Túra és Túratárs kereső közösségi oldal
Üdv a Túratárs-on, jelenleg Vendégként vagy itt. Jelentkezz be vagy Regisztrálj itt <<<
TÚRATÁRS CHAT | RAKJ A KEDVENCEKBE


Összes Megtekintés: 4774 - Összes Válasz: 2

Bejegyezte: usul89 2012/03/21 11:28:23


Sziasztok!

A nyárra szervezek egy túrát az Alacsony-Tátrába, ezzel kapcsolatban lenne két kérdésem, hátha valaki tud segíteni...

Az egyik egy általános kérdés, gerinctúrákkal kapcsolatban. Mivel az Alacsony-Tátra főgerince többnyire kopár, felmerült a kérdés, hogy hogyan lehet elkerülni, megelőzni az esetleges villámcsapást? Olvasgattam mindenfélét, hogy gyorsan lemenni a gerincről, meg leguggolni, lehasalni, stb., de ezek különösebben nem nyugtattak meg. Mert nem tudom, hogy ha hirtelen elkap egy vihar, akkor van-e idő "biztonságos" részig leszaladni a meredek hegyoldalon?...Nem tudtok-e erre valami olyan jó tanácsot, hogy ne csak szerencse kérdése legyen, hogy agyoncsap-e a villám vagy nem? :D

A másik konkrét kérdés: A Gyömbér (Dumbier) alatti Stefanik menedékházba be kell előre jelentkezni, szállást foglalni, mint bármely kereskedelmi szálláshelyre, vagy oda csak beesik az ember, kifizeti a szállásdíjat, aztán csinálnak neki helyet? Nem aludtunk még sosem ilyen menedékházban, nem tudom hogy megy ez...

Előre is köszi a segítséget!





Bejegyezte: LeslieH - 2012/03/21 15:43:59


Szia!

Villámcsapás ellen legjobb  védekezés ha megnézed az időjárásjelentést pl.:  http://www.weatheronline.co.uk/weather/maps/city?PLZ=_____&PLZN=_____&LANG=en&CEL=C&SI=mph&CONT=euro&LAND=SK&REGION=0001&WMO=11916&LEVEL=52&R=0&NOREGION=1  Ha a házból indultok ott is érdemes a másnap felől érdeklődni. Korai indulás feltétlenül üdvös dolog, zivatar legtöbbször (de nem kizárólag!) a délutáni, esti órákban fordul elő. A nyári hónapokban leginkább júniusban, legkevésbé augusztusban lehet villámlásra számítani. Túra közben figyelni kell az idő alakulását, ha mégis utolérni látszik a gerincről mindenképp pucolni kell! (a déli oldalon szinte mindenütt ,úttalanul is le lehet jutni  az erdőhatárig kb 1 óra alatt). Ha ez sem elég marad a vészhelyzeti forgatókönyv: szigetelő anyagra (polifoam,kabát stb)  guggolni, fémtárgyaktól megszabadulni. Magányos fák ill. vízmosások ahol az esővíz (fog) lefolyni kerülendők. 

A házban mindenképp érdemes foglalni szállást, különösen ha főszezonban, hétvégén mentek. (E-mail v. telefon; ha elmaradna a túra illendő ugyanígy jelezni h ne várjanak.)

Villámmentes szép időt!

L.

A lap tetejére




Bejegyezte: usul89 - 2012/03/22 11:00:39


Köszönöm szépen a válaszokat, jó tanácsokat! :)

A lap tetejére
2024/04/26



*** Túratárs.com - Túra és Túratárs kereső közösségi oldal ***

Rendszerünkön keresztül a túrát és egyéb outdoor programokat kedvelő emberek megismerkedhetnek egymással, közös túrákat szervezhetnek melyet a túranaptárban helyezhetnek el vagy együtt csatlakozhatnak egyéb szervezett túrákhoz. Az oldalon lehetőség van saját profil kialakítására, melyen keresztül a tagok bemutatkozhatnak egymásnak, illetve feltölthetik kedvenc túrafotóikat. A kapcsolatfelvételről üzenőrendszer és chat gondoskodik.