Túra és Túratárs kereső közösségi oldal
Üdv a Túratárs-on, jelenleg Vendégként vagy itt. Jelentkezz be vagy Regisztrálj itt <<<
TÚRATÁRS CHAT | RAKJ A KEDVENCEKBE


Összes Megtekintés: 5221 - Összes Válasz: 1

Bejegyezte: gwynturin 2015/03/08 12:24:26


Ma van a Nemzetközi Nőnap! 

1857. március 8-án New Yorkban 40 ezer textil- és konfekcióipari munkásnő sztrájkolt a béregyenlőségért és munkaidő csökkentésért. Erre emlékezve 1910 augusztusában Koppenhágában Clara Zetkin javaslatára elhatározták, hogy Nemzetközi Nőnapot tartanak. Magyarországon 1914-ben ünnepelték először. 

Az USA-ban február 28-át tették meg e jelképes nappá, és 1913-ig e napon tartották a Nemzetközi nőnapot. 

womens-day 

1910-ben Koppenhágában tartott Szocialista Nemzetközi Internacionálén javasolták, hogy tegyék nemzetközivé március 8-át, tisztelegve a jogaikért küzdő nőkre (egyenlő bérezés és bánásmód, választói jog). A konferencia résztvevőinek többsége elfogadta a javaslatot, azonban nem jelölték meg a konkrét napot. 

Dániában, Németországban, Svájcban és Ausztriában a nőnapot 1911. március 19-én ünnepelték meg először tüntetések, felvonulások keretein belül, melyek főleg a nők választójogának megszerzésére irányult. Az akkoriban Németországban tartózkodó Alexandra Kollontáj így írt az eseményről: 

„.. minden várakozást felülmúlt. Németország és Ausztria egyetlen, nőkből álló, háborgó tenger. Megmozdulások mindenütt, a városokban és a kis falvakban … a nők gyermekeiket az otthon maradt férjekre bízták, hogy részt tudjanak venni az összejöveteleken.” 

1914-ben tették át a február 28-i dátumot március 8-ra, így emlékezve a New Yorki munkásnők sztrájkjára. 

1917-ben Oroszországban nők tüntettek békéért és kenyérért. A hír hallatára Alexandra Kolontáj is visszatér hazájába, és fontos posztot kapott: közjóléti népbiztos lett. 1917. március 8-án a nők sztrájkot hirdettek. Ez is lett a nőnap végleges dátuma. Ezen a napon lemondott II. Miklós cár, polgári kormány alakult, és szavazati jogot kaptak a nők is. 

Nőnap Magyarországon: 

Hazánkban 1948 óta ünneplik a hölgyeket minden év március 8-án. 

Az idő teltével az ünnep politikai jellege egyre kezdte elveszíteni jelentőségét és átalakult egy kedveskedő gesztussá a férfiak részéről, ami ma már általában virág és csokoládé ajándékozásával jár. 

Becsüljük meg a nőket, de ne csak a Nőnapon! 





Bejegyezte: Sittike - 2015/03/08 17:10:26


Köszönet :)

A lap tetejére
2024/04/19



*** Túratárs.com - Túra és Túratárs kereső közösségi oldal ***

Rendszerünkön keresztül a túrát és egyéb outdoor programokat kedvelő emberek megismerkedhetnek egymással, közös túrákat szervezhetnek melyet a túranaptárban helyezhetnek el vagy együtt csatlakozhatnak egyéb szervezett túrákhoz. Az oldalon lehetőség van saját profil kialakítására, melyen keresztül a tagok bemutatkozhatnak egymásnak, illetve feltölthetik kedvenc túrafotóikat. A kapcsolatfelvételről üzenőrendszer és chat gondoskodik.