a kajaellátás miatt is, ezért érdekelnének az útközben fellelhető vásárlási lehetőségek. Leginkább valami kenyérszerűt tervezek csak venni, költségkímélés céljából a menü jelentős részét ugyanis hazaiból próbálnám megoldani: szárított hús, krumplipor (krumplipüré), esetleg kolbász v. szalámi, tésztás levesek, max. 2 konzerv főtt kaja (az íze kedvéért), kekszek, csokik, stb... Kint minden q*va drága.
Sátrazom majd végig, de azért a 3 hét alatt jó lenne forró fürdőt venni néha. Ahogy máshol már olvastam, ezzel az általad is tervezett szakaszon nem lesz probléma. Vélhetőleg az út többi részén is ez a helyzet, de jobb szeretném ezt is biztosan tudni. Végezetül pedig, természetesen érdekelne az összes olyan kiadás, ami szóba jöhet... Zuhanyhasználati díjtól kezdve az egyes tavakon való átkelés esetleges díjáig. Jó lenne tudni, hogy durván mennyi költséggel érdemes számolnom az út során. A bankkártyát állítólag sok helyen elfogadják, de sajnos erről sincsenek az egész útvonalat lefedő információim. Ennyi jutott eszembe hirtelen, de ezeken felül ermészetesen minden plusz infót szívesen veszek, amit hasznosnak érzel megosztani! Köszönöm még egyszer!

/Zsiráf


cumpak79 írta:

Hahó!

Én az idén terveztem bejárni,no nem az egészet,csak a Kvikkjokk-tól Abisko-ig eső részt...sajnos nem jött össze,le kellett mondanom,talán jövőre összejön. Rengeteget olvastam róla,külföldi,magyar blogokat,amit lehetett infót szerezni az interneten keresztül azt beszereztem.:) Ha valamiben tudok segíteni,szólj bátran!

Mikorra tervezed az utazást? Ez egy elég komoly táv.:)

Üdv:

Gábor

A lap tetejére




Bejegyezte: cumpak79 - 2012/12/05 15:09:56


Hahó Zsiraaf!

Az Abisko-tól Kvikkjokk-ig az infók,amik hirtelen eszembe jutnak:)

Először szerintem a három hét kevésnek tűnik,de persze optimális esetben nem lehetetlen,én szűk három hetet a Kvikkjokk-Abisko útra szántam volna,az oda és a visszautazás kapásból összesen két nap. Abisko-ban kezdeni nagyon jó ötlet,így végig a hátadba kapod az uralkodó északi szelet!:) 

Stockholmból,ha a norwegian-nel repülsz,akkor az Arlanda reptérre érkezel,onnan kb egy óra busszal a Centralstation.A vonat(az egyik) 17:50kor indul,ez egy "éjszakai" járat Narvikba. A jegyek idei áron asszem 4-500 SEK körül voltak,a jegyeket kilencven nappal indulás előtt érdemes pontosan megvenni,akkor a legolcsóbbak.Kb másnap délre van Abisko-ban. Ott állítólag van egy frankó szupermarket,még ottani árakon számolva is "olcsó",ez persze relatív. Fontos!!! Ne a Turiststationnál vásárolj,a szupermarket bent van Abisko-ban,odáig le kell gyalogloni,állítólag nincs messze.

Sátrazás: mindehol sátrazhat,kivéve egy szakaszt,az Abiskotól az Abiskojaure tóig eső részt,ez még a NP területe,ott elvileg tilos,de bőven egy napi járáson belül van. Utána már bárhol felállíthatod,nem szól senki. Ha mégis úgy döntesz,hogy hutnál töltöd az éjszakát és nem a szabadban,az is lehetséges,a hutok kb egy napi járásra vannak egymástól,útközben ezen felül itt ott plusz menedékházak,ahol nincs személyzet,azok ingyenesek. Amiket az STF tart fent,ott mindig van személyzet és ellátmány is kapható,ezek június végétől szeptember közepéig nyitva vannak,és igen,szinte mindenhol tudsz kártyával fizetni(én azért inkább a kp-re voksolnék). Egy éjszaka,ha STF tag vagy(érdemes kiváltani a tagsági,450 SEK de baromi sok kedvezmény jár utána,leginkább szállás és hajó tekintetében) azt hiszem,olyan 150-200 SEK körül volt,majd utánanézek. Élelmiszerek ilyesmik vannak,megpróbálom belinkelni :  http://www.svenskaturistforeningen.se/de/Entdecken-Sie-Schweden/Unterkunft-o-Aktivitateten/Lappland/Der-Kungsleden/Allgemeine-Informationen/    A "mehr lesen"re katt,feljön egy pdf fájl,ott vannak az árak.:)

Ha csak sátrazni szeretnél a hutoknál,azt is megteheted miden további nélkül,egy bizonyos napi díj ellenében azt hiszem. Háromféle "menedék van": Van a Fjällstation,ezek a komolyabbak,ebből az általam "ismert" szakaszon három van,Abiskonál,Saltolukta-nál és Kvikkjokknál. Itt van lehetőség zuhanyozni,főzni,étteremben kajálni,gyakorlatilag egy hotel. Vannak a sima hut-ok,személyzettel,itt megszálhatsz,főzhetsz,szárítkozhatsz,de vezetékes víz nincs,csak tábori mosakodás. A harmadik fajta a térképen is csak menedékként jelölt építmény,itt nincs senki,csak egy két helység ágy meg kályha,viszont itt fizetned sem kell!:)

Folyt. köv....

A lap tetejére




Bejegyezte: cumpak79 - 2012/12/05 15:42:56


A szakszra háromféle térkép kell, a Fjällkarta BD6,BD8 és BD10...a Kvikkjokktól Hemanvanig azt nem tudom,de ami fontos,ezt útközben bárhol,bármelyik turistaháznál megveheted,olyan 80-90 SEK-es áron. Én itthon a bookline-on rendeltem kettőt (a harmadik nem volt meg nekik természetesen) olyan 5 rugó volt egy darab azt hiszem. Németországban van egy frankó online térképbolt a geobuchhandlung kiel,ott viszont bármelyiket megveheted,kb ugyanaz az ár,mintha itthonról rendelnéd.

Átkelés a vizeken:)

Az idény elejére a nagytudásúak azt mondják,hogy elég necces időszak,mivel az áradások miatt rengeteg a víz,azt a patakot,csermelyt,amit mondjuk augusztusban simán gázolsz,júniusban nem biztos,mivel két,háromszorosára duzzadhat pillanatok alatt. Szerintem az augusztus a legjobb időszak,persze eső akkor is van nem kevés,de én egész augsuztusban figyeltem az ottani időjárást neten,és olyan20-25ig elég baráti volt a idő,utána azért már belengettek a fagyok itt-ott.:) Persze mondjuk,az augusztus végének is megvannak az előnyei,20-a körül kezdődik az aurora szezon,ha mákod van,akkor elcsíphetsz valamikor egyet...persze ehhez akkor még tényleg nagy mák kell,de nem esélytelen.

Szóval vissza a vizekhez(bocs ha elkalandozok :) ),Abisko-tól Kvikkjokkig a tavak:

1. Alesjaure-ez mellett csak elmész,nem kell átkelned.

2.Teusejaure-itt át kell kelned mindenképp,nem tudsz kerülni.Átkelhetsz motorcsónakkal,ez olyan 150 SEK körül van,de...evezhetsz is és az ingyenes! Három csónak van mentőmellényekkel,a lényeg kettőnek mindig egy oldalon kell lenni.Ez azt jelenti pl ha odaérsz és csak egy csónak van a te partodon: beülsz,átevezel,odakötöd az egyik túlsó csónakot,visszaevezel,lekötöd és újra átevezel aztán mehetsz.:D Háromszor kell evezned,nem kerül pénzbe,csak időbe.:)

3.Akkajure-ez rohadt nagy,nem tudsz evezni,nincs rá mód,viszont naponta háromszor hajó megy oda vissza a partok között,azzal tudsz átkelni,olyan 200-250 SEK-ért.

4.Sitojaure-szintén válszthatsz az evezős vagy a motorcsónakos lehetőség közül.

5.Laitaure-itt szintén evezés vagy motorcsónak.


Sok minden van még,most hirtelen ennyi jutott eszembe,ha bármi érdekel még nyugodtan kérdezz itt vagy facebookon a Huber Gábor,Hajós címen,esténként ált, online vagyok,tudok egy jó pár oldalt linkelni,ami szerintem hasznos lehet. 

Szurkolok,hogy összejöjjön,persze én sem tettem le róla még,lehet a nyáron újra megkísérlem,hátha idén több sikerrel járok mint tavaly.:D Nagy álmom a Kungsleden,első hely a Bakancslistán.:D

Ja,még valami: ez baromi jó!   http://www.dendeocse.hu/Report.php?hid=226&pn=1   Szuper útleírás két sráctól,akik arra jártak,szerintem baromi hasznos lehet.

Szép napot!


Üdv:

Gábor

A lap tetejére




Bejegyezte: cumpak79 - 2012/12/05 15:59:33


Ja és bocs az összevisszaságért,nem nagyon gondolkodtam csak írtam,visszaolvasva egy két dolog elég hülyén van megfogalmazva.:D Remélem azért a nagyja érthető.:D

A lap tetejére




Bejegyezte: Zsiraaf - 2012/12/14 02:30:14


Szia ismét!

Bocs, hogy csak most reagálok, de csak most tudok a témával ismét érdemben foglalkozni.
Köszi a hasznos infókat és linkeket!
Tekintettel arra, hogy elszállt minden, amit bepötyögtem, most inkább csak a lényegre koncentrálok:

Térkép a menedékházakról
Az ábra alapján Kvikkjokk-Ammarnäs szakaszon nincs ház, máshol végig van.

Menedékházak listája, árak

Hajók, csónakok, menetrend, árak

Az STF oldalát érdemes svéd nyelven böngészni, mert pár menüpont nem érhető el az angol/német fordítások alatt. A google chrome böngésző (vagyis a google translate) egész használható fordításokat dob!

Lassan összeáll minden, már csak el kell indulni végre! Hogy pontosan mikor, azt majd a repjegyárakhoz igazítom, mert sajnos az is lényeges szempont... Nagyfokú a szegénység! :D

A lap tetejére




Bejegyezte: Zsiraaf - 2012/12/20 12:45:20


Találtam egy pofás kis táblázatot a menedékházakat illetően... :)

wikitrawel

A lap tetejére




Bejegyezte: Zsiraaf - 2012/12/22 22:59:32


Találtam egy egész használható útvonaltervezőt a neten! Van androidos és iPhone-os változata is. Épp a Hemavan-Stockholm szakaszra keresek valami olcsó és gyors megoldást. Van közvetlen repülő- és buszjárat is, majd meglátjuk, melyik mennyiért...

http://reseplanerare.resrobot.se/bin/query.exe/sn

A lap tetejére




Bejegyezte: rozaa - 2012/12/30 07:57:16


Szia! Segítség a kaja témához: zöldséget és húst tudsz szárítani sütőben. A módja: fém (acél) szúnyoghálóra teríted a reszelt zöldséget/darált húst és 50 fokon résnyire nyitott ajtó mellett tömegállandóságig szárítod. A húst előtte sózd és fűszerezd meg, és kb fél centi vastagon terítsd szét a hálón! Így szobahőmérsékleten (szárazon) akár 1 évet is kibír. Kenyér helyett én zabpelyhet, kukoricadarát javasolnék. Ha porlevessel csinálod kását kapsz.

A lap tetejére
2024/04/16
Oldal:  1 | 2 | Következő >  Utolsó >>



*** Túratárs.com - Túra és Túratárs kereső közösségi oldal ***

Rendszerünkön keresztül a túrát és egyéb outdoor programokat kedvelő emberek megismerkedhetnek egymással, közös túrákat szervezhetnek melyet a túranaptárban helyezhetnek el vagy együtt csatlakozhatnak egyéb szervezett túrákhoz. Az oldalon lehetőség van saját profil kialakítására, melyen keresztül a tagok bemutatkozhatnak egymásnak, illetve feltölthetik kedvenc túrafotóikat. A kapcsolatfelvételről üzenőrendszer és chat gondoskodik.